Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Πιο κοντά το κούρεμα καταθέσεων μετά την σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Απόλυτα ασφαλείς είναι οι πληροφορίες μας που αναφέρουν ότι τραπεζικοί κύκλοι πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγο των συνεχιζόμενων μεγάλων εκροών καταθέσεων παρά τα capital controls αλλά και την γεωμετρικά αυξανόμενη αύξηση των «κόκκινων δανείων».  

Οι τραπεζικοί κύκλοι αυτοί δεν είναι άλλοι παρά άνθρωποι του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος μέσω αυτών πιέζει για...
το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι την Δευτέρα 20 Μαρτίου! Ο κύριος Στουρνάρας με τις πολιτικές βλέψεις, απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με σκλήρυνση των capital controls αλλά εσχάτως και με κούρεμα καταθέσεων!    

Μάλιστα η απειλή περί capital controls επιστρατεύθηκε με φόντο την αύξηση του δανεισμού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Φεβρουάριο.

Παρά όμως τη διεύρυνση της άντλησης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, κατά 300.000.000 ευρώ τον περασμένο μήνα, γεγονός που οδήγησε σε μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA, οι τραπεζικοί κύκλοι επιμένουν στο «αγκάθι» των προβληματικών δανείων και στις μειώσεις καταθέσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί σκηνικό πανικού και να δοθεί άλλοθι για τη λήψη νέων σκληρών μέτρων ακόμα και κουρέματος καταθέσεων!

Καθόλου τυχαίο μάλιστα δεν ε’ιναι, ότι η διοίκηση της ΤτΕ φρόντισε να μεταφέρει αυτοπροσώπως στους επικεφαλής των δανειστών την αγωνία της για το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εντωμεταξύ το 'χάσμα' μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών παραμένει, την ώρα που ανώτατη πηγή της Ευρωζώνης προειδοποιεί ότι ούτε τον Απρίλιο θα πρέπει να περιμένουμε συνολική λύση καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθεί.

'Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν μεγάλη διαφορά απόψεων σε αρκετά ζητήματα' δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Reuters.


'Εφικτή είναι η τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) σε μικρό χρονικό διάστημα', δήλωσε ωστόσο, σημειώνοντας, ότι 'αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δεν είναι πάντα και πολιτικά δυνατό'.