Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Ποιος είναι ο ο 63χρονος επιχειρηματίας με τον κομβικό ρόλο στην υπόθεση των ναρκωτικών με τα ταχύπλοα (Φωτογραφίες)

Οι Αξιωματικοί του Λιμενικού που προχώρησαν έλαβαν μέρος στην γιγαντιαία επιχείρηση εξάρθρωσης του καρτέλ που διακινούσε τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών, ψάχνουν τώρα να διαλευκάνουν τους ρόλους των συλληφθέντων και τον εντοπισμό του εγκεφάλου.

Ποιος είναι όμως ο 63χρονος Μυκονιάτης που είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση με μαγαζιά σε Μύκονο και Γλυφάδα όπου και διέμενε....
 
Ο 63χρονος Μυκονιάτης, Σπύρος Καρδάμης, θεωρείται ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, καθώς φέρεται ότι είναι ο άνθρωπος που αγόραζε τα ταχύπλοα σκάφη για λογαριασμό της αλβανικής μαφίας και μέσω των εταιρειών που διέθετε τα «βάφτιζε» τουριστικά για να μην κινεί τις υποψίες των αρχών. Μάλιστα, οι αξιωματικοί του Λιμενικού θεωρούν ότι εδώ και αρκετά χρόνια είχε αναπτύξει αυτού του είδους τη δραστηριότητα με ταχύπλοα - βιτρίνες ενώ αυτό που θα ερευνηθεί σε δεύτερο χρόνο είναι και το αν μέσα από τις νόμιμες επαγγελματικές του δραστηριότητες, τα δύο εστιατόρια που διέθετε σε Μύκονο και Γλυφάδα, ξέπλενε βρώμικο χρήμα ή διακινούσε μέρος των ναρκωτικών για να «φτιάχνει» την επώνυμη πελατεία του.

Οι έμπειροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες αποκωδικοποιήσει το δρομολόγιο του κυκλώματος και γνωρίζουν τους ενδιάμεσους σταθμούς και τον τελικό προορισμό της μεγάλης «καραβιάς» με τους 1,6 τόνους κάνναβης. Τα ναρκωτικά, φορτώθηκαν από την Αλβανία και μέσω Ελλάδας από την Κέρκυρα, θα κατέβαιναν νότια της Πελοποννήσου και αφού διέσχιζαν όλο το Αιγαίο, θα κατέληγαν στα παράλια της Κωνσταντινούπολης με προορισμό την αγορά της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

«Είναι μια υπόθεση που δεν έχει ταβάνι» λέει χαρακτηριστικά αξιωματικός του Λιμενικού και συμπληρώνει «έχουμε να κάνουμε με ένα πολυεθνικό κύκλωμα που έκανε μεγάλες δουλειές σε Αλβανία, Τουρκία και Ιταλία. Ο ρόλος του 63χρονου ήταν κομβικός...». 

 Όταν αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο 63χρονος έμαθε ότι η μεγάλη «μπίζνα» είχε στραβώσει μετά από την κινηματογραφική καταδίωξη ανοικτά του Ιονίου, ένα από τα πέντε δεκάμετρα σκάφη με τις θηριώδεις μηχανές των 350 ίππων που φέρεται να είχε στην ιδιοκτησία του, έπεσε στα νύχια της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, αποφάσισε να την κοπανήσει. Πήρε όσα μετρητά είχε, μια βαλίτσα με ρούχα και τα δύο διαβατήρια του (έχει ένα ιταλικό καθώς σπούδαζε και έμενε χρόνια στην Ιταλία και το ελληνικό) έκλεισε βιαστικά την πόρτα του πολυτελούς διαμερίσματος στην Γλυφάδα και νοίκιασε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της παραλιακής. Το σχέδιο του ήταν να λουφάξει για λίγες ημέρες μέχρι να βρει την ευκαιρία και τον τρόπο να δραπετεύσει στην Ιταλία για να σβήσει τα ίχνη του. Όμως δεν τα κατάφερε... Το κλιμάκιο των λιμενικών που τον είχε «λοκαρισμένο» εδώ και μέρες έκανε έφοδο και πριν προλάβει να αντιδράσει του πέρασαν χειροπέδες. 

Από την έφοδο στο σπίτι του στη Γλυφάδα βρήκαν και κατέσχεσαν πλήθος στοιχείων που δίνει πλήρη εικόνα για τα σκάφη και τις περίεργες δραστηριότητές του ενώ οι αναλυτές του Λιμενικού έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις επαφές από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές του 63χρονου Μυκονιάτη επιχειρηματία. 

Στην επιχείρηση των ανδρών της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού συνελήφθησαν εκτός από τον 63χρονο Σπύρο Καρδάμη, με τα δύο εστιατόρια στη Μύκονο και το Κολωνάκι και δέκα ακόμη άτομα. Δύο Ιταλοί, έξι Αλβανοί ένας Βούλγαρος και ένας 40χρονος Έλληνας. Ο συγκεκριμένος, διατηρεί πάρκινγκ σκαφών στο Πόρτο Ράφτη και διερευνάται ο ρόλος του. 

Η επιχείρηση του Λιμενικού στήθηκε με κάθε λεπτομέρεια ώστε να μην υπάρξει ούτε μία πιθανότητα να γίνει το παραμικρό λάθος και να διαφύγουν οι ναρκωδιακινητές. Το σίγουρο ήταν ότι το υπερ-ταχύπλοο με τα ναρκωτικά δεν θα μπορούσαν να το σταματήσουν με καταδίωξη "face  to face" στη θάλασσα και μάλιστα στο απόλυτο σκοτάδι. Για αυτό έστησαν παγίδες για να το «στριμώξουν» ενώ το κατεδίωξαν και από αέρος με ελικόπτερα όπου επέβαιναν  κομάντο του Λιμενικού και ελεύθεροι σκοπευτές. 

Κατά την διάρκεια της καταδίωξης από επιβαίνοντες ταχύπλοου σκάφους προκύπτει ότι ρίχτηκαν στην θάλασσα οπλισμός, ναρκωτικές ουσίες καθώς και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία. Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν μέχρι τώρα, ένα ταχύπλοο σκάφος με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα. Η  έρευνα της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. θα έχει και συνέχεια, σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές αφού φέρεται να υπάρχει ολόκληρο "μωσαϊκό" συμφερόντων.