Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Erdogan: Η Τουρκία δέχεται οικονομικό σαμποτάζ

 Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε το Σάββατο πως οι εχθροί του τού κάνουν 'οικονομικό σαμποτάζ ' σπεκουλάροντας με το χρηματιστήριο, τη συναλλαγματική ισοτιμία και τα επιτόκια, αφού απέτυχαν να ρίξουν την κυβέρνησή του με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.  
 Την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκική λίρα σημείωσε ιστορικό χαμηλό, ενώ ο Erdogan κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους σε λίρες Τουρκίας και χρυσό, ενώ παράλληλα δεσμευόταν πως θα συνεχίσει τη μάχη κατά...
των υψηλών επιτοκίων. Έτσι, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τις λέξεις να αποφύγει την κατάρρευση της λίρας, η οποία έχασε τη μεγαλύτερη αξία τους τελευταίους μήνες από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως σημειώνει το πρακτορείο. 
 'Κάποιος προσπαθεί να γονατίσει αυτήν τη χώρα με οικονομικές πιέσεις, επειδή δεν κατάφερε να το κάνει αυτό με το πραξικόπημα ', είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan. 
 'Δεν είναι καινούργιο παιχνίδι αυτό, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την οικονομική κρίση σαν δυνατό χαρτί ', συμπλήρωσε.  
 Ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει κάποιους συγκεκριμένα, κατηγόρησε κάποιους επιχειρηματίες και συνδέσμους πως στηρίζουν το σπεκουλάρισμα στην αγορά, σημειώνοντας πως πρόκειται για στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου και όχι της πραγματικής οικονομίας.  
 Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Οικονομικού Συντονισμού της Τουρκίας συνεδρίασε την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Binali Yildirim και αποφάσισε να λάβει μέτρα για τα δημοσιονομικά, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, τον πραγματικό τομέα και την αγορά εργασίας, που θα ανακοινωθούν δημοσίως την ερχόμενη εβδομάδα.  
 'Πρέπει να υπερασπιστούμε την οικονομία μας, όπως υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας στις 15 Ιουλίου ', είπε ο Erdogan.