Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Σε χορό Ρίχτερ η Ελλάδα ανησυχία για την μη σεισμική ακολουθία

 Σε χορό Ρίχτερ η Ελλάδα από το πρωί της Τετάρτης (25/05). Η αρχή έγινε στη Κρήτη και πριν από λίγη ώρα στη Πελοπόννησο, όπου σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3.7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο.    
 Συγκεκριμένα ο σεισμός σημειώθηκε στις 13.00, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Άραξο, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα δύο χιλιόμετρα. 
 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, στις 11.36 'ωρα Ελλάδος καταγράφηκε δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 146 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας και 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης, ανοιχτά της Ιεράπετρας σε θαλάσσια περιοχή. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντοπίστηκε στα....
10 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους.   
 Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κρήτη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.   
 Οι σεισμολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί, με το Γεράσιμο Παπαδόπουλο να σημειώνει ότι πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους. "Τέτοιοι σεισμοί", αναφέρει, "δε μας δημιουργούν κάποια προβλήματα".   
 Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι δεν περιορίστηκε το φαινόμενο αποκλειστικά στον χώρο της Κρήτης ενώ ουδείς είναι σίγουρος για το εάν ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος ή αναμένεται κάποιος ακόμα ισχυρότερος.   
 «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε προηγουμένως νότια της Κρήτης και αναστάτωσε το νησί.       
 Ο κ. Λέκκας παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για επιφανειακό σεισμό και ότι η επόμενη μισή ώρα θα μελετηθεί η μετασεισμική ακολουθία.   
 Προβληματισμό όμως προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου μετασεισμική ακολουθία! 
 Ο σεισμός στην Πελοπόννησο δεν σχετίζεται με αυτόν της Κρήτης