Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Βόμβα Citigroup: Διατηρεί τα σενάρια περί Grexit

 Την ώρα που η «επιχείρηση» ανάκαμψης της ελληνικής οικονομικής οικονομίας βρίσκεται εν εξελίξει από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς, παρόλο τις δυσμενείς συγκυρίες διεθνώς, μια έκθεση-καταπέλτης της Citigroup προκαλεί προβληματισμό ή τουλάχιστον έρχεται να "προσγειώσει" ίσως τους φιλόδοξους στόχους. Συγκεκριμένα, το σενάριο περί Grexit για τους επόμενους 12 με 36 μήνες διατηρεί ακόμα σε τελευταία τριμηνιαία έκθεση της η Citi (το υποστηρίζει από το 2010) με την οποία εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα διάγει δύσκολες μέρες. Όπως επισημαίνεται, η οικονομία θα συνεχίσει μ' ένα...
πτωτικό υφεσιακό σπιράλ μέχρι το τέλος του 2018, γεγονός δηλαδή που θα διαψεύσει τις προσδοκίες κυβέρνησης και δανειστών. Για φέτος οι αναλυτές της επενδυτικής εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι 1,2% και όχι 0,5%, που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Για το 2017 η Citi εκτιμά ότι η ύφεση θα βρεθεί στο 3,1% και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,1%.  
 Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης για την 2η αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο, με την Citi να εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες ενώ με την προσθήκη της ελάφρυνσης του χρέους στην ατζέντα, εμφανή θα είναι τα σημάδια πολιτικής αβεβαιότητας για μια ακόμη φορά. 
  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη να δείξει κάποια βελτίωση, ιδίως για τους καταναλωτές και τους κλάδους των υπηρεσιών.  
 Η νέα δημοσιονομική λιτότητα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στις τουριστικές ροές σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια και με την αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit, τονίζει η Citi.  
 Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2017 και στο 221% του ΑΕΠ το 2018, ενώ σε καμία περίπτωση δεν βλέπει έξοδο της χώρας μας στις αγορές αφού οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25% και το 2017 απόδοση θα διαμορφωθεί στο 7,84% και το 2018 στο 8,17%
πηγή