Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είχε κάνει τα μαγνητόμετρα να τρελαθούν τις τελευταίες ώρες στην Βόρεια Ευρώπη.

 Του Γιώργου Παπαγεωργίου 

 Τι είχε κάνει τα μαγνητόμετρα να τρελαθούν τις τελευταίες ώρες στην Βόρεια Ευρώπη, είναι ένα εύλογο ερώτημα για πολλούς ερασιτέχνες ερευνητές. 
 Οι ηλιακές καταιγίδες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν πολύ την μαγνητόσφαιρα του πλανήτη μας. Το περίεργο είναι ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν περιμέναμε κάποια γεωμαγνητική καταιγίδα μια και ο ήλιος ήταν σε ηρεμία. Το μόνο που αναμέναμε στις 2 Σεπτεμβρίου ήταν ένα...
ηλιακό ρεύμα ανέμου σε στροβιλισμό το οποίο θα έφτανε στο μαγνητικό πεδίο της Γης προκαλώντας G1- σε G2-class γεωμαγνητικές καταιγίδες και αυτό είναι οι μικρές αναμενόμενες ανωμαλίες που μπορείτε να δείτε στο γράφημα λίγο πριν τις 09.00. 
 Μετά τις 18.00 και όσο περνούσε η ώρα, το μαγνητικό πεδίο της γης, άρχισε να χάνει την συνοχή του και μέχρι τις 21.49 όπου έφτασε στο ελάχιστο όριο του -1.056.5 nT περνώντας το όριο του κόκκινου, λίγο πριν την ολοκληρωτική του αποδόμηση στα 1300 nT, όπως μπορείτε να δείτε και στην σημείωση του Ινστιτούτου που αποτύπωσα από επάνω για να είναι διακριτό.    
 Το γράφημα του μαγνητόμετρου στην Kiruna (Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής).