Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Το τέλος του αμερικάνικου όνειρου δείχνει το ξύπνημα των ηφαιστείων στο δαχτυλίδι της φωτιάς! Μεγάλη έρευνα μέρος 1ο

Του Γιώργου Παπαγεωργίου 

 Την περασμένη εβδομάδα σας είχαμε επισημάνει ότι το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης και το τερατώδες ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Αμερική έδειχναν σημάδια πως ξυπνάνε! (Σχετικό μας θέμα ΕΔΩ)  
 Αυτή την εβδομάδα ακόμα και οι πιο δύσπιστοι έχουν καταλάβει πως κάτι τρέχει στην πλευρά της ηπείρου που βρέχει ο Ειρηνικός ωκεανός!  
 Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά: Σύμφωνα με την Pacific Northwest (PNSN) οι επιστήμονες παρά του ότι ήταν σαφείς ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι για επικείμενης έκρηξη, επεσήμαναν ότι....
υπάρχουν περισσότεροι από 130 σεισμοί, σε μικρό σχετικά βάθος, δηλαδή μεταξύ 1,2 και 4 μίλια, στην περιοχή από τις 14 Μαρτίου έως και τις 2 Μαΐου!  Τώρα δύο εβδομάδες περίπου μετά καταγράφονται νέοι σεισμοί σε μικρό εστιακό βάθος σε άλλα δύο γειτονικά ηφαίστεια! 
 Η δορυφορική φωτογραφία του θέματος μας δείχνει το πόσο κοντά είναι τα ηφαίστεια της Αγίας Ελένης, Mt. Hood και Mt. Rainier!   
 Στην επόμενη εικόνα που είναι διαιρεμένη στην μέση θα δούμε πως ήταν το βουνό πριν από την έκρηξη του 1980 (αριστερά) και μετά από την έκρηξη (δεξιά). Παρατηρήστε το πανέμορφο δάσος και την υπέροχη λίμνη στη φωτογραφία αριστερά όλα αυτά καταστράφηκαν εντελώς μετά την έκρηξη όπως μπορείτε διακρίνεται στη δεξιά φωτογραφία.  Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο στο Πόρτλαντ, το οποίο βρίσκεται όπως μπορείτε να δείτε και στην επόμενη φωτογραφία, στους πρόποδες του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης;   

 Στην συνέχεια μπορούμε να δούμε μια εικόνα από το PNSN η οποία δείχνει τους σεισμούς σήμερα ηφαίστειο της Αγίας Ελένης. Παρατηρήστε πως όλοι σχεδόν οι σεισμοί είναι εντός της καλντέρας του ηφαιστείου! 

  
 Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη σεισμική δραστηριότητα στο Mt. Rainier ΣΗΜΕΡΑ: 

 Στις 18 Μαΐου του 1980, το Mount St. Helens ξέσπασε με δύναμη που ισούται με 500 βόμβες όμοιες της Χιροσίμα. Εκείνη την εποχή, πολύ λίγοι επιστήμονες περίμεναν ότι του Mount St. Helens ήταν ικανό για μια τέτοια ισχυρή έκρηξη. Σήμερα γνωρίζουν ότι το Mount St. Helens δεν είναι καν το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Αν το Mount Rainier επρόκειτο να εκραγεί σήμερα με την ίδια δύναμη που εξεράγει τότε το Mount St. Helens οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερες. 
 Δείτε τι αναφέρει για αυτό η Wikipedia ...
 Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν τι είναι το "lahars", αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά θανατηφόρο. Απλά φανταστείτε ένα τσουνάμι της υπερθερμενόμενης λάσπης που εκτοξεύεται με ηλιγκιώδη ταχύτητα! Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Mount Rainier είναι ικανό να παράγει τεράστια lahars που θα μπορούσαν να κινούνται με ταχύτητες έως 50 μίλια ανά ώρα ...
 Οι πόλεις κοντά στο Mount Rainier διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά η αλήθεια είναι ότι μόλις ένα "lahars" εξαπολυθεί από το ηφαίστειο θα είναι αδύνατη η εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από την περιοχή σε λιγότερο από μία ώρα!
 Εκείνοι που έχουν μελετήσει το Mount Rainier μας λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το βουνό έχει παράγει τουλάχιστον 60 lahars στο παρελθόν.  Και σύμφωνα με  το Seattle Times, υπάρχει "ένα στα επτά" πιθανότητα το Mount Rainier θα παράγει ένα άλλο στην εποχή μας...
 Το Mount Rainier βρίσκεται κατά μήκος του Δαχτυλιδιού της Φωτιάς, και τώρα όλα τα ηφαίστεια σε ολόκληρο το μήκος του έχουν ξυπνήσει! 
 Αυτό όλο το ξύπνημα των ηφαιστείων προκαλεί τρόμο στους επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν είναι λίγα τα αμερικανικά site που έχουν αρχίσει να δίνουν πληροφορίες και τρόπους προστασίας. 
 Ίσος αυτό να είναι και η αρχή του τέλους για το Αμερικάνικο όνειρο..