Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Τι θα αναζητήσει η Προανακριτική για τα εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου

 Με κοινή πρόταση οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζήτησαν τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τις έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου.
 Στην κοινή πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρεται πως: ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε...
αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του Δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα). Και σε άλλο ση­μείο επισημαίνεται πως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια με πλείονες τρόπους, οι οποίες θα πρέπει να διερευνηθούν. Tονίζεται πως 'οι πλείστοι τρόποι τέλεσης του εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν από τη λήξη της διάρκειάς τους'.
 Βουλευτές στα πηγαδάκια καυτηρίαζαν τις καθυστερήσεις σχολιάζοντας πως η υπόθεση έφτασε στη Βουλή μετά από 13 χρόνια. Εκαναν λόγο για 'δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα άνω των τριών δισεκατομμυρίων' και ζητούσαν να πέσει φως και να διερευνηθούν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Αυτό που τονιζόταν είναι πως η παραπομπή των σχετικών δικογραφιών έχει τη δική της σημασία. Δηλαδή μπορεί η Προανακριτική να προβεί στην εξέταση και άλλων υποθέσεων που αφορούν τον κ. Παπαντωνίου (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, πόθεν έσχες) και να δοθεί η δυνατότητα για εξέταση της διασύνδεσης υποθέσεων. Η Προανακριτική έχει το δικαίωμα να διατάξει το άνοιγμα λογαριασμών και την εξέταση του πόθεν έσχες του κ. Παπαντωνίου και άλλων προσώπων.

Περί ευθύνης υπουργών
 'Συντρέχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας σχετικής με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ' αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρόταση και ακόμη ότι το ίδιο πρόσωπο και συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Παπαντωνίου φαίνεται να έχει συμμετοχή σε αριθμό αξιόποινων πράξεων (απιστίας κατά του Δημοσίου πιθανώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).
 Να σημειωθεί πως στην κοινή πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρεται πως 'η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη ριζική μεταβολή της νομοθεσίας για την ευθύνη των υπουργών. Με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, που είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος αλλαγής του, το ειδικό αυτό καθεστώς πρέπει να καταργηθεί'.
 Σύμφωνα με τη διαδικασία όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου θα ορίσει ημερομηνία συζήτησης της πρότασης σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Για να γίνει αποδεκτή η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Στη συνέχεια συγκροτείται ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης. Το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής και αν η πρόταση ζητά τη δίωξη του πρώην υπουργού, θα προηγηθεί αξιολόγησή της από το Δικαστικό Συμβούλιο πριν τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
'
Πυροτέχνημα που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες'
 Για 'άθλιο πυροτέχνημα που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες' μιλά ο Γιάννος Παπαντωνίου. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως 'επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη -ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις'.
 Σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες: πρώτον την επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, δεύτερον τη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και τρίτον τη στοχοποίησή του και όλων όσοι υπηρέτησαν τη χώρα. Και σημειώνει 'κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους αποτυχίες. Την αλήθεια φοβούνται όσοι τη διαστρεβλώνουν και όχι όσοι εκτελούν το καθήκον τους'.
Συμφωνούν τα κόμματα
 'Ναι' λέει η ΝΔ στην πρόταση για τη συγκρότηση Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν 'όλα στο φως'. Θετική είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση σχετικά με τη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά. 'Ναι' λένε επίσης το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ