Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2015

33 tips και κόλπα για το Facebook που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μέσω του Facebook. Είναι μια εφαρμογή με την οποία μπορείτε να ασχολείστε την περισσότερη ώρα στο κινητό σας, είτε για να μάθετε τα τελευταία νέα είτε για να επικοινωνείτε με τους φίλους σας.

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές και τα καλύτερα κόλπα που μπορεί να μην ξέρετε. Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Facebook σαν επαγγελματίας.

1. Βλέπετε κάτι ενδιαφέρον στην Ενημέρωσή σας αλλά δεν έχετε χρόνο να το διαβάσετε τώρα; Μπορείτε να....
το αποθηκεύσετε για αργότερα.

 Τα links, τα βίντεο, οι φωτογραφίες και τα μέρη που έχετε επισημάνει μπορείτε να τα δείτε ευκολότερα από τη σελίδα "Αποθηκευμένα" στο προφίλ σας στο Facebook . Η σελίδα βρίσκεται κάτω από το "Περισσότερα" στην εφαρμογή Facebook για το κινητό σας.

Ιδανική λύση για να αποθηκεύετε όλα τα ωραία άρθρα του Tech Insider για αργότερα.

2. Πώς δεν θα λαμβάνετε πλέον προσκλήσεις για να παίξετε Candy Crush.

 Υπάρχει τρόπος για να μην λαμβάνετε πλέον ενοχλητικές προσκλήσεις όπως από το Candy Crush στο λογαριασμό σας.

Κάτω από το κουμπί "Περισσότερα", επιλέξτε "Ρυθμίσεις", στη συνέχεια "Ρυθμίσεις Λογαριασμού" και "Ειδοποιήσεις". Πηγαίνετε στο "Κινητό" και σκρολάρετε μέχρι κάτω και ξεμαυρίστε το τετράγωνο "Προσκλήσεις Εφαρμογών". 

3. Μετατρέψτε τη φωτογραφία του προφίλ σας σε κινούμενη GIF.

Από την εφαρμογή Facebook για κινητό, επιλέξτε την φωτογραφία του προφίλ σας και μετά πατήστε "Τραβήξτε ένα νέο βίντεο προφίλ" για να ανεβάσετε ένα μικρό βίντεο του εαυτού σας. Το αποτέλεσμα μοιάζει κάτι μεταξύ κινητής GIF και μιας κινούμενης κορνίζας από το Harry Potter.

4. Ενημερωθείτε για τα σημαντικότερα νέα σχετικά με τις νέες τάσεις στο Facebook.

Τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι περισσότεροι στο Facebook περιλαμβάνονται στη λίστα Τάσεων, η οποία είναι προσβάσιμη στα δεξιά στις Ενημερώσεις στο desktop και κάτω από την Αναζήτηση στην εφαρμογή για κινητό του Facebook.

5. Τα άρθρα με έναν μικρό κεραυνό φορτώνονται στο Facebook, το οποίο σημαίνει ότι φορτώνονται πιο γρήγορα και με λιγότερες διαφημίσεις.

Τα Άμεσα Άρθρα του Facebook φορτώνονται απευθείας στην εφαρμογή του Facebook για iPhone με ένα απλό και λιτό layout. Δεκάδες ενημερώσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στέλνουν Άμεσα Άρθρα και το Facebook ισχυρίζεται ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται με τη μορφή αυτή φορτώνονται μέχρι και δέκα φορές πιο γρήγορα

Όταν ένα άρθρο είναι Άμεσο, θα δείτε ένα εικονίδιο με ένα μικρό κεραυνό στη πάνω δεξιά γωνία. 

6. Πώς να απενεργοποιήσετε το αυτόματο άνοιγμα των βίντεο στην Ενημέρωσή σας.

 Εάν δεν θέλετε να παίζουν αυτόματα τα βίντεο στο Facebook ρυθμίστε το ανάλογα.


Κάτω από το κουμπί Περισσότερα επιλέξτε Βίντεο και Φωτογραφίες. Μπορείτε να επιλέξετε να παίζονται αυτόματα τα βίντεο σε σύνδεση και σε σύνδεση WiFi, μόνο σε σύνδεση WiFi, ή ποτέ.
7. Δείτε τη δραστηριότητά σας στο Facebook την ίδια μέρα αλλά άλλο έτος.

Η ρύθμιση Σαν Σήμερα σας δείχνει τις δραστηριότητές σας στο Facebook την ίδια ημέρα τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε το σαν την προσωπική σας μηχανή του χρόνου στο Facebook.

Μόνο εσείς βλέπετε το Σαν Σήμερα και μπορείτε να το βρείτε στο link Facebook.com/onthisday. Το Facebook σας επιτρέπει επίσης να κρύψετε κάποια άτομα από το παρελθόν σας, το οποίο είναι χρήσιμο εάν δεν θέλετε να μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας από τον/την πρώην σας.

8. Η Δραστηριότητά σας δείχνει οτιδήποτε σας άρεσε, ό,τι μοιραστήκατε και σχολιάσατε στο παρελθόν.

Η Δραστηριότητά σας στο Facebook καταγράφει όλες σας τις δραστηριότητες εκεί. Είναι εύκολα προσβάσιμο από το προφίλ σας τόσο στην εφαρμογή για κινητό όσο και στο desktop.

9. Επιλέξτε προφίλ και σελίδες από τις οποίες δεν θέλετε να χάσετε ενημερώσεις στις Ενημερώσεις σας.

Εάν υπάρχουν κάποια άτομα ή σελίδες που θέλετε να δείτε πρώτα στις Ενημερώσεις σας ότι κι αν γίνει, μπορείτε να τα επιλέξτε από την εφαρμογή του Facebook για κινητό. 

Πατήστε Ρυθμίσεις κάτω από το κουμπί Περισσότερα και μετά Προτιμήσεις Ενημερώσεων για να αρχίσετε.


Τα άτομα και οι σελίδες που έχετε μαρκάρει να βλέπετε πρώτα θα έχουν ένα μπλε αστέρι δίπλα στις δημοσιεύσεις στις Ενημερώσεις σας. 

13. Κρύψτε τη λίστα με τους φίλους σας από όλους εκτός από εσάς.

Εάν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να βλέπουν οι άλλοι τους φίλους σας, μπορείτε να κρύψετε τη λίστα εντελώς. 

Από τη λίστα των φίλων σας στο desktop, πατήστε Διαχείριση στην εικόνα δεξιά και μετά Διαχείριση Απορρήτου. Στη συνέχεια μπορείτε να αλλάξετε ποιοι θα βλέπουν τη λίστα με τους φίλους σας και τους followers.

14. Κρύψτε την αλλαγή της σχέσης σας από τους φίλους σας.

Μπορεί να μην θέλετε να μάθουν οι φίλοι σας την αλλαγή της σχέσης σας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το κρύψετε από όλους και να το βλέπετε μόνο εσείς. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή δεν θα φανεί στις Ενημερώσεις των φίλων σας.

Καθώς επεξεργάζεστε το προφίλ σας, στο Σχέση, αλλάξτε το φίλτρο σε Μόνο Εγώ. 

15. Κρύψτε συγκεκριμένα άλμπουμ φωτογραφιών και γεγονότα από το χρονολόγιό σας.

Εάν έχετε κάποια άλμπουμ φωτογραφιών που δεν θέλετε να δουν οι άλλοι αλλά δεν θέλετε και να τα σβήσετε εντελώς, μπορείτε να τα κρύψετε και να τα βλέπετε μόνο εσείς στο Facebook. Το ίδιο ισχύει και για γεγονότα στη ζωή σας, είτε πρόκειται για αλλαγή σχέσης, είτε για νέα δουλειά, κλπ.


Βρείτε απλώς το μικρό γκρι εικονίδιο δίπλα στο άλμπουμ φωτογραφιών. Τα δυο μικρά ανθρωπάκια σημαίνουν ότι μπορούν να τα δουν μόνο οι φίλοι σας, η υδρόγειος σημαίνει ότι τα βλέπουν όλοι και το λουκέτο μόνο εσείς.

16. Μπλοκάρετε κάποια άτομα που δεν θέλετε να έρθουν σε επαφή μαζί σας.

Εάν κάποιος σας παρενοχλεί με μηνύματα ή απλώς θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν θα μπορεί να δει το προφίλ σας, πηγαίνετε στο προφίλ τους, κάντε κλικ στις τρεις τελείες που βρίσκονται στην άκρη δεξιά. Επιλέξτε "Μπλοκάρισμα". 

17. Να βλέπετε από παντού ότι είστε μέσα στο Facebook και να κάνετε log out από μακριά.

Στην εφαρμογή Facebook για κινητό, πατήστε στο κουμπί Περισσότερα, μετά στις Ρυθμίσεις, Ρυθμίσεις Λογαριασμού, Ασφάλεια και τέλος Ενεργές Δράσεις. Πατήστε το "X" για να αποσυνδεθείτε από οποιαδήποτε συσκευή ή εφαρμογή Facebook που έχετε συνδεθεί.

Από τις Ρυθμίσεις Ασφαλείας μπορείτε να δείτε το "Πού είστε συνδεδεμένοι" και να αποσυνδεθείτε. 

18. Να ενημερώνεστε κάθε φορά που επιχειρείται κάποια σύνδεση με το λογαριασμό σας και να μπορείτε να την αποδεχθείτε ή να την απορρίψετε.

Οι Ειδοποιήσεις Σύνδεσης και οι Εγκρίσεις Σύνδεσης μπορούν να ενεργοποιηθούν από τις Ρυθμίσεις Ασφαλείας στην εφαρμογή για κινητό και για desktop.


Μπορείτε να επιλέξετε να λαμβάνετε μέσω Facebook ειδοποίηση ή email όποτε γίνεται σύνδεση. Οι Εγκρίσεις Σύνδεσης σημαίνουν ότι θα πρέπει να εισάγετε έναν δεύτερο κωδικό που θα σταλεί στο κινητό σας πριν μπείτε στο Facebook από νέα συσκευή.

19. Ρυθμίστε τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνετε.

Μπορείτε να ρυθμίσετε με ακρίβεια ποιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνετε από το Facebook, μέχρι και ενημερώσεις για κάποιο event που έχετε συμμετάσχει. 

Και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο: οι ειδοποιήσεις που θέλετε μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά στο desktop και στο τηλέφωνό σας. Πηγαίνετε στο τμήμα των Ενημερώσεων του λογαριασμού σας στο desktop και αλλάξτε ότι θέλετε.

20. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις για τα γενέθλια.

Εάν έχετε βαρεθεί να σας ειδοποιεί το Facebook για τα γενέθλια των φίλων σας κάθε μέρα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις αυτές. 

Πηγαίνετε στις ειδοποιήσεις στις ρυθμίσεις του λογαριασμού  και απενεργοποιήστε την επιλογή των γενεθλίων.

21. Μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποίηση κάθε φορά που ένα συγκεκριμένο άτομο ανεβάζει κάτι.


Εάν θέλετε να ενημερώνεστε συνεχώς για αυτά που ανεβάζει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, μπορείτε να λαμβάνετε σχετική ειδοποίηση. Κάντε απλώς κλικ στους Φίλους στο προφίλ τους στο desktop και πατήστε Να Λαμβάνω Ειδοποιήσεις. 

22. Αναζητήστε δημοσιεύσεις και φωτογραφίες που έκανε like ή σχολίασε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Εδώ μπαίνουμε σε άλλο επίπεδο παρακολούθησης: μπορείτε να αναζητήσετε τις δημοσιεύσεις που έκανε like ή σχολίασε κάποιος από τους φίλους σας.

23. Αναζητήστε συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά και θέματα κι όχι μόνο προφίλ και σελίδες.

Το Facebook σας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσετε πολλά περισσότερα από τα προφίλ των άλλων. Οτιδήποτε ανεβαίνει δημόσια μπορείτε να το αναζητήσετε, το οποίο σημαίνει ότι εάν ψάξετε για κάτι όπως "James Bond" ή "iPhone 6s," θα δείτε σχετικές δημοσιεύσεις από φίλους και από άλλες σελίδες. 

24. Πείτε στους άλλους πώς να προφέρουν σωστά το ονομά σας.

Βαρεθήκατε να προφέρουν οι άλλοι το όνομά σας λάθος; Μπορείτε να τους το μάθετε μέσα από το Facebook. 


Καθώς επεξεργάζεστε το προφίλ σας στο desktop, πηγαίνετε στο Λεπτομέρειες για Εσάς και ξεκινήστε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα παρατσούκλι ή το πατρικό σας και να φαίνονται στο προφίλ σας. 

25. Unfollow άτομα τα οποία δεν θέλετε να εμφανίζονται στις Ενημερώσεις σας και δεν θέλετε να τους διαγράψετε από φίλους.

Εάν δεν θέλετε να βλέπετε πλέον τι ανεβάζει κάποιος αλλά δεν έχετε και το κουράγιο να τον διαγράψετε από φίλο, μπορείτε να τον κάνετε unfollow και να μην βλέπετε τι ανεβάζει.

Από το προφίλ κάποιου στην εφαρμογή για κινητό, πατήστε Ακολουθώ κάτω από την φωτογραφία του προφίλ και μετά Δεν Ακολουθω και δεν θα λαμβάνετε πλέον αυτά που ανεβάζει. Στο desktop κάντε κλικ στο βελάκι στα δεξιά κάποιας δημοσίευσης και θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

26. Πείτε στο Facebook τι δεν θέλετε να βλέπετε στις Ενημερώσεις σας για να βελτιώσετε αυτά που σας προτείνει.

Οι Ενημερώσεις σας δεν είναι μια χρονολογική λίστα των δραστηριοτήτων. Είναι ένα μίγμα από δημοσιεύσεις τις οποίες θεωρεί το Facebook ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν βάσει του τρόπου που αλληλεπιδράτε στο μέσο.

Εάν δείτε μια δημοσίευση που δεν σας αρέσει, πατήστε στο δεξί βελάκι και επιλέξτε Δεν μου Αρέσει αυτή η Δημοσίευση για να "καταλάβει" το Facebook και να μην σας στέλνει τέτοιου είδους περιεχόμενο.

27. Δημιουργήστε λίστες για να διαχωρίσετε τα άτομα με τα οποία είστε φίλος, όπως οι φίλοι από το σχολείο από τους συναδέλφους

Το να φτιάξετε ομάδες από τη λίστα των φίλων σας μπορεί να είναι χρήσιμο για να επιλέγετε τι θα εμφανίζεται στη σελίδα των άλλων. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δουν όλοι από την πόλη από την οποία κατάγεστε τι ανεβάζετε ή μόνο οι φίλοι σας από το Πανεπιστήμιο.


Σας βοηθά να δημιουργήσετε ομάδες φίλων με κοινά ενδιαφέροντα, είτε είναι από την ίδια πόλη με εσάς, είτε είναι από το σχολείο, κλπ. Στο desktop μπορείτε να δείτε όλες τις λίστες των φίλων σας  από αυτή τη σελίδα και να προσθέσετε άτομα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε μεμονωμένες Ενημερώσεις μέσα στο Facebook για να διαβάζετε.

31. Πάρτε μια φωτογραφία από την εφαρμογή για κινητό και βάλτε της φίλτρο πριν την κοινοποιήσετε.

Ενώ ανεβάζετε φωτογραφίες στην εφαρμογή για κινητό, πάρτε τη φωτογραφία και εφαρμόστε τα φίλτρα που μοιάζουν με εκείνα του Instagram. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κείμενο ή αυτοκόλλητα στη φωτογραφία, ακριβώς όπως δουλεύει το Snapchat.

32. Δημιουργήστε ένα κοινό άλμπουμ φωτογραφιών με τους φίλους σας.

Εάν θέλετε να μπορούν κι άλλοι να προσθέτουν φωτογραφίες σε κάποιο από τα άλμπουμ φωτογραφιών σας, πατήστε Επεξεργασία πάνω δεξιά για την εφαρμογή για κινητό ενώ βλέπετε το άλμπουμ. Στη συνέχεια επιλέξτε Επιτρέψτε Συμμετοχές

Στο desktop, κάντε κλικ στο ίδιο κουμπί και προσθέστε τα άτομα που θέλετε να συμμετέχουν.


33. Αποχαιρετάτε το Facebook; Κατεβάστε όλα τα στοιχεία σας.