Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Ακροβατεί η κυβέρνηση έμεινε με 153 βουλευτές.

 Με 153 βουλευτές έμεινε τελικά η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διαγραφή του βουλευτή Στάθη Παναγούλη μετά την ουσιαστική καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα από τον βουλευτή διά της αποχής του από την ονομαστική ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
 Τσίπρας και Καμμένος διέγραψαν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τους Στάθη Παναγούλη και Νίκο Νικολόπουλο με τον πρώτο να απέχει από την ψηφοφορία, δηλώνοντας με ανακοίνωσή του ότι....
αρνείται να "οδηγήσει στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες" και τον βουλευτή Αχαϊας Νίκο Νικολόπουλο να καταψηφίζει το νομοσχέδιο κατά την ψηφοφορία, κάτι που είχε προαναγγείλει από το πρωί.
 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του που μοιράστηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από συνεργάτη του ο Σ.Παναγούλης και ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, «υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής».

Εξηγώντας την στάση του ο κ. Παναγούλης αναφέρει:

 «Μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας -υπό την απειλή επικείμενου πολιτικού χάους- περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών, οι οποίοι μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε άλλο τη ζωή».
 Και συνεχίζει: «Ήρθα αντιμέτωπος με τη συνείδησή μου και τις αντιστασιακές μου αρχές, τις οποίες υπηρέτησα στα επτά δύσκολα χρόνια κατά της δικτατορίας, αποδεχόμενος με το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου μείωση της εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας». Και καταλήγει:
 «Για τους παραπάνω λόγους, κρίνοντας ότι δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης, απέχω από τη σημερινή ψηφοφορία για τους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθειά του να ανακτήσει ο Ελληνικός Λαός την αξιοπρέπειά του και τα χαμένα του δικαιώματα».

 Η απάντηση του Μαξίμου ήταν άμεση, αλλά το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη έμεινε με 153 βουλευτές και δύσκολα θα βγει η τετραετία, αφού υπάρχουν τουλάχισοτν άλλοι πέντε "πρώτης γραμμής" ύποπτοι για να εκδηλώσουν τη διαφοροποίησή τους από την σκληρή μνημοναική γραμμή. Και μην ξεχνάμε ότι έρχεται το ασφαλιστικό που θα αγκίξει τον σκληρό πυρήνα των αντιρδρώντων στον ΣΥΡΙΖΑ.