Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Θρίλερ στο Αιγαίο - Ελληνικό πλοίο του Λιμενικού άνοιξε πυρ κατά τουρκικού πλοίου

Τουρκικό φορτηγό πλοίο προερχόμενο από το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας  με φορτίο ναρκωτικών όπως αναφέρουν πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών δεν υπάκουσε στις εντολές σκάφους του ΛΣ για έλεγχο με αποτέλεσμα να δεχθεί καταιγισμό προειδοποιητικών βολών.

Το τουρκικό  ναρκόπλοιο εν συνεχεία κάλεσε την προστασία της τουρκικής Ακτοφυλακής η οποία....
απέστειλε αμέσως δύο περιπολικά και ένα σκάφος επίθεσης και κατέφυγε στην ασφάλεια του λιμένος της Μαρμαρίδας δεχόμενο καταιγιστικά πυρά  από το ελληνικό σκάφος.

Ανακοίνωση για το σοβαρό συμβάν εξέδωσε και το ΛΣ

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Για θερμό επεισόδιο μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ μεταξύ σκάφους του ΛΣ και τουρκικού σκάφους.

Όπως αναφέρουν, το ελληνικό σκάφος έβαλλε με πυρά εναντίον του τουρκικού σκάφους.

Πιο συγκεκριμένα ο καπετάνιος του σκάφους M/V ACT ανέφερε στο CNN Turk ότι ένα σκάφος του ΛΣ έβαλλε με πυρά εναντίον του τουρκικού σκάφους ανοικτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Deniz το τουρκικό πλοίο κατευθυνόταν στον Κόλπο της Σμύρνης από το λιμάνι του İskenderun.

Όπως αναφέρει ο καπετάνιος του τουρκικού φορτηγού πλοίου το σκάφος του ΛΣ του έδωσε εντολή 
να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ρόδου, ενώ όπως ισχυρίζεται ο ίδιος το τουρκικό σκάφος βρισκόταν στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος καπετάνιος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ αρνήθηκε καλώντας ταυτόχρονα τις τουρκικές αρχές.

Τότε το ελληνικό σκάφος άνοιξε πυρ εναντίον του καθώς το τουρκικό φορτηγό πλοίο κατευθυνόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος καπετάνιος εναντίον του σκάφους του ρίχτηκαν τουλάχιστον 16 σφαίρες.

Το ρωσικό Rt αναφέρει πως το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

"Το φορτηγό πλοίο πήρε φορτίο από το τουρκικό λιμάνι Iskenderun και κινείτο προς την κατεύθυνση του Izmit Bay, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ενώ βρισκόταν στο Αιγαίο, το τουρκικό πλοίο προσεγγίστηκε από πλοία της ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία απαίτησαν να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.


Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πυρ τα πλοία του ελληνικού Λιενικού".