Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Παίρνει φωτιά ο Περσικός κόλπος! Αιχμαλώτους Αμερικάνους κρατάει το Ιράν

 Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στον Περσικό Κόλπο με το Ιράν να αρνείται να παραδώσει τους δέκα Αμερικανούς ναυτικούς (εννέα άνδρες και μία γυναίκα) που συνέλαβε μετά από καταδρομική επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης σε δύο περιπολικά σκάφη του αμερικανικού Ναυτικού, τους ανακρίνει και καλεί την Ουάσιγκτον να ζητήσει άμεσα συγνώμη για την παραβίαση των χωρικών της υδάτων.
 Τη στιγμή που Αμερικανικές πηγές έλεγαν πώς υπήρξε συμφωνία να παραδοθούν οι ναύτες στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Harry S. Truman που πλέει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, οι Φρουροί της Επανάστασης όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά τονίζουν πώς....
ανακρίνονται και κατηγορούν τις ΗΠΑ πώς επί αρκετή ώρα το αεροπλανοφόρο εκτελούσε επικίνδυνους και προκλητικούς ελιγμούς σε χωρικά ύδατα του Ιράν.
 “Μετά τη σύλληψη των ναυτικών, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ ενήργησε κατά προκλητικό και μη επαγγελματικό τρόπο για 40 λεπτά, εκτελώντας ελιγμούς στον Κόλπο”, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο ναυτικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν ναύαρχος Αλί Φαντάβι.
 “Οι Αμερικανοί ναυτικοί ανακρίνονται και οι δηλώσεις για ταχεία απελευθέρωσή τους δεν είναι παρά εικασίες και δεν τις επιβεβαιώνουμε, ούτε τις διαψεύδουμε", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης Ραμαζάν Σαρίφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TANSIM.
 Επιπλέον, η Τεχεράνη απαιτεί από τις ΗΠΑ να ζητήσουν άμεσα συγνώμη για την παραβίαση των ιρανικών χωρικών υδάτων από τα δύο περιπολικά σκάφη, αλλά και από το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι και όπως λένε πληροφορίες που μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησε σκληρή στάση.
 Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα είπε στον Κέρι πώς οι δέκα ναυτικοί βρίσκονται στα ιρανικά χωρικά ύδατα και για να απελευθερωθούν πρέπει να ζητηθεί συγνώμη. Διαφορετικά... άφησε όλα τα ενδεχόμενο ανοιχτά με την κατάσταση πλέον να ξεφεύγει από τα όρια του διπλωματικού επεισοδίου και να αγγίζει αυτά της στρατιωτικής εμπλοκής.
 Κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι Ιρανοί κάνουν λόγο για παραβίαση των χωρικών τους υδάτων από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, κάτι που μεταφράζεται πώς δέχθηκαν έμμεση στρατιωτική απειλή και ως απάντηση κρατούν τους δέκα ναυτικούς και έχουν κατάσχει τα δύο σκάφη που κινήθηκαν χθες από το Κουβέιτ στο Μπαχρέιν.
 Το γεγονός δε ότι κατά την μετάβαση του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman στον Περσικό Κόλπο πριν από μερικές ημέρες οι Φρουροί της Επανάστασης διεξήγαγαν ναυτική άσκηση με οβίδες και βλήματα να “σκάνε” σε απόσταση μικρότερη των 1.400 μέτρων από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο δείχνει πώς η Τεχεράνη κοντράρει επικίνδυνα τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα καταδεικνύει μία προσπάθεια να φανεί πώς τα αμερικανικά πλοία είναι ανεπιθύμητα στην περιοχή.
 Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή και βεβαίως το θέμα της Συρίας, αφού το Ιράν έχει ταχθεί υπέρ του Άσαντ και βεβαίως στο πλευρό της Ρωσίας.