Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

«Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν αν δεν είχε πνιγεί; Θα χούφτωνε γυναίκες στη Γερμανία» -Το Charlie Hebdo προκαλεί οργή

 Τι θα γινόταν ο μικρός Αϊλάν αν δεν είχε πνιγεί και είχε καταφέρει να φτάσει στην Ευρώπη; 
 Το Charlie Hebdo αναρωτιέται και μέσω του σκιτσογράφου Riss, απαντά «Θα χούφτωνε γυναίκες στη Γερμανία».
 Άμεση η αντίδραση από τα Social media  ανά τον κόσμο άμεσα, που χαρακτηρίζουν το σκίτσο σοκαριστικό και ρατσιστικό. 
Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo που συνδέει τον μικρό Αϊλάν, το τρίχρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία που βρέθηκε νεκρό στα παράλια της Τουρκίας, με τις επιθέσεις σε βάρος γυναικών στην Κολωνία.

Κι άλλο...
φάουλ πέρυσι


Αλλά και το 2015 το σατιρικό περιοδικό είχε επιδείξει το παράδοξο χιούμορ του με ένα σκίτσο στο οποίο έδειχνε τον νεκρό Αϊλάν δίπλα σε ένα McDonald's, με το σχόλιο «Τόσο κοντά στο στόχο». Η πινακίδα του καταστήματος έγραφε «Προσφορά: 2 παιδικά μενού για την τιμή του ενός».

Κατακραυγή και από τα Διεθνή Μέσα

 «Το Charlie Hebdo ξεκινά νέα αντιπαράθεση», γράφει ο Indepentent, «που οδηγεί σε άμεση και οργισμένη αντίδραση», παρουσιάζοντας οργισμένα tweet αναγνωστών.
 Η Telegraph αναρωτιέται, τι επιχειρεί με αυτό το δημοσίευμα το περιοδικό, ένα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του και υπενθυμίζει οτι λίγες εβδομάδες πριν, το περιοδικό δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο σκίτσο που απεικόνιζε, το σώμα του μικρού Αϊλαν, δίπλα σε μια πινακίδα διαφήμισης παιδικών μενού Fast Food. 
 «Μέχρι και ρύγχος γουρουνιού έβαλαν στο παιδί για να ανιχνεύει γυναίκες» γράφει η Daily Mail και σημειώνει, τo Hebdo μπορεί να σατιρίζει τους Ισλαμοφοβικούς και όσους μισούν τους μετανάστες, όμως κατάφερε να κατηγορηθεί για ρατσισμό και εξάπλωση του μίσους.
 Ως άγευστο και σφάλμα χαρακτηρίζει το δημοσίευμα το περιοδικό Vox ακόμα και για την προοδευτική σάτιρα του Charlie Hebdo. Μια γελοιογραφία που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, επιχειρώντας να ενισχύσει το αίσθημα άρνησης απέναντι στους πρόσφυγες.