Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ - Προετοιμασία πολέμου το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο το πρωί για αιχμαλώτους & Καστελόριζο – Ενημερώθηκαν ΗΠΑ-ΕΕ


Έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπό το πρίσμα των πλέον δυσμενών εξελίξεων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο το θέμα των Ελλήνων αιχμαλώτων, αλλά και της τουρκικής NAVTEX που χαρακτηρίζει το Καστελόριζο "τουρκική επικράτεια".

Η έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς οι...
ΗΠΑ και οι μεγάλες πρεσβείες της ΕΕ, όπως και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζ.Κ.Γιουνκέρ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται με υπαιτιότητα της Άγκυρας.

Η Αθήνα είναι μπερδεμένη, αλλά είναι και διάχυτη η αποφασιστικότητα να μην δεχθεί άλλες τουρκικές προκλήσεις και να μην τις αφήσει αναπάντητες είτε στο Αιγαίο είτε αλλού.

"Θα αντιδράσουμε ενεργά και σκληρά αν επιχειρηθεί ενέργεια που να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας είτε την ασφάλεια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ή Ελλήνων πολιτών. Δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε ελληνική υποχώρηση η Αγκυρα" μεταδίδεται από υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή, η οποίο θεωρεί ότι η Αγκυρα έχει παίξει βρώμικο παιχνίδι στην υπόθεση των αιχμαλώτων και μόλις σήμερα ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, ενώ μέχρι χθες το βράδυ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να τους απελευθερώσει.

Το βράδυ της Κυριακής, ξένη πρεσβεία, δυτικής χώρας που έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, έφερε τα άσχημα νέα στην Αθήνα: Η Άγκυρα δεν επρόκειτο να τους απελευθερώσει.

Η υπόθεση με τους Έλληνες αιχμαλώτους  έχει αποκτήσει νέα δραματική τροπή καθώς σήμερα το  απόγευμα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν υποβληθεί σε ποινική έρευνα για στρατιωτική κατασκοπεία και δεν ετίθετο ποτέ θέμα ενδεχόμενης ανταλλαγής τους.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για το θέμα της επίσης ανησυχητικής κατάστασης στην κυπριακή ΑΟΖ και ενόψει των ερευνών στο τεμάχιο 10 από την Exxon Mobil.