Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Προκαλούν οι Τούρκοι για να επικαλεστούν "Εμπόλεμη κατάσταση" και να κλείσουν τα στενά.

 Η εφημερίδα Yenisafak όργανο του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν "διαρρέει" : Η Τουρκία επεξεργάζεται το σενάριο εκείνο που θα της επιτρέψει να δικαιολογήσει την κίνησή της, να κλείσει δηλαδή τα Στενά στα ρωσικά πλοία! Η εφημερίδα συμπληρώνει λέγοντας πως η κύρια μεταφορά δυνάμεων της Ρωσίας προς τη Συρία γίνεται μέσω της Μεσογείου. Υπενθυμίζει δε πως η Συνθήκη του Μοντρέ, δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία αν υπάρξει "απειλή"... 
Το 1936 Βουλγαρία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και ΕΣΣΔ υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μοντρέ η οποία αναφέρει ότι...
παρέχει το στρατιωτικό δικαίωμα στη Τουρκία αν υπάρχει κατάσταση πολέμου ή απειλή πολέμου να κλείσει τα Στενά..   
 Το όλο παιχνίδι γίνεται γύρω από τον όρο "αντίληψη απειλής" και το πως η Τουρκία θα το παρουσιάσει για να δικαιολογήσει με τη πράξη της το κλείσιμο των Στενών και ότι θα ακολουθήσει..   
 Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία προετοιμάζουν ήδη την κοινή γνώμη λέγοντας πως "ο ΟΗΕ συμφωνεί μαζί μας"....   
 Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία προκειμένου να υπάρξει δήλωση έκτακτης ανάγκης που θα σημάνει "κατάσταση πολέμου" και κλείσιμο των Στενών αρχίζει και προκαλεί. 
Η Συνθήκη του Μοντρέ όσο αφορά το καθεστώς των Στενών που υπογράφτηκε το 1936 επιβεβαιώνει την αρχή της ελευθερίας της διέλευσης και της ναυσιπλοϊας μέσω των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που ελέγχονται από την Τουρκία.
 «Οι κανόνες της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας μέσω των στενών Μαύρης Θάλασσας ρυθμίζονται από το διεθνές δίκαιο, από τη Συνθήκη του Μοντρέ, και βασιζόμαστε στο απαραβίαστο των κανόνων της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω των στενών της Μαύρης Θάλασσας. Οποιαδήποτε παραβίαση θα σήμαινε παραβίαση της συνθήκης του Μοντρέ με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την Τουρκία» είπε ο Ν.Πεσκόφ.   
 Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συνθήκης του Μοντρέ που υπογράφτηκε το 1936 οποιαδήποτε εμπορικά πλοία πρέπει να απολαμβάνουν απόλυτη ελευθερία μεταφοράς και ναυσιπλοϊας στα Στενά μέρα και νύχτα κάτω από οποιαδήποτε σημαία και οποιαδήποτε φορτίο χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις".  
 Αν η Τουρκία θεωρήσει πως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να επιτρέψει την διέλευση σε πολιτικά πλοία φιλικών και ουδέτερων εθνών αλλά μόνο τη νύχτα και σύμφωνα με το δρομολόγιο που θα υποδείξει η Άγκυρα.    
 Αν η Τουρκία δεν βρεθεί σε εμπόλεμη αλλά θεωρεί ότι απειλείται με επικείμενο κίνδυνο πολέμου όλα τα πλοία πρέπει να περνούν από τα Στενά μέρα και νύχτα ακολουθώντας το δρομολόγιο που υποδεικνύει η Άγκυρα.  
 Όσον αφορά τα πολεμικά πλοία σε καιρό ειρήνης, η Τουρκία πρέπει να επιτρέπει τη διέλευση σε μικρά και μεσαία πλοία όλων των εθνών.   
 Οι δυνάμεις της Μαύρης Θάλασσας συμπεριλαμβανομένης της πρώην ΕΣΣΔ και τώρα της Ρωσίας μπορούν να κατευθύνουν τα πολεμικά πλοία οποιασδήποτε κλάσης μέσω των Στενών υπό την προϋπόθεση αυτά τα πλοία θα περνούν τα Στενά συνοδευόμενα από όχι περισσότερα από δύο αντιτορπιλικά.  
 Σε καιρό πολέμου, η διέλευση των πλοίων εναπόκειται εντελώς στην διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Συνθήκη.