Τρίτη, 15 Μαΐου 2018

Αποκάλυψη-σοκ από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή για την πρόβα δολοφονίας Καραμανλή


Απάντηση-κόλαφο για τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, αλλά και όσους διακινούν το ψεύδος ότι δεν υπήρξε σχέδιο «Πυθία» για να βγάλουν λάδι όσους (εντός και εκτός της Ελλάδας) εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δίνει μέσω της...
 «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο πρέσβης ε.τ. (ο οποίος υπήρξε διοικητής της ΕΥΠ εκείνη την περίοδο) Ιωάννης Κοραντής.

Με όσα τονίζει επωνύμως και όχι ανωνύμως και με κυπατζίδικες και κατασκευασμένες διαρροές και μεθόδους, σε πρόθυμα μέσα ενημέρωσης και γνωστές δημοσιογραφικές «παρεούλες», ο κ. Κοραντής ξεσκεπάζει όσους παίζουν παιχνίδια σε βάρος του Κώστα Καραμανλή αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο. Το ερώτημα είναι αν μετά τις αποκαλύψεις-φωτιά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο νυν διοικητής της ευαίσθητης υπηρεσίας Γιάννης Ρουμπάτης μπορεί να παραμείνει στη θέση του, καθώς φαίνεται ότι είναι βαθύτατα εκτεθειμένος από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παλιοί σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, έλεγαν ότι και στο παρελθόν (δύο φορές, μάλιστα) ο μακαρίτης Ανδρέας τον είχε αποπέμψει από θέσεις που του είχε εμπιστευτεί. Βέβαια, το επικίνδυνο θα είναι να μπει στη θέση του κάποιος που να είναι χειρότερος από τον Ρουμπάτη, αλλά το θέμα είναι ακόμη στην αρχή του, μια και το κουβάρι άρχιζε να ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες και έχει δημιουργήσει για τον διοικητή της ΕΥΠ αρνητικό κλίμα. Ηδη στο Μαξίμου έχουν φτάσει καταγγελίες και έχει δοθεί εντολή να «ψαχτούν», ώστε να μην υπάρχουν σκιές που μπορεί να δημιουργήσουν εμπλοκές σε ανώτερο επίπεδο.

Στην απάντησή του ο κ. Κοραντής, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε χαρακτήρισε την πηγή της ΕΥΠ για την απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή αναξιόπιστη, ούτε και στην υπηρεσία υπήρξε ανάλογη καταγγελία, και ότι, αντιθέτως, όσες πληροφορίες είχε δώσει επιβεβαιώθηκαν. Παράλληλα, για να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της πηγής, αποκαλύπτει ότι υπήρξε τεστ στις 19 Μαρτίου του 2009, όταν «άγνωστοι» είχαν πυροδοτήσει εκρηκτικό μηχανισμό στη συμβολή Κόνιαρη και λεωφόρου Αλεξάνδρας, σημείο από όπου περνούσε η αυτοκινητοπομπή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» δημοσιεύει ολόκληρη την απάντηση του κ. Κοραντή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικώς, τι συνέβη με το σχέδιο «Πυθία»; Σας παρεδόθη τον Μάρτιο του 2009 έγγραφο το οποίο αμφισβητούσε την εγκυρότητα της πηγής που σας αποκάλυψε σχέδιο ενέδρας κατά πρώην πρωθυπουργού στον Γέρακα; Τι συνέβη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά. Με ένα πρώτο άκρως απόρρητο ειδικό δελτίο ενημέρωσης αριθμ. 53/13-1-2009 η ΕΥΠ ενημέρωνε τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο για ένα γενικό πλαίσιο πληροφοριών που αφορούσαν την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μας και τη στοχοποίηση του τότε πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ επανήλθε με ένα δεύτερο αντίστοιχο δελτίο αριθμ. 213/5-2-2009 προς τους ίδιους αποδέκτες και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη (αρμόδιος για την ΕΛ.ΑΣ.), όπου παρέθετε με κάθε λεπτομέρεια, πλέον, όσες πληροφορίες είχε συλλέξει για την υπόθεση «Πυθία». Αμφότερα τα δελτία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Επίκαιρα» τον Ιούνιο του 2011, ώστε παρέλθει να επεκταθώ. Σημειώνω εντούτοις ότι, όταν μου προσκομίστηκε το σχέδιο του δεύτερου δελτίου, θεώρησα επιβεβλημένο να προσθέσω, χειρόγραφα -ως όφειλα-, επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία της πηγής και στο ενδεχόμενο οι πληροφορίες που μας είχαν περιέλθει να εντάσσονταν σε πλαίσιο παραπληροφόρησης. Αυτά προστέθηκαν ως τελική παράγραφος 3 του δελτίου.

Μετά τη λήψη του δελτίου 213/5-2-2009 επικοινώνησε μαζί μου δύο τουλάχιστον φορές ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ο αείμνηστος Γιάννης Αγγέλου, ζητώντας να μάθει αν η ΕΥΠ διέθετε άλλες, συμπληρωματικές πληροφορίες. Του απάντησα ότι δεν είχαμε λάβει καμία νεότερη ενημέρωση, ότι πιέζαμε τον δίαυλο επικοινωνίας με τον πληροφοριοδότη να κινηθεί πιο δραστήρια και ότι θα τηρούσα το πρωθυπουργικό γραφείο ενήμερο όταν θα είχαμε νέα. Εκρινα εντούτοις ότι αυτές οι προφορικές απαντήσεις μου έπρεπε, για την τάξη, να καταγραφούν σε ένα σύντομο έγγραφο που έστειλα στον τότε πρωθυπουργό στις αρχές Μαρτίου.

Ουδεμία αναφορά έκανα περί υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πληροφοριοδότη μας και, συνακόλουθα, των πληροφοριών του, πόσο μάλλον που ουδέποτε είχε περιέλθει στην ΕΥΠ έγγραφο που να έθετε επ' αμφιβόλω την αξιοπιστία της πηγής μας. Και επειδή με την πάροδο του χρόνου η μνήμη αδυνατίζει, διασταύρωσα όσα αναφέρω εδώ τόσο με τον τότε Α' υποδιοικητή και στενό μου συνεργάτη κ. Σεραφείμ Τσιτσιμπή όσο και με τη, συνταξιούχο πλέον, υπάλληλο που είχε συντάξει και δακτυλογραφήσει τα δύο προαναφερθέντα δελτία ως και τη μεταγενέστερη επιστολή/έγγραφό μου.

Προκειμένου να κριθεί η αξιοπιστία των πληροφοριών περί στοχοποίησης του κ. Καραμανλή, σημειώνω από καθήκον ότι στις 19 Μαρτίου 2009, βράδυ Πέμπτης, στη συμβολή της οδού Κόνιαρη και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έξω από το κτίριο της ΚΕΔ, πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Από το σημείο αυτό περνούσε η αυτοκινητοπομπή του τότε πρωθυπουργού όταν έφευγε από το γραφείο του στον Λυκαβηττό. Πλην, όμως, είχαν εγκαίρως ληφθεί τα δέοντα μέτρα. Τέλος, η ίδια πηγή μάς παρέσχε στη συνέχεια -τουλάχιστον όσο ήμουν διοικητής της ΕΥΠ, δηλαδή μέχρι 14/7/2009- πληροφορίες για την εθνική μας ασφάλεια, που αξιοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες.

Τι ήταν το σχέδιο «Πυθία», ποιοι ήταν οι στόχοι του και οι πρωταγωνιστές του 

Το σχέδιο «Πυθία» ήταν ένα αμερικανικό σχέδιο που φέρεται ότι οργανώθηκε από τη CIA με κατασκόπους στην Ελλάδα, για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή λόγω της προσέγγισης που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία και να έρθει στην εξουσία ο Γιώργος Παπανδρέου. Για την υλοποίηση του σχεδίου επιστρατεύτηκαν όλες οι πρακτικές των μυστικών υπηρεσιών, από απόπειρες δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού έως τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του ίδιου του Κώστα Καραμανλή, μελών της οικογένειάς του και απειλές για τη ζωή τους, όπως και παρακολουθήσεις μελών τής τότε κυβέρνησης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε ο Αμερικανός πράκτορας με το όνομα William G. Bazil ή Βασίλης Βασιλειάδης, ο οποίος καταζητείται για κατασκοπία την περίοδο 2004-2005. Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές τον θεωρούν βασικό υπαίτιο της υπόθεσης των υποκλοπών, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή και την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Πρόκειται για πρώην υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τον άνθρωπο που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά-σκιές, μέσω των οποίων γίνονταν οι παρακολουθήσεις, και που πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα. Ο William G. Bazil είναι μετρ στις μεταμφιέσεις (σε μία από τις φωτογραφίες εμφανίζεται με γενειάδα) και έχει αναλάβει πολλές αποστολές ανά τον κόσμο για λογαριασμό της CIA.