Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Η Αμερική ζει μέρες του 60' μετά την δολοφονία πέντε αστυνομικών από Αφροαμερικανούς

 Μέρες της δεκαετίας του 60 ζουν από χθες το βράδυ οι ΗΠΑ μετά την δολοφονία πέντε αστυνομικών από Αφροαμερικανούς ελεύθερους σκοπευτές καθώς επανέφεραν σενάρια περί αναβίωσης των περιβόητων «Μαύρων Πανθήρων» μίας επαναστατικής, αφροαμερικανικής ακροαριστερής οργάνωσης, που έδρασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το 1966 ως το 1982.    
 Η προκλητική ρητορική και η ένοπλη στάση της άλλαξαν για πάντα τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της δράσης της. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης ήταν....
η αντίδραση κατά της αστυνομικής βίας, με μια ουσιώδη όμως διαφορά:   
 Τότε οι αστυνομικοί ήταν σχεδόν όλοι λευκοί πλην των πρώτων έγχρωμων που εισήχθηκαν τότε. Σήμερα όμως σχεδόν το 50% των αστυνομικών είναι Αφροαμερικανοί, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους ανήκουν στην ισπανόφωνη κοινότητα.   
 Η οργάνωση των «Μαύρων Πανθήρων» ιδρύθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 15 Οκτώβρη του 1966, από τους Μπόμπι Σιλ και Χιούι Νιούτον.    
 Ήταν ένα ριζοσπαστικό κίνημα, αρχικός στόχος του οποίου ήταν η προστασία της Αφροαμερικανικής κοινότητας από την αστυνομική βαρβαρότητα και διεκδικούσε την πολιτική κληρονομιά του Μάλκολμ Χ.    
 Η ηγεσία της ασπαζόταν την κομμουνιστική μαοϊκή θεωρία όμως λόγω του ότι επρόκειτο περί μαύρης εθνικιστικής ομάδας, προσέλκυσε ποικίλα μέλη.    
 Στο απόγειο της το 1969, 250.000 άνθρωποι λάμβαναν την εφημερίδα της οργάνωσης, ενώ είχε 10.000 μέλη. Ανάμεσα σε αυτούς που την υποστήριξαν ήταν και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ζενέ και ο διάσημος ψυχολόγος Μισέλ Φουκώ.   
 Σημειώνεται ότι εκείνα τα χρόνια οι «Μαύροι Πάνθηρες» είχαν κατηγορηθεί για δολοφονίες αστυνομικών σε ενέδρες που τους έστηναν ενώ περιπολούσαν στους δρόμους του Μπρονξ στην Νέα Υόρκη ή σε άλλες πόλεις.
 Τότε η Αμερική ήταν διχασμένη από την ρατσιστική ομλογουμένως πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων από την προεδρία Λίνκολν και εντεύθεν. Παραδόξως μετά από 50 χρόνια πλήρους ισότητας όλων των Αμερικανών πολιτών αλλά και επί κυβερνήσεως ενός Αφροαμερικανού Προέδρου η χώρα εκ νέου παρουσιάζεται διχασμένη και με περισσότερα ρατσιστικά προβλήματα από ποτέ.   
 Ίσως ο διχασμός δεν εναπόκειται στο χρώμα αλλά σε μια υποβόσκουσα τάση ολοκληρωτισμού της εξουσίας σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ όπως απέδειξε άλλωστε και η εφαρμογή απάνθρωπων πολιτικών και στην ΕΕ όπου οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αδιαφορούν πλέον για την θέληση των ευρωπαϊκών λαών.   
 Τώρα η κυβέρνηση Ομπάμα σύντομα θα μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αφήνοντας πίσω της ανοιχτές πληγές και πολλά προβλήματα συν βέβαια και ένα διαγαλαξιακό χρέος το  οποίο δυστυχώς διαγράφεται μόνο με έναν Πόλεμο και ο νοών νοείτω.   
 Αν κάποιος παρατηρήσει τα αιτήματα των «Μαύρων Πανθήρων» στις ΗΠΑ του '60 θα δει ότι δεν έχουν ουσιαστικές αλλαγές απο αυτά που ζητού οι αφροαμερικανικές κοινότητες και σήμερα, παρά το γεγονός ότι θεσμικά τουλάχιστον έχουν ικανοποιηθεί.    
 Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Οι Αφροαμερικανοί κάνουν ένα λάθος. Δεν πρόκειται για αυτούς. Αυτά που θεσμικά κατέκτησαν και πρακτικά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, δεν τα έχουν ούτε οι μικρομεσαίοι Λευκοί, ούτε οι Κίτρινοι, ούτε οι Καφέ (έτσι λένε στην αργκό τους Ισπανόφωνους στην Αμερική), ούτε οι Ερυθρόδερμοι (όσοι επέζησαν την «δημοκρατικής» βούλησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ).   
 Δεν τα έχει κανείς διότι απλούστατα η εξουσία έχει απομακρυνθεί από τις ανάγκες των λαών και αδιαφορεί για το τι θέλουν. Χαράζει δικιά της πορεία και αποστασιοποιείται και από τα αποτελέσματα των εκάστοτε εκλογών. Κάτι που όσο περνούν τα χρόνια γίνεται ακόμα ποιο έντονο.
 Πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ θα συνέλθουν από το χθεσινό περιστατικό. Οι αστυνομικοί θα γίνουν πιο «εύκολοι» στην χρήση του όπλου τους, αυτή τη φορά από έντστικτο επιβίωσης. Οι δε πολίτες νιώθουν ότι ξεπεράστηκε ένα «ταμπού» που ήθελε τον αστυνομικό στο απυρόβλητο. Στην χώρα σχεδόν όλοι οπλοφορούν και η κατάσταση «μυρίζει» μπαρούτι.   
 Ίσως όμως και αυτός να είναι ο σκοπός κάποιων που θέλουν αυτόν τον διχασμό. Να πάρουν τα όπλα από τους πολίτες. Πόλιτες δίχως όπλα είναι σαφώς πιο εύκολο να ελεγχθούν   
 Όπως έλεγε και ο Τζακ Κίλιαν στην ραδιοφωνική του εκπομπή στην γνωστή σειρά «Midnight caller», «goodnight America wherever you are».