Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβα ! Σε ποιον είπε ο Αλέξης Τσίπρας "Θα σε γαμήσω"

 Η προσπάθειες της Κυβέρνησης για να επιφέρει αλλαγή στο οικονομικό τοπίο της χώρας βρίσκουν κυριολεκτικά τοίχο! 

Το γιατί είναι πολύ απλό...

 Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα με πυλώνες το ΕΤΕΑΝ και την Attica Bank, για να υποστηρίξει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό της με «ζεστό χρήμα» υπό μορφή πιστώσεων. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μπορεί να μετεξελιχθεί όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι...
σε πιστωτικό ίδρυμα, το μήνυμα των δανειστών που δόθηκε στις τελευταίες συναντήσεις στην Αθήνα, χωρίς να αφεθούν περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης για το θέμα. Οι δανειστές έχουν σύμμαχο τους σε αυτό, τον Γιάννη Στουρνάρα και αυτός με την σειρά του, θέτει όσο περισσότερα προβλήματα μπορεί στην διαδικασία αυτή. 
 Η διαφορά μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και δημόσιου χρηματοδοτικού ιδρύματος είναι μεγάλη: Αν το ΕΤΕΑΝ γινόταν μια νέα ΕΤΒΑ, όπως σχεδιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα είχε δύο πολύ σημαντικές δυνατότητες:  
- Να χορηγεί απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών   
- Να αξιοποιεί το κεφάλαιό του (σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ) για πολλαπλάσιου ύψους χορηγήσεις, όπως γίνεται με τις τράπεζες.    
 Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης γι αυτή τη μετεξέλιξη του Ταμείου είναι ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα, την οποία οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να προσφέρουν.
 Σήμερα δύο εφημερίδες αποκάλυψαν δύο κομμάτια του παζλ που αν τα ενώσεις βγαίνει η αλήθεια! 
 Η εφημερίδα Παρασκήνιο στο εξώφυλλο της έχει την εν λόγο φράση "χτύπημα". 
 Πως είναι όμως το παρασκήνιο και πως έφτασε ο Πρωθυπουργός να πει την εν λόγο φράση; 

  Η εφημερίδα "Δημοκρατία" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι ο κ. Στουρνάρας μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στην εταιρία της συζύγου του έσπευσε στο σπίτι του Κώστα Σημίτη στο Κολωνάκι για να μιλήσει από "θωρακισμένο τηλέφωνο" στο Κορακοχώρι όπου βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός, φοβούμενος τις υποκλοπές. Από το ίδιο τηλέφωνο πιθανός να έγινε και η κλήση προς τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία αναφέρθηκαν όλα τα ΜΜΕ την βραδιά εκείνη. 
 Το κλίμα ανάμεσα στους συνομιλούντες δεν ήταν όμως και το καλύτερο όπως μετέδωσαν όλα τα μέσα. Μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγο του ο Πρωθυπουργός είπε σε έντονο ύφος στον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας "Θα σε γαμήσω, υπονομεύεις την Εθνική πολιτική για στροφή στην ανάπτυξη" και συνέχισε "Αν θέσω βέτο στους έξω, εγώ η εσύ θα σε στείλουν"
 Η κόντρα που έχει ανοίξει είναι πολύ μεγάλη και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει, με τον Στουρνάρα να έχει βλέψεις Πρωθυπουργού.