Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Ποιόν τελικά ωφέλησε το αποτυχημένο πραξικόπημα αφού ενίσχυσε τον Ερντογάν;

 Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει κατά καιρούς «απογοητεύσει» παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας, η απόπειρα πραξικοπήματος, ωστόσο, τους ένωσε τώρα στο πλευρό του –ή όπως τίθεται πιο επίσημα, στο πλευρό της «δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης και των δημοκρατικών θεσμών», όπως δήλωναν ο ένας μετά τον άλλο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πολύ πιο θερμά οι ηγέτες χωρών του ΝΑΤΟ.   
 Φυσικά, όποιος κι αν κρύβεται πραγματικά πίσω από τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η Τουρκία θεωρείται...
σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεδομένης της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ αυτή τη στιγμή αποτελεί και μία γέφυρα για τους πρόσφυγες από τη Συρία.  
 Η χώρα φιλοξενεί περίπου 1.500 άτομα στρατιωτικού προσωπικού και αεροσκάφη των ΗΠΑ, καθώς και στρατεύματα από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες, στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, έναν σημαντικό σταθμό για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και στο Ιράκ.  
 Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή η αστάθεια από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απειλεί τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος. Και άρα, αναγκάζει τις χώρες της Συμμαχίας να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης Ερντογάν, ακόμα κι αν της έχουν βγάλει "κίτρινη κάρτα" για διάφορους άλλους τακτικισμούς της πρόσφατα.  
 Έτσι, η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν έρχεται παρά τις ανησυχίες που εκφράζονταν νωρίτερα φέτος από την πλευρά των ΗΠΑ, για «καταστολή των πολιτικών ελευθεριών» στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την άνοιξη, ο Ομπάμα είχε αρνηθεί να συναντήσει επισήμως τον Ερντογάν, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για μία σύνοδο για τη πυρηνική ασφάλεια. 
 Την τελευταία τριετία ο Ερντογάν «σφίγγει τη λαβή του» στην εξουσία, καταπνίγοντας τις αντίθετες φωνές και τις εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά. Αυτό έχει διχάσει τους πολίτες στην Τουρκία και θορυβήσει τους επενδυτές.  
 Το πραξικόπημα όμως δεν αποτελεί έκπληξη για τη χώρα, ούτε οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο διακυβέρνησης του Ερντογάν. Παραδοσιακά στην Τουρκία επικρατεί ένταση ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία, κάτι που καταδεικνύουν και οι τρεις απόπειρες πραξικοπήματος που έχουν γίνει στη χώρα από το 1960. Παραδόξως όμως, αυτή η ένταση φαίνεται ότι τελικά διαχρονικά εξυπηρετεί κάποιους πιο μακρόπνοους στρατηγικούς στόχους της "βαθειάς" Τουρκίας.