Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Ιταλία: Ξυπνά ηφαίστειο σε μόλις 10 χιλιόμετρα απόσταση από τη Ρώμη - Κίνδυνος για πρόωρες εκρήξεις

 Ο εφιάλτης φαίνεται να μην έχει τελειωμό στην Ιταλία καθώς μετά την ακολουθία των ισχυρών σεισμικών δονήσεων, που ξεκίνησαν τον Αύγουστο φαίνεται να ξυπνά το ηφαίστειο που βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα απόσταση από τη Ρώμη.  
 Οι ειδικοί ανέλυσαν τις φωτογραφίες από τους δορυφόρους και διαπίστωσαν ότι το ηφαίστειο στην περιοχή Colli Albani έπαψε να είναι ανενεργό, παρουσιάζοντας μία μικρή και αργή δραστηριότητα.  
 Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, το συγκεκριμένο ηφαίστειο παρουσιάζει έκρηξη κάθε...
40.000 χρόνια. Ωστόσο η διαδικασία φαίνεται να επιταχύνεται. Ακόμη και έτσι, η μεγάλη έκρηξη μπορεί να σημειωθεί μετά από 1.000 χρόνια, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Αυτό που τους ανησυχεί, ωστόσο, είναι οι μικρότερες εκρήξεις, μέσω των οποίων ελευθερώνεται ηφαιστειακή σκόνη και άλλα υλικά, τα οποία μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα και επιστρέφουν με διάφορους τρόπους στο έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η «Αιώνια Πόλη» να σκεπαστεί με ηφαιστειακή σκόνη και να κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, που ποτέ δεν αντιμετώπισε στο παρελθόν.  
 Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες, αν το ηφαίστειο εκραγεί, το σύννεφο που θα δημιουργηθεί θα καλύψει τον ουρανό πάνω από πολλές χώρες, φτάνοντας ακόμη και στη Λατινική Αμερική.  
 Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης έκρηξης του ηφαιστείου. Οι σεισμοί ωστόσο που σχετίζονται με αυτό, συμβαίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Πρόσφατα, όμως, οι φωτογραφίες από το διάστημα έδειξαν ότι έχει «ξυπνήσει» και ότι παρουσιάζει πραγματική δραστηριότητα.