Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

"Χρυσή" η Στεφανίδη στο επί κοντώ

 Με επιτυχημένη προσπάθεια στα 4.85 μέτρα στον τελικό του επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Πρόκειται για το πρώτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας στο συγκεκριμένο αγώνισμα!  
 Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική αποστολή στο Ρίο έφτασε τα έξι μετάλλια, καθώς έχουν προηγηθεί τα χρυσά από τον Πετρούνια στους κρίκους και την Κορακάκη στην σκοποβολή, το ασημένιο του Γιαννιώτη στην κολύμβηση και τα χάλκινα και πάλι τις Κορακάκη επίσης στην σκοποβολή και των Μάντη-Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα.    
 Ο αγώνας  Η Στεφανίδη που ήταν πρώτη στη λίστα του αγωνίσματος επέλεξε να ξεκινήσει τις προσπάθειές τις από τα...
4.60 μέτρα, αφήνοντας δέκα αθλήτριες να κάνουν προσπάθειες είτε στα 4.35, είτε στα 4.50 μέτρα.   
 Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρασε με ιδιαίτερα άνεση τα 4.60 δείχνοντας ότι είναι φαβορί για να μπει στα μετάλλια, ενώ το ύψος αποδείχθηκε πολύ για τις Άμπι (Καναδάς) και Σουτέι (Σλοβενία) που αποκλείστηκαν.   
 Με δέκα αθλήτριες να συνεχίζουν η Στεφανίδη πέρασε πολύ ψηλά και από τα 4.70 μέτρα, τρομάζοντας τις αντιπάλους τους, που απέτυχαν όλες από μία φορά, εκτός από την Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία. Στη 10η θέση τερμάτισε η Γερμανίδα Ράιζιχ και την 9η κατέβαλε η συμπατριώτισσά της Μαρτίνα Στρουτζ, ενώ πρόωρα ολοκλήρωσαν τον αγώνα φαβορί για τα μετάλλια όπως οι Σουρ από τις ΗΠΑ και οι Σίλβα από την Κούβα.   
 Στα 4.80 δοκίμασαν έξι αθλήτριες. Η Στεφανίδη έδειξε στην πρώτη της προσπάθεια ότι θα περάσει ακόμα ένα ύψος με ευκολία, όμως στάθηκε άτυχη και απέτυχε, αφού ο πήχης βρέθηκε στο έδαφος. Τελικά πέρασε με τη δεύτερη και έδωσε το δικαίωμα στην ΜακΚάρτνεϊ να την προσπεράσει, καθώς ξεπέρασε το ύψος με την πρώτη της προσπάθεια. Εκτός έμειναν η Χόλι Μπράντσο από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία όμως με τα 4.70μ. σημείωσε την καλύτερή της επίδοση για τη φετινή σεζόν, ενώ η Ελβετή Νικόλ Μπούχλερ μετά από μία αποτυχημένη άφησε το ύψος και ανέβηκε στα 4.85.  
 Με πέντε αθλήτριες να συνεχίζουν η 26χρονη Ελληνίδα απέτυχε στην πρώτη της προσπάθεια στα 4.85, όπως και οι υπόλοιπες αθλήτριες, όμως επανήλθε με επιτυχία στη δεύτερη ευκαιρία και με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισε θέση στο βάθρο! Εκτός έμειναν η Νικόλ Μπούχλερ από την Ελβετία, η ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία και η Αλάνα Μπόιντ από την Αυστραλία.   (Η προσπάθεια που χάρισε το χρυσό μετάλλιο)  
 Τα 4.90 μέτρα αποτέλεσαν επί της ουσίας τον τελικό για το χρυσό μετάλλιο. Η Στεφανίδη απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, ενώ ίδια κατάληξη είχε και η δοκιμή που πραγματοποίησε η Αμερικανίδα Σάντι Μόρις. Η δεύτερη προσπάθεια και των δύο αθλητριών δεν έχει θετική κατάληξη, ενώ η Στεφανίδη απέτυχε και στην τρίτη, κλείνοντας τον αγώνα της. Η Σάντι Μόρις με την τελευταία της προσπάθεια ήξερε ότι παίζει για το χρυσό μετάλλιο, όμως απέτυχε με αποτέλεσμα η πρωταθλήτρια μας να κατακτήσει το χρυσό!