Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Σκηνικό σύγκρουσης (και πάλι) κυβέρνησης - δανειστών

Της Νίκης Ζορμπά

Η κυβέρνηση εμφανίζεται (ξανά) έτοιμη για όλα με τους δανειστές, προαναγγέλλοντας 'δυναμική ' διεκδίκηση των κόκκινων γραμμών της.

Τούτο προέκυψε και από την πορτ παρόλ της, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέχεια του 'χρησμού ' που έδωσε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του για τον προυπολογισμό στη Βουλή, στην κατακλείδα της οποίας μάλιστα 'αποχαιρέτησε ' τους βουλευτές με το σιβυλλικόν: 'Εάν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε '.

Η κ. Γεροβασίλη νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της παρέμβαση ( ΕΡΤ), έπιασε την....
πρωθυπουργική 'σκυτάλη ' και προανήγγειλε νέο γύρο σκληρής διαπραγμάτευσης με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγκρούσεις με τους Θεσμούς.
Σκηνικό σύγκρουσης (και πάλι) κυβέρνησης - δανειστών© Capital.gr Σκηνικό σύγκρουσης (και πάλι) κυβέρνησης - δανειστών

Από τα συμφραζόμενα ωστόσο της παρέμβασής της μάλλον προκύπτει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ( ή θα επιδοθεί αναλόγως με τις εξελίξεις στα διαπραγματευτικά μέτωπα) σε μια 'ελεγχόμενη ' ένταση με τους δανειστές, κατά το λατινικό: Si vis pacem para bellum. Ήτοι, επιθυμώντας την ειρήνη, θα προετοιμαστεί για πόλεμο.

Συγκεκριμένα, για τα της διαπραγμάτευσης, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: 'Υπάρχουν διαφωνίες. Το πώς κορυφώνεται αυτή η συζήτηση από τις δύο πλευρές, αν τελικά φθάνει ή όχι σε σύγκρουση αυτό είναι ζήτημα το οποίο, εν μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματευτικής, δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί. Αυτό αποτυπώνεται στο τέλος ' και πρόσθεσε επ αυτού: 'Έχουμε διαφωνίες. Αν μέχρι που θα φθάσουν οι διαφωνίες και μέχρι πού φθάνουν κάθε φορά, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε. 

Όχι με Βερολίνο αλλά με Σόιμπλε

Το Μαξίμου πάντως απορρίπτει τα περί 'πολέμου ' με βερολίνο που ξέσπασε με αφορμή το ΔΝΤ.

Επιμένει (παλαιόθεν) να διαχωρίζει τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον υπουργό οικονομικών της, και αποκρούει την εν γένει 'εμπλοκή ' με τη Γερμανία, προσωποποιώντας τους 'ακραίους συντηρητικούς κύκλους ' στον Β. Σόιμπλε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα, σε συνέχεια της ξαφνικής έντασης που πυροδοτήθηκε χθες με τον γερμανο ΥΠΟΙΚ, αμφισβήτησε ευθύτατα τις προθέσεις του επισημαίνοντας ότι: 'Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σόιμπλε. Έχει απόψεις για τη χώρα μας που δεν είναι συμβατές με το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Έχουμε σταθεί απέναντι σε αυτές τις θέσεις και πολύ συχνά οι θέσεις αυτές ηττήθηκαν και μέσα στην Ε.Ε. 'ΔΝΤ... οικειοθελώς

Την έξωση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα πάντως, παρά τη σχετική συζήτηση, η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι σε θέση να (συ)ζητήσει.

Εξ ου και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι 'εμείς ουδέποτε ζητήσαμε την αποχώρηση του ΔΝΤ '.

Παρά ταύτα μια οικειοθελή αποχώρηση (την οποία πάντως το Μαξίμου μάλλον δεν βλέπει) θα την καλωσόριζε κατά πώς φαίνεται από τις τοποθετήσεις της πορτ παρόλ του:

'Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερες και πολύ συχνά αυτά τα οποία προσπαθεί να επιβάλει σαν όρους είναι ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού ' είπε η κ. Γεροβασίλη και εξήγησε 'τεχνικά ' γιατί δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του (ως είχε άλλωστε δηλώσει και ο κ. Τσίπρας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση): 'το καλοκαίρι ψηφίσαμε καινούργια συμφωνία η οποία δεν είναι συνέχεια των προηγουμένων. Είναι καινούργια συμφωνία με άλλους όρους. Και στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει αν θα συμμετάσχει. Θα αποφασίσει τον Μάρτιο που λήγει η συμμετοχή του από το προηγούμενο πρόγραμμα. Σήμερα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις- από το καλοκαίρι, από τη συμφωνία και μετά- με όρους τεχνικού συμβούλου '. Όπερ σημαίνει: 'Νομίζω ότι η Ευρώπη από μόνη της θα έπρεπε να λύνει τα ζητήματά της και τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σας θυμίζω όλο το διάλογο που αναπτύχθηκε την εποχή που το ΔΝΤ 'έβαλε πόδι ' στην Ευρώπη. '