Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

Η Γερμανία προετοιμάζεται για γενική επιστράτευση; - Τι συμβαίνει;

 Νέες ενδείξεις ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για σύρραξη επί ευρωπαϊκού εδάφους έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από νέα δημοσιεύματα.  
 Μετά την αποκάλυψη της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» ότι η γερμανική κυβέρνηση καλεί ανοιχτά τους πολίτες της να προμηθευτούν νερό, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονται για επάρκεια 10 ημερών, (Σχετικό μας άρθρο ΕΔΩ με λινκ από το Γερμανικό), τώρα νέα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται να επαναφέρει το νόμο της γενικής επιστράτευσης που είχε καταργηθεί το 2011.  
 Πιο αναλυτικά...
στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο που θα συγκληθεί αύριο Τετάρτη η Ανγκελα Μέρκελ και οι υπουργοί της θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς νόμου περί «γενικής επιστράτευσης» σε καιρούς κρίσης.  
 Όπως περιγράφει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας», η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλλει γενική επιστράτευση αν χρειαστεί η χώρα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ.  
 Σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σχέδιο της γενικής επιστράτευσης δεν εντοπίζεται εύκολα αλλά είναι “κρυμμένο” σε υποπαράγραφο με τίτλο «Πολιτική υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων».  
 Αρχικά με την αποκάλυψη για την επάρκεια τροφίμων και νερού από τους Γερμανούς πολίτες πολλοί  έσπευσαν να θεωρήσουν την κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης μέτρο για την αντιμετώπιση τυχόν εσωτερικού προβλήματος όπως μιας τρομοκρατικής επίθεσης.  
 Η νέα αποκάλυψη όμως για την επαναφορά του νόμου της «γενικής επιστράτευσης» δείχνει ότι το Βερολίνο φοβάται πλέον ένα πόλεμο στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας, ένα πόλεμο με την Ρωσία.  
 Το μέτρο της επιστράτευσης είχε ανασταλεί το 2011 μετά από πολλές συζητήσεις αφού θεωρείτο μέτρο της εποχής του «Ψυχρού Πολέμου» και υπήρχε για να προστατεύσει την Ευρώπη από ενδεχόμενη απειλή της Σοβιετικής Ένωσης.  
 Τον Ιούνιο η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιστράτευσης παρά τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την απειλή της ISIS.   
 Η επιστράτευση προβλέπεται από το γερμανικό Σύνταγμα και μπορεί να επανέλθει με έναν απλό νόμο που θα υιοθετηθεί από την Βουλή, σύμφωνα με την Die Zeit.  (Δείτε το σχετικό άρθρο στην Γερμανική εφημερίδα ΕΔΩ
 Εκτός από την επιστράτευση, το συγκεκριμένο έγγραφο του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στις υποχρεώσεις των πολιτών και των οργανώσεων να βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο προσωπικού αλλά και της δημιουργίας υποδομών.  
 Επίσης, το έγγραφο αναφέρει ότι μπορεί να ζητηθεί από τους πολίτες να συνεισφέρουν στην παροχή γευμάτων προς τους στρατιώτες, ενώ, εξετάζει και άλλες προτάσεις που μοιάζουν με μέτρα εν καιρώ πολέμου.  
 Σε περιόδους κρίσης, αναφέρει το προσχέδιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει «διατροφική ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης» επιβάλλοντας «φορολογικές υποχρεώσεις σχετικά με την καλλιέργεια, τη μεταποίηση, τη διανομή και την πώληση των προϊόντων διατροφής».  
 Σημειώνεται ότι το  σχέδιο για την επάρκεια τροφίμων προβλέπει κάθε πολίτης να διαθέτει επαρκή τρόφιμα για δέκα ημέρες και πόσιμο νερό δύο λίτρων ημερησίως για πέντε ημέρες.  
 Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει το νέο σχέδιο ως επικαιροποίηση του ισχύοντος σχεδίου των μέτρων προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  
 Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης κυβερνητικής ενημέρωσης, το σημερινό σχέδιο τέθηκε σε ισχύ το 1995, σε μια περίοδο που χαρακτηριζόταν από τις συνθήκες ύφεσης που επικρατούσαν μετά το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου».  
 Σήμερα οι συνθήκες έχουν αλλάξει και συνεπώς η αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων είναι διαφορετική.