Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Kατάφεραν να ελέγξουν τη σκέψη!

 Ερευνητές «φύτεψαν» σκέψεις στο μυαλό εθελοντών, στο πλαίσιο πρωτόγνωρου πειράματος που μοιάζει να βγήκε μέσα από την ταινία φαντασίας «Inception»  
 Η ιδέα ότι μπορεί κανείς να «φυτέψει» σκέψεις στο μυαλό κάποιου άλλου, όπως περιγράφεται στο σενάριο της ταινίας «Inception» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, μπορεί τελικά να μην είναι επιστημονική φαντασία.  
 Ερευνητές κατάφεραν να τοποθετήσουν συγκεκριμένες...
σκέψεις στο μυαλό εθελοντών, χωρίς εκείνοι να το καταλάβουν, κάνοντάς τους να βλέπουν κόκκινο χρώμα, όταν κοιτούσαν μαύρες κάθετες γραμμές. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον καθηγητή Τακέο Γουατανάμπε, μελετούσε τον εγκέφαλο των εθελοντών με τη βοήθεια της Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (FMRI). Αναζητούσε τρόπο να δημιουργήσει νέες σκέψεις στους συμμετέχοντες στέλνοντας σήματα στον εγκέφαλο, τα οποία άλλαζαν τον τρόπο λειτουργίας του.  

Σκηνή από την ταινία «Inception»  

 Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δύο συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου και αποκαλούνται V1 και V2. Πρόκειται για τα εξωτερικά τμήματα του φλοιού του εγκεφάλου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των βασικών οπτικών πληροφοριών που φτάνουν από το μάτι. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σήματα, επηρέασαν τη λειτουργία του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εθελοντές να συνδέσουν τις μαύρες κάθετες γραμμές με το κόκκινο χρώμα και να κάνουν τον ανάλογο συνειρμό.  «Είναι η πρώτη φορά που έρευνα αποδεικνύει ότι οι V1 και V2 είναι ικανές να δημιουργήσουν συνειρμική μάθηση» εξηγεί ο Γουατανάμπε προσθέτοντας ότι αυτό ήταν το κομβικό σημείο της έρευνάς τους. Ουσιαστικά «φύτεψαν» στον εγκέφαλο των εθελοντών την κατάλληλη σκέψη, χωρίς εκείνοι να το συνειδητοποιούν, καθώς δεν γνώριζαν ούτε τον σκοπό του πειράματος ούτε τι είδος συνειρμό διδασκόταν ο εγκέφαλός τους μέσω των σημάτων. 
 Ύστερα από τρεις ημέρες πειραμάτων, κάθε φορά που κοιτούσαν τις κάθετες γραμμές έβλεπαν το κόκκινο χρώμα. Δεν επρόκειτο όμως για παραισθήσεις, επισημαίνει ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι ο εγκέφαλός τους είχε μάθει να κάνει τον συνειρμό γραμμών και χρώματος. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να προχωρήσουν σε δοκιμές σε άλλα τμήματα του εγκεφάλου, ώστε να «φυτέψουν» και εκεί συνειρμούς για μαθησιακούς ή θεραπευτικούς σκοπούς.