Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

Independent: Αναπόφευκτο αρχίζει να φαίνεται ένα Grexit - Eτσι θα γίνει η επιστροφή στη δραχμή

 Εάν αυτό που χρειαζόταν η ευρωζώνη για να σταθεροποιηθεί, ήταν η αποχώρηση των Ελλήνων, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα, εκτιμά ο Independent σε δημοσίευμά του. Όπως επισημαίνει, όντως, οι διαδοχικές κρίσεις κρατικού χρέους της Ελλάδας, έχουν προσφέρει κάθε ευκαιρία για τους Γερμανούς –κυρίαρχη φωνή στην ευρωζώνη και από τους μεγαλύτερους πιστωτές- να....
πιέσουν την Αθήνα στην έξοδο. 
 Αντιθέτως, με μια αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος έχει πληρώσει και επιδοτήσει την Ελλάδα και τις άλλες μη ανταγωνιστικές οικονομίες του Club Med. Τις Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
 Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα του Independent, «η υποψία είναι ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και η γενναιοδωρία δεν συνοδεύονται από την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Περισσότερο από υποψία, στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θριαμβεύσει στις εκλογές. Απειλεί να αθετήσει τη συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα, καθώς είναι πολύ αυστηρή, παρά το ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».
 Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει το δημοσίευμα, δεν θα είναι καλή για την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις, και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα ακολουθούσε σύντομα.
 «Μια νέα εκδοχή της δραχμής θα είχε υποστεί άμεση υποτίμηση, και η αξία του χρέους σε δραχμές, θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο. Η χρεοκοπία θα ήταν τότε η μόνη επιλογή. Κανένας δεν θα τους δανείζει. Οι Έλληνες θα υποφέρουν περισσότερο από ό,τι τώρα».
 Μια τέτοια τροπή των γεγονότων θα ήταν επίσης καταστροφική και για την ευρωζώνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας της «μετάδοσης». Αυτό το φαινόμενο που ελάχιστα γίνεται αντιληπτό, απέδειξε την καταστροφική του δυναμική στη διάρκεια τόσο της τραπεζικής κρίσης αλλά και των διαδοχικών κρίσεων στην ευρωζώνη. Ο πανικός, συχνά παράλογος, εξαπλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα, από τράπεζα σε χώρα, και από χώρα σε χώρα, και κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα, με το ευρώ να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, σε αντίστροφη πορεία με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
 Παρά τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει, πολλές κυβερνήσεις πρέπει να διερωτώνται σιωπηλά αν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι απλώς αναπόφευκτη, καθώς η ελληνική αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις αποδειχθεί κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν ο φιλοευευρωπαίος πρόεδρος Francois Hollande σημειώνει αποφθεγματικά ότι «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν το δικό τους πεπρωμένο», μπορεί να αισθανθεί κανείς ότι η υπομονή των ηγετών της ευρωζώνης εξαντλείται.
 Το δημοσίευμα του Independent σημειώνει ακόμη ότι πρέπει να καταρτιστούν τώρα σχέδια έκτακτης ανάγκης, καθώς πρέπει σίγουρα να είχαν σχεδιαστεί και στις παρελθούσες κρίσεις. Τεράστια ποσά θα πρέπει να διατεθούν σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, καθώς και να σταθούν στην ΕΚΤ το ΔΝΤ και η G20. 
 Οι πρακτικές της εισαγωγής της νέας δραχμής, θα χρειαζόταν να διευθετηθούν άμεσα, ενώ η εξάλειψη των νομισμάτων του ευρώ με τις ελληνικές εικόνες, θα ήταν μια συμβολική αλλά ισχυρή πράξη. Θα ακολουθούσε ένα άνευ προηγουμένου τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία της Ευρώπης. «Και η Ελλάδα θα χρειαζόταν ακόμη οικονομική βοήθεια».
 Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και οι αλυσιδωτές επιδράσεις του, θα ήταν δραματικές, που αντίστοιχο δεν έχουμε βιώσει από το 2007. Θα ζημίωνε την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και μαζί με αυτή, και τις πιθανότητες της συνέχισης της βρετανικής ανάπτυξης. «Ο George Osborne, δήλωσε πέρυσι ότι η επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, και έτσι παραμένει. Η Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, άσχετα με το τι μπορεί να νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ».
 Eξάλλου σχέδια για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, καταστρώνει η Γερμανία στα οποία περιλαμβάνονται οι επιπτώσεις από μια συρροή των καταθετών για να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Bild", η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές που δεν κατονομάζει.
 Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το δημοσίευμα, η κυβέρνηση φτιάχνει σενάρια για την περίπτωση που στην Ελλάδα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θέλει να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας και ένα μέρος του ελληνικού χρέους.
 Σε δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η "Βild" αναφέρει πως κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών αν πελάτες σπεύσουν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα για να εξασφαλίσουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
 Η τραπεζική ένωση της ΕΕ θα πρέπει τότε να παρέμβει με μια διάσωση ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
 Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό "Spiegel" ανέφερε το Σάββατο πως το Βερολίνο θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εφόσον κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύει πως η ευρωζώνη θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.
 Ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel δήλωσε την Κυριακή πως η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια για το αντίθετο, ενώ επισήμανε πως η ευρωζώνη έχει γίνει πολύ πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια.


Πηγή