Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Παιχνίδια και φόβοι πυρηνικού πολέμου

 Γιατί όλη η Wall Street Journal γράφει πλέον για τρίτο παγκόσμιο ρίχνοντας την ευθύνη στη Μόσχα. Οι φωτογραφίες του πυραύλου «Σατανάς Νο2» και το βίντεο με άσκηση που προκάλεσε τρόμο στη Δύση   
 Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η σημερινή κατάσταση μοιάζει με τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι τωρινοί καιροί είναι διαφορετικοί και πιο επικίνδυνοι». Όσο περνούν οι μέρες, οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγιερ μοιάζουν όλο και πιο αληθινές.  
 Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ - ΗΠΑ υιοθετεί όλο και πιο «θερμά» χαρακτηριστικά, ενώ οι κινήσεις τους υιοθετούν τα στοιχεία μίας προετοιμασίας για...
πυρηνικό πόλεμο! Οι αναλυτές μιλούν πλέον ανοιχτά για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal μιλά για ρωσική ρητορική που δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και παίζει με τον φόβο ενός επικείμενου πυρηνικού ολέθρου.  

Η ικανότητα  

 Και αυτό γιατί το Κρεμλίνο παρουσίασε τις πρώτες φωτογραφίες του λεγόμενου πυρηνικού «Σατανά Νο 2», του νέας γενιάς βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat βάρους 100 τόνων, που έρχεται να αντικαταστήσει τον αρχικό «Σατανά» (RS-36M) της δεκαετίας του '70. «Ο πύραυλος έχει την ικανότητα να εξαφανίσει μια περιοχή σαν τη Γαλλία ή το Τέξας» έγραφε ο Τύπος, παρότι ο πρώην ειδικός για πυρηνικά θέματα στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας Ρόμπερτ Κέλεϊ εκτιμούσε ότι το εύρος του και η καταστροφική δύναμή του θα είναι περίπου ίδια με τον προηγούμενο.   
 Νωρίτερα η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη μεγαλύτερη άσκηση πολιτικής προστασίας απέναντι στο σενάριο ενός πυρηνικού, χημικού ή βιολογικού πολέμου από την πτώση της ΕΣΣΔ, που έγινε στις 4-8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 40.000.000 Ρώσων πολιτών! 
 Τα βίντεο έδειχναν εργαζομένους με ειδικές στολές να ελέγχουν τον εξαερισμό στα καταφύγια και μαθητές να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες και να βάζουν κούκλες σε φορεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εκτακτων Καταστάσεων Αντρέι Μιστσένκο, έγινε απογραφή των υπογείων της Μόσχας για να σχεδιαστεί η στέγαση του πληθυσμού, ενώ οι τοπικές Αρχές έριξαν φυλλάδια που καλούσαν τους πολίτες να συνεισφέρουν χρήματα για την κατασκευή ενός καταφυγίου, επικαλούμενες την αναμενόμενη πυρηνική επιθετικότητα εις βάρος της Ρωσίας από μη φίλιες χώρες.  
 Γιατί η Ρωσία εμφανίζεται να προετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο; Να θυμίσουμε ότι στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας το αίτημα ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που έχει δρομολογηθεί από τον Ιούλιο, τότε που η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποφάσισε να αναπτύξει πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία (τέσσερα «ισχυρά» και «πολυεθνικά» τάγματα 3.000-4.000 στρατιωτών) σε μόνιμη βάση και υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Την ώρα που συνέβαιναν αυτά στις Βρυξέλλες, η Ρωσία έστελνε στη Συρία το κορυφαίο αεροπλανοφόρο της «Ναύαρχος Κουζντέτσοφ» και στόλο έξι πολεμικών πλοίων, τριών υποβρυχίων και σκαφών υποστήριξης (τη λεγόμενη ρωσική δύναμη Sea First), μπαίνοντας στη... μύτη της Δύσης. Μάλιστα, όταν ζήτησε από την (κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ) Ισπανία να ανεφοδιαστεί η ρωσική αρμάδα στον θύλακα της Θέουτα, προκάλεσε τέτοιο σάλο στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, που τελικά η Ρωσία απέσυρε το αίτημα.  

Αλληλοκατηγορίες  

 Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει ότι το νέο ψυχροπολεμικό κλίμα ξεκίνησε με τη ρωσική «εισβολή στην Κριμαία (την «προσάρτηση της Κριμαίας κατόπιν δημοψηφίσματος» σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή). Η Ρωσία από πλευράς της κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του στην ανατολική Ευρώπη (έτοιμη από το 2015, με το πρόσχημα της προστασίας από επιθέσεις από τη Μέση Ανατολή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με επιθετικούς σκοπούς, και προχωρά από πλευράς της στις δικές της κινήσεις.  
 Στις αρχές του μήνα η Μόσχα μετέφερε συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας «Ισκαντέρ Μ» στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που διαθέτει εύρος 500 χιλιομέτρων και είναι σε θέση να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Παράλληλα «πάγωσε» και τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού του 2000 ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, η οποία προέβλεπε τον παράλληλο αφοπλισμό πυρηνικών όπλων, επικαλούμενη «επιθετική μεταστροφή της αμερικανικής διπλωματίας των τελευταίων μηνών».  

Η προφητεία της Ελισάβετ ενώπιον του Κυρίλλου  

 «Ερχεται πόλεμος που θα φέρει τους έσχατους καιρούς!» Στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο και τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας φέρεται ότι εξέφρασε ανησυχίες για έναν «άγριο και αποκαλυπτικό πόλεμο στην Ανατολή».   
 Οι διαρροές, που φέρεται ότι προέρχονται από κύκλους του Στέμματος και ελέγχονται για την εγκυρότητά τους, θέλουν τη Βρετανή μονάρχη να εκφράζει ανησυχίες στον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενδεχομένως για την αυξανόμενη ένταση που αναβιώνει το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου.   
 Με τη σειρά του, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών στις δικές του δημόσιες δηλώσεις μετά τη συνάντηση φάνηκε περισσότερο ανήσυχος για την ισλαμιστική απειλή και αναφέρθηκε εκτενώς στο -κοινό- μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Οι δικές του δηλώσεις ήταν εξίσου ενδιαφέρουσες.   
 «Η Εκκλησία», είπε, «πρέπει επίσης να παίξει έναν ρόλο στις διεθνείς σχέσεις. Μέσω της πίστης, της Εκκλησίας, εκδηλώνεται η ψυχή του έθνους». Κάλεσε μάλιστα όλες τις χώρες να ενωθούν σε έναν «ιερό πόλεμο» για να νικηθεί αυτό το κακό.  
 Η θέση αυτή φαίνεται ότι διαφοροποιείται αρκετά από αντίστοιχη παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου (ο οποίος πάντως δεν χάνει ευκαιρία να τοποθετηθεί για διεθνή ζητήματα), σύμφωνα με την οποία «το όνομα του Θεού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δικαιολόγηση της βίας. Η ειρήνη μόνο και όχι ο πόλεμος είναι ιερός».

Από τη Μυρτώ Μπούτση