Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Η ρωσική κρατική τηλεόραση προειδοποιεί τους πολίτες: «Βρείτε το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο»

 Ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να είναι επικείμενος καθώς η Ρωσία προειδοποιεί τους κατοίκους της χώρας να είναι έτοιμοι για μια καταστροφική πυρηνική σύγκρουση, με τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ να βρίσκονται στο χειρότερο  επίπεδο από το τέλος του «ψυχρού πολέμου».  
 Όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος, μετά την άσκηση πολιτικής άμυνας για την περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου η οποία κάλυψε όλη τη ρωσική επικράτεια και περιελάμβανε τουλάχιστον 40 εκατ. πολίτες και 200 χιλιάδες προσωπικό των αρχών ασφάλειας, τηλεοπτική εκπομπή κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να...
βρουν που βρίσκεται το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο στις πόλεις τους, ενώ ο δημοσιογράφος της εκπομπής ρώτησε τους ακροατές εάν ήταν έτοιμοι για ένα πυρηνικό πόλεμο.  
 Το σχόλιο στην εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού NTV ήταν: «Εάν κάποια μέρα συμβεί, κάθε ένας από εσάς θα πρέπει να γνωρίζει που βρίσκεται το πλησιέστερο πυρηνικό καταφύγιο. Καλύτερα όμως είναι να το γνωρίζετε από σήμερα».  
 Μάλιστα ο Ρώσος παρουσιαστής της εκπομπής  Evgeny Kiselyov χαρακτήρισε την συμπεριφορά των ΗΠΑ ως «αναιδή» απέναντι στην Ρωσία και κατά τη διάρκεια του δίωρου προγράμματος προειδοποίησε πολλές φορές ότι η «σύγκρουση» ΗΠΑ-Ρωσίας μπορεί να πάρει «πυρηνικές διαστάσεις».  
 Δεν είναι όμως μόνο οι προειδοποιήσεις από ρωσικά κρατικά κανάλια, ή η πραγματοποίηση ασκήσεων. Ο Δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης έκανε γνωστό πόσα γραμμάρια ψωμιού πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει στη διάθεσή του σε περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου αναφέροντας 300 γραμ. για  μια περίοδο 20 ημερών!  
 Όλα αυτή την ώρα που η Ρωσία αποφάσισε τη μετακίνηση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές τύπου Iskander στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.  
 Όλα, όπως σημειώνει ο δυτικός Τύπος δείχνουν πορεία προς σύγκρουση, προειδοποιώντας ότι αυτή μπορεί να ξεκινήσει από την αυστηρή εντολή της Μόσχας προς τα πληρώματα των S-300 και S-400 στη Συρία να καταρρίψουν οποιοδήποτε ίχνος πετάξει κοντά σε ρωσική η συριακή στρατιωτική βάση.  
 Βέβαια ο αναλυτής  Aleksander Baunov του ιδρύματος Carnegie έχει διαφορετική άποψη: «η άσκηση πολιτικής άμυνας» λέει «και το τηλεοπτικό πρόγραμμα στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΤV ήταν ένα «τέχνασμα» προκειμένου να αποτρέψουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στην στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία».  
 Ο ίδιος είπε πως η συνέχεια ενδέχεται να καλύτερη στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτό γιατί ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να ξεκινήσει τη θητεία του χειροτερεύοντας και άλλο τις ήδη τραγικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά αντίθετα θα επιχειρήσει την αναβάθμισή τους.  
 Συμφωνεί κανείς ή δεν συμφωνεί με τον αναλυτή, ακόμη και αν όλες οι πυρηνικές προετοιμασίες είναι τέχνασμα της Ρωσίας ουδείς γνωρίζει τα σχέδια που υπάρχουν τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στον Λευκό Οίκο, και αν τρελικά σχέδια απεμπλοκής ή περαιτέρω κλιμάκωσης.