Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Εκπληκτικές πληροφορίες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Γνωρίζετε πώς λειτουργεί το μυαλό μας; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεστε όπως αισθάνεστε και για ποιο λόγο αντιδράτε με συγκεκριμένους τρόπους σε κάποιες καταστάσεις; Κάντε κλικ και μάθετε μερικά πράγματα που θα σας συναρπάσουν. 

Νερό

Το 75% περίπου του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό. 

Πόσες πληροφορίες;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει...
χίλια terabyte πληροφοριών. 

Κύτταρα

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. 

Η πολυπλοκότητα του εγκέφαλου μας

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα μιμούνται το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ωστόσο τα δίκτυα αυτά χρειάζονται 40 λεπτά για να επεξεργαστούν αυτό που ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται σε ένα δευτερόλεπτο.

Αιμοφόρα αγγεία

Υπάρχουν περίπου 160.000 χλμ. αιμοφόρων αγγείων στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το μήκος τους επαρκεί για να κάνει το γύρο της Γης τέσσερεις φορές. 

Ανομοιότητα

Το αριστερό ημισφαίριο του ανθρώπινου εγκεφάλου περιέχει περίπου 200 εκ. περισσότερους νευρώνες από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. 

Χρώμα

Το μυαλό απεικονίζεται συνήθως με γκρι ή λευκό χρώμα. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που βρίσκεται εν ζωή είναι ροζ. 

Σύσταση

Η σύσταση του ανθρώπινου εγκεφάλου μοιάζει με εκείνη του βουτύρου. 

Φαιά ουσία

Έτσι ονομάζονται οι νευρώνες που είναι υπεύθυνοι για την ομιλία, την μνήμη και τον έλεγχο των μυών. 

Ο Αϊνστάιν

Όλως περιέργως ο εγκέφαλος του Αινστάιν ήταν ελαφρώς μικρότερος από τον μέσο εγκέφαλο και ζύγιζε 1,2 κιλά. Μετά το θάνατό του, ο εγκέφαλός του αφαιρέθηκε και κόπηκε σε 240 μέρη για να διατηρηθεί στη φορμόλη. 

Μύθος

Θα έχετε ακούσει φυσικά ότι χρησιμοποιούμε περίπου το 10% του δυναμικού του εγκεφάλου μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο το 100% του εγκεφάλου του. 

Ενέργεια

Όταν αναπαύεται, ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει αρκετή ενέργεια για να ανάψει μια λάμπα 25 watt. 

Πόνος

Ο εγκέφαλος δεν διαθέτει υποδοχείς πόνου και γι' αυτό το λόγο οι ασθενείς είναι συχνά ξύπνιοι κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στον εγκέφαλο. 

Ύπνος

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον εγκέφαλο. Όταν δεν κοιμόμαστε κινδυνεύουμε περισσότερο να παρουσιάσουμε απώλεια μνήμης, θυμό, οφθαλμαπάτες ακόμη και εγκεφαλική βλάβη. 

Θεωρία

Υπάρχει μια θεωρία, η οποία είναι γενικότερα αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, ότι το χασμουρητό βοηθά τον εγκέφαλο να χαλαρώνει. 

Τα πρώτα χρόνια

Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας υπολογίζεται ότι κάθε δευτερόλεπτο δημιουργούνται 800 με 1000 νέες συνάψεις στον εγκέφαλό μας. 

Ωριμότητα

Αρκετοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος φτάνει στην πλήρη ωριμότητά του στα 25 μας χρόνια.

Μισό;

Μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά περίεργο αλλά είναι δυνατόν να ζήσουμε μόνο με τον μισό μας εγκέφαλο και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου αυτό έχει συμβεί. 

Αγάπη

Όταν ένας άνθρωπος τοποθετείται στον αξονικό τομογράφο και του δείξουν την φωτογραφία ενός ανθρώπου που αγαπά, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι βαθύτερες εστίες του εγκεφάλου φωτίζονται και γίνονται πιο ενεργές. 

Διαβάζοντας δυνατά

Όταν ένα παιδί διαβάζει δυνατά αυξάνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου του. 

Σκέψεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει περίπου 70 χιλιάδες σκέψεις την ημέρα. Παρόλο που πολλές από αυτές είναι οι ίδιες. 

Ταχύτητα

Η χαμηλότερη ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας την πληροφορία είναι 418 χλμ./ώρα.

Ικανότητες

Εάν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου, ο εγκέφαλος του ανθρώπου δεν χάνει ποτέ την ικανότητά του να μαθαίνει και να αλλάζει. Αυτό οφείλεται στην ελαστικότητά του και στο γεγονός ότι δημιουργεί συνεχώς νέες συνάψεις. 

Ο πόνος των άλλων

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει κατοπτρικούς νευρώνες οι οποίοι λειτουργούν ως εξής: εάν δούμε κάποιον να χτυπά το δάχτυλό του, ο εγκεφαλός μας πιθανώς θα αντιδράσει και θα μας κάνει να αισθανθούμε αγωνία ως αντίδραση στον πόνο του άλλου. 

Καταγραφή

Αντίθετα από αυτό που ενδεχομένως πιστεύετε, ο εγκέφαλος δεν καταγράφει μνήμες. Ο εγκέφαλος αποθηκεύει εικόνες από τις πιο σημαντικές στιγμές και στη συνέχεια αναπαράγει την υπόλοιπη ιστορία μόνος του με την βοήθεια παλαιότερων εμπειριών. 

Ψεύτικες αναμνήσεις

Αποτελεί συχνό φαινόμενο για τον εγκέφαλο να δημιουργεί ψεύτικες αναμνήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή δαπανά πολύ χρόνο προσπαθώντας να αναγνωρίσει τι έχει πραγματικά συμβεί. 

Φαντασία

Το μυαλό μας δεν μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα το φανταστικό από το πραγματικό. Γι' αυτό το λόγο οι ταινίες τρόμου καταφέρνουν και τρομάζουν τους ανθρώπους. 

Δυο δουλειές ταυτόχρονα

Εάν σας πει κάποιος ότι μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία δύο δουλειές ταυτόχρονα, μην τον πιστέψετε. Μόνο το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του αποτελέσματος.