Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Έκκληση για καναντέρ από Ελλάδα να βοηθήσουν στην Κύπρο στην τεράστια πυρκαγιά

 Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή της Ευρύχου.  
 Ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος δήλωσε το απόγευμα στο ΚΥΠΕ ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά, το Κουρδάλι, τα Σπήλια, η Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια. Τόνισε ότι δεν κινδυνεύει κανένας, υπάρχουν μόνο μικροτραυματισμοί, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους.  
 Ο ΥΠΕΣ είπε στο ΚΥΠΕ ότι...
έγινε επικοινωνία με την Ελλάδα και ζητήθηκε η αποστολή αεροσκαφών τύπου καναντέρ. “Η απάντηση ήταν θετική και αναμένεται να δούμε πόσα θα έρθουν και τι ώρα”, δήλωσε ο Υπουργός.  
 Ο κ. Χάσικος είπε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην Ευρύχου όλα τα εναέρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα τρία αεροσκάφη από το Ισραήλ τα οποία ενώ έπρεπε να αναχωρήσουν το απόγευμα,έμειναν για να βοηθήσουν.  
 “Παλεύουμε με το χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες, επικρατούν άνεμοι στην περιοχή, τα αεροσκάφη θα επιχειρούν ενόσω υπάρχει φως”, δήλωσε.  
 Είπε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία και με Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης έτσι ώστε μόλις τα αεροσκάφη από Ελλάδα φτάσουν στην Κύπρο να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.  
 Ο κ. Χάσικος τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα κλπ) που συνδράμουν την μεγάλη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς.  
 H πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 13.25 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Ευρύχου καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή. Η πυρκαγιά εμπίπτει σε περιοχή αρμοδιότητας του Τμήματος Δασών αλλά σε κάποια σημεία και της Π.Υ.. 
 Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 8 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών.  
 Εφαρμόζεται το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ αφού επιχειρούν αυτή την στιγμή 10 πτητικά μέσα συμπεριλαμβανομένων 3 αεροπλάνων του Ισραήλ. Γίνεται ανάκληση προσωπικού των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας και εκκένωση των χωριών Κούρδαλι και Σπήλια. Παράλληλα, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα για αντιμετώπιση της κατάστασης.