Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ανάγκασαν τον Ομπάμα να κατέβει από την έξοδο κινδύνου του Air Force One στην Κίνα για την σύσκεψη των G20

 Η Κίνα έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τον Πρόεδρο της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα όταν κατά την άφιξη του για την σύνοδο των G20 δεν του παρείχε σκάλα για την αποβίβαση του από το Air Force One! Αποτέλεσμα αυτού ήταν, ο Πρόεδρος, να κατέβει από την ειδική έξοδο, εκτάκτου ανάγκης που είναι εφοδιασμένο αυτού του τύπου το αεροσκάφος. 
 Η κίνηση αυτή της κινεζικής πολιτείας, είναι ενδεικτική του σημείου που έχουν έλθει η σχέσεις των δύο χωρών για το ζήτημα των νησιών της θάλασσας της Νότιας Κίνας. 
 Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που δημιούργησαν οι Κινέζοι στην Αμερικανική αποστολή. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις παραπονέθηκε...
επίσημα για το ειδικό σχοινί που θα έπρεπε να υπάρχει (Press Line) κατά το περπάτημα του προέδρου μέχρι να επιβιβαστεί στο όχημα. Ο Ράις δήλωσε για την έλλειψη σκάλας και της Press Line,  "Αυτό είναι το αεροπλάνο μας και αυτές οι διαδικασίες μας» για να πάρει την επίσημη απάντηση «Αυτή είναι η χώρα μας και το αεροδρόμιο μας." 
 Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, για να κατανοήσει κάποιος την κατάσταση που βρίσκονται οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, είναι ότι η Κίνα αρνήθηκε να δώσει άδεια για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ να ταξιδέψουν με το Ομπάμα σε μια αυτοκινητοπομπή όπως συνηθίζεται, αναγκάζοντάς τους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν μίλια πίσω.
 Σε αντίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέβηκε από το αεροπλάνο, με όλες τις προβλεπόμενες εξυπηρετήσεις από τους Κινέζους σε εγκάρδιο κλίμα. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα αστεία μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών για κάποιο παγωτό που είχε υποσχεθεί να φέρει ο Ρώσος πρόεδρος.