Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

15 λόγοι για τους οποίους ο κόσμος θα είναι τρομακτικός το 2050

 Από σήμερα μέχρι τα μέσα του αιώνα θα έχουμε πιθανότατα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, καλύτερη πρόσβαση στο ίντερνετ και ρομπότ. Παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να λύσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που την ταλανίζουν.   
 Το έτος 2050 δεν απέχει παρά λίγες δεκαετίες αλλά τα προβλήματα μοιάζει να μην λύνονται. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία προκειμένου να βρούμε λύσεις και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. 

Ο αριθμός των κατοίκων στις πόλεις θα έχει τριπλασιαστεί

 Το 1950, λίγο λιγότερο από...
 750 εκ. άνθρωποι ζούσαν σε αστικό περιβάλλον. Σήμερα ο αριθμός αυτός πλησιάζει τα 4 δισ., αποτελεί το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι 6,3 δισ. άνθρωποι θα κατοικούν σε πόλεις.    
 Το γεγονός ότι οι πόλεις θα είναι πυκνοκατοικημένες θα αποτελεί και την αιτία της αύξησης της μετάδοσης των ιών και των μεταδοτικών ασθενειών όπως είναι η γρίπη ή η φυματίωση. Η έλλειψη νερού και η ελλιπής διαχείριση των απορριμμάτων ενός τέτοιου όγκου θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.  
 Σε σύγκριση με την ύπαιθρο, οι πόλεις καταναλώνουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ενέργειας και παράγουν ανάλογες εκπομπές άνθρακα. Επιπλέον μια αύξηση του αστικού πληθυσμού θα αυξήσει και την μόλυνση της ατμόσφαιρας όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Πεκίνο τα τελευταία δέκα χρόνια.  
 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξωτερική μόλυνση είναι η αιτία για 3,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους από το 2012. Και με την αύξηση του πληθυσμού και της μόλυνσης η κατάσταση θα χειροτερεύσει. 

Ο αέρας μπορεί να είναι πολυ μολυσμένος επιβαρύνοντας την υγεία όσων πάσχουν απο αναπνευστικά προβλήματα

 Μέχρι το 2050, ο αριθμός των θανάτων που θα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα αυξηθεί κατακόρυφα προκαλώντας πάνω από 6 εκ. θανάτους το χρόνο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ.  
 Γιατί; Επειδή ο ουρανός θα είναι λιγότερο καθαρός και οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις που παράγουν διάφορους ρύπους.  
 Μια από αυτές τις τοξίνες είναι το τροποσφαιρικό όζον, ένα χημικό προϊόν που ερεθίζει την ευαίσθητη μεμβράνη των πνευμόνων και προκαλεί βήχα, αίσθημα καύσου και σφύριγμα κατά την αναπνοή. Το όζον χειροτερεύει συνήθως τα αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και το εμφύσημα.  
 Στην Ινδία, όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι περίπου 130 άτομα στο ένα εκατομμύριο πεθαίνουν πρόωρα λόγω της έκθεσης στο όζον. 

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν θα έχει πιθανότατα πρόσβαση σε νερό  

 Σήμερα 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Πάνω από 2,5 δισ. άνθρωποι (το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε περιοχές με λειψυδρία. Στις χώρες αυτές παράγεται το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.  
 Σύμφωνα με το Δίκτυο Water Footprint Network, η έλλειψη νερού πλήττει περίπου 2,7 δισ. ανθρώπους, ήτοι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. 
 Τα άτομα αυτά δεν είτε δεν έχουν πρόσβαση σε νερό είτε δεν έχουν τα μέσα να το προμηθευτούν. Σύμφωνα με τον εν λόγω Οργανισμό, καθημερινά 1 δισ. άνθρωποι βιώνουν την έλλειψη νερού.   
 Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαχείρισης Νερού περίπου 2 δισ. άνθρωποι θα ζήσουν σε χώρες που δεν θα έχουν καμία πρόσβαση σε νερό, όπως στη Μέση Ανατολή ή στη Βόρεια Αφρική μεταξύ άλλων. Επιπλέον, οι ερευνητές του MIT, ισχυρίζονται ότι 5 δισ. κάτοικοι (σε ένα σύνολο 9,7 δισ.) θα ζήσουν εφεξής σε περιοχές που θα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού.   
 Εκτός από την έλλειψη πόσιμου νερού, οι περιοχές αυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα κατά πάσα πιθανότητα να ποτίσουν τα χωράφια τους ή να κάνουν χρήση για βιομηχανικούς και οικιακούς σκοπούς.  
 Σήμερα το ένα τρίτο των ποταμών σε όλο τον κόσμο που παρέχουν νερό σε 3 δισ. ανθρώπους εξαφανίζεται ή έχει εξαφανιστεί ήδη. Εάν προσθέσουμε στο φαινόμενο αυτό και την αύξηση του πληθυσμού και την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, τότε η κατάσταση δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο. Η ερημοποίηση των λιμνών και των ποταμών προκαλεί τα αέρια του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τα οποία επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή.  
 Εξαιτίας της έλλειψης νερού, ο πλανήτης θα αντιμετωπίσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας οι οποίες θα εντείνουν τη σφοδρότητα των δασικών πυρκαγιών. 

Τα ψάρια που τρώμε μπορεί να εξαφανιστούν  

 Σήμερα το 87% των ειδών των ψαριών κινδυνεύουν είτε να εξαφανιστούν λόγω της υπεραλίευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί.  
 Εάν εξακολουθήσουμε με τον ίδιο ρυθμό υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εξαφανιστούν όλα τα αποθέματα μέχρι το 2050 σύμφωνα με έκθεση του 2010 του περιβαλλοντικού τμήματος του ΟΗΕ. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αυτός, ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν προσπαθήσει να επιβάλλουν συγκεκριμένους περιορισμούς στην αλιεία κάποιων ειδών.   
 Δεν γνωρίζουμε τις συνέπειες που θα έχει η εξαφάνιση των ειδών αυτών στα οικοσυστήματα και στην ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα περίπου 3 δισ. άνθρωποι προσλαμβάνουν το ένα πέμπτο των πρωτεινών τους από τα ψάρια τα οποία είναι σημαντικότερη πηγή από το βοδινό κρέας. Επιπλέον χρησιμοποιούμε πολλά φάρμακα τα οποία προέρχονται από θαλάσσια είδη.   
 Υπάρχει και το ζήτημα των χρημάτων. Το 10% και το 12% των κατοίκων εξαρτώνται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια αποφέροντας 129 δισ. δολ. σε παγκόσμιες εξαγωγές και οι μισές από αυτές προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά, οι ωκεανοί παράγουν περίπου 3 δισ. δολ. κάθε χρόνο.   
 Ωστόσο, εάν θέλουμε να αναχαιτίσουμε την πορεία αυτή περισσότερα από 20 εκ. άτομα που απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. 

Εκατομμύρια ανθρωποι μπορεί να μην έχουν τροφή  

 Κάθε δέκα χρόνια η υπερθέρμανση του πλανήτη μειώνει την παραγωγή τροφίμων κατά 2%. Εάν αυτό δεν σας φαίνεται πολύ, σκεφτείτε ότι σε 10 χρόνια χάνουμε 4.440.000 τόνους τροφίμων.    
– Πρώτον, τα παράσιτα και οι γεωργικές παθογένειες εμφανίζονται στις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές. Η εξάπλωση του φαινομένου θα είναι εντονότερη στην Αφρική και στη νότια Ασία, περιοχές που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων παγκοσμίως.  
– Δεύτερον, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού και κεχριού θα μειωθεί. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μέχρι το 2050 θα μειωθεί κατά περίπου 10%. Καθώς θα μειώνεται η παραγωγή η ζήτηση θα αυξάνεται. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξάνεται η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 14% μέχρι το 2050.  
– Τρίτον, ως εκ τούτου οι τιμές του ρυζιού και του καλαμποκιού θα αυξηθούν. .  
– Τέταρτο, η έλλειψη τροφής θα οδηγήσει στον υποσιτισμό των παιδιών και στην αναχαίτιση της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας ο υποσιτισμός θα καθυστερήσει μερικώς την ανάπτυξη 3,6 δισ. παιδιών στον κόσμο και σε σημαντικό βαθμό σε περισσότερα από 3,6 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Τα τροπικά δάση μπορεί να μην υπάρχουν πλέον  

 Κάθε χρόνο χάνουμε ένα μέρος των τροπικών δασών από όπου παίρνουμε ένα μέρος των πρώτων υλών για τα φάρμακα που παρασκευάζουμε, λόγω της αποψίλωσης η οποία οφείλεται στην υλοτομία και στην γεωργία.  
 Με αυτό τον ρυθμό, το 33-50% των τροπικών δασών θα εξαφανιστούν μέχρι το 2015 σύμφωνα με μια έκθεση του International Journal of Climatology.  
 Με την εξαφάνιση των δένδρων, των ζώων και των διαφόρων οικοσυστημάτων, κάποια φάρμακα θα γίνουν σπάνια όπως παραδείγματος χάρη το Taxol, που αντιμετωπίζει τον καρκίνο και προέρχεται από σπόρους ιαπωνικού κουκουναριού. 

Θα υπάρξουν ενδεχομένως πανίσχυροι ιοί που θα μπορούσαν να σκοτώσουν ακόμη και 10 εκ. άτομα το χρόνο  

 Σήμερα οι λοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα φάρμακα σκοτώνουν κάθε χρόνο περίπου 700.000 άτομα. Μέχρι το 2050 ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 10 εκ. άτομα τον χρόνο.  
 Το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά έχει ενταθεί από το γεγονός ότι οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί σε όλο τον κόσμο τα δίνουν χωρίς σκέψη καθώς και λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους στην κτηνοτροφία.  
 Εξαιτίας της άλογης αυτής χρήσης τα αντιβιοτικά βρίσκονται παντού, στο νερό και στο έδαφος. Εάν δεν μειωθεί η χρήση τους ή εάν δεν τηρηθούν κάποιοι περιορισμοί θα καταλήξουμε να πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα που υπάρχουν. 

 Οι ασθένειες θα μεταδίδονται ευκολότερα  

 Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα αυξήσουν τον αριθμό των μικροβίων που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Τα δεν άτομα που θα προσβάλλονται από κάποια ασθένεια θα έχουν καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα.  
 Το αποτέλεσμα; Οι ασθένειες θα γίνονται όλο και πιο θανατηφόρες.  
– Ελονοσία: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2030 θα πεθάνουν 60.000 περισσότεροι άνθρωποι από ελονοσία. Μέσα στα επόμενα χρόνια τα κουνούπια τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση της ασθένειας (τα οποία σκότωσαν 630.000 άτομα πέρσι) έχουν ξεκινήσει να επισκέπτονται περιοχές σε μεγαλύτερο υψόμετρο με περισσότερη ζέστη.  
– Δάγκειος και κίτρινος πυρετός: Τα κουνούπια που υπάρχουν σε ζεστά κλίματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν ασθένειες όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός οι οποίες αποτελούν την αιτία για 50.000 θανάτους κάθε χρόνο. Όσο η θερμοκρασία αυξάνεται τόσο μεγαλώνει και η εξάπλωση των συγκεκριμένων εντόμων. Μέχρι το 2050 4,6 δισ. άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν από δάγκειο πυρετό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.   
– Χολέρα: Η χολέρα απαντάται συνήθως σε ζεστά κλίματα. Η συγκεκριμένη ασθένεια σκοτώνει περίπου 100.000 με 130.000 άτομα κάθε χρόνο κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν απο άνοια θα τριπλασιαστεί  

 Καθώς ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί ερχόμαστε αντιμέτωποι όλο και συχνότερα με τις λεγόμενες ασθένειες του γήρατος. Οι πιο ανησυχητικές από αυτές είναι εκείνες τις οποίες δεν μπορούμε ακόμη να διαγνώσουμε ή να θεραπεύσουμε, όπως είναι η άνοια.  
 Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν από άνοια θα τριπλασιαστεί κι από τα 36 εκ. άτομα που είναι σήμερα θα φτάσει τα 115 εκ. σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας.   
 Πάνω από τους μισούς ασθενείς με άνοια των οποίων τα συμπτώματα είναι σοβαρά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα. Μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα έχει αυξηθεί στο 70%. .  
 Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αντιμετώπιση της άνοιας στις χώρες με ασθενές εισόδημα είναι η αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης. Τα προγράμματα βοήθειας και ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πρώιμα στάδια της ασθένειας είναι κοστοβόρα ακόμη και για τις πλουσιότερες χώρες. Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 20% με 50% που πάσχει από άνοια έχει διαγνωστεί εγκαίρως προκειμένου να λάβει την κατάλληλη αγωγή. 

Οι τυφώνες θα γίνονται συχνότεροι και πιο καταστροφικοί  

 Ο τρομερός τυφώνας Σάντι ίσως να είναι μόνο η αρχή. Την εποχή των παππούδων μας οι τυφώνες τέτοιας έντασης ήταν πολύ σπάνιοι ενώ την εποχή των εγγονών μας θα είναι σχετικά συχνό φαινόμενο.  
 Η κλιματική αλλαγή είναι γνωστό ότι έχει σαν αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς και της θερμοκρασίας. Προκαλεί όμως και πιο έντονους τυφώνες. Όσο ζεσταίνεται η Γη τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αερίων εισχωρουν στην ατμόσφαιρα. 
 Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να κάνει τους τυφώνες μέχρι και κατά 300% πιο έντονους από ΄σήμερα μέχρι το 2100, σύμφωνα με μια μελέτη της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας του Καναδά.

 Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να σβήσει από το χάρτη ολόκληρες πόλεις  

 Η στάθμη της θάλασσας μπορεί και να ανέβει μέχρι και ένα μέτρο μέχρι το 2100 εάν οι εκπομπές του άνθρακα εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τους σημεινούς ρυθμούς.   
 Χωρίς σχεδιασμό οι παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Καλκούτα στην Ινδία θα καταστραφούν.   
 Η άνοδος αυτή φυσικά θα αρχίσει να συμβαίνει πολύ πριν το 2100. Εάν η στάθμη ανέβει κατά 30 εκ. πολλοί ιδιοκτήτες θα δουν τα σπίτια τους να εξαφανίζονται.  
 Σύμφωνα με επίσημη έκθεση η Καλκούτα θα είναι η πόλη που θα πληγεί περισσότερο από όλες καθώς διακυβεύονται 14 εκ. άνθρωποι και 2 δισ. δολ. μέχρι το 2070. 

 Τα συχνά μπλακ-άουτ στο ρεύμα μπορεί να γίνουν συχνό φαινόμενο  

 Οι διάφορες διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν μια στο τόσο λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα πιο συχνές.  
 Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η αυξημένη ζήτηση σε ρεύμα θα προκαλούν συχνές διακοπές ρεύματος.  
 Στις δε πόλεις των ΗΠΑ και ειδικά σε εκείνες που είναι πιο πυκνοκατοικημένες στα βορειο-δυτικά όπως η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια, η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Μέχρι το 2050 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μένουν προσωρινά χωρίς ρεύμα θα αυξηθεί στο 50%.

Θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ ιδιωτικής ζωής και ευκολίας  

 Παρόλο που αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν για την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση των drones, τα δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής. Η εξέλιξη της προόδου αυτής θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια μεταξύ ανθρώπων και μηχανών κι αυτό σημαίνει απώλεια της ιδιωτικής ζωής.   
 « Εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν την ίδια τους την ταυτότητα δεν προσεγγίζουν το θέμα από τη σωστή του πλευρά", εξηγεί ο μελλοντολόγος John Smart στο Business Insider.  
 Εάν σκεφτούμε ότι θα υπάρχουν μηχανήματα τα οποία θα είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις αντί για εμάς και να φέρουν σε πέρας όσα καλούμαστε να κάνουμε εμείς, τότε καταλαβαίνουμε ότι η ιδιωτική ζωή περνά σε δεύτερη μοίρα. 

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνές και να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά  

 Οι εγκληματίες του κιυβερνοχώρου δεν αστειεύονται. Ακόμη και μικρότερης εμβέλειας επιθέσεις όπως εκείνη του Lizard Squad εναντίον του PlayStation τα Χριστούγεννα του 2014, είναι πιο συχνές και πιο έντονες.  
 Μέχρι το 2050 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Elon, «οι χώρες, οι ομάδες και οι άνθρωποι με σκοτεινές προθέσεις θα εντείνουν τις προσπάθειές τους. Από τους 1642 ειδικούς που ρωτήθηκαν το 61 % θεωρεί ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα ενταθούν προκαλώντας σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ή σε υλικά αγαθά και θα στοιχίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

 Η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει μάλλον στα ύψη  

 Περισσότεροι κάτοικοι σημαίνει περισσότερα σπίτια και αυτοκίνητα και ως εκ τούτου αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Σύμφωνα με μια έκθεση της HSBC, εάν η παγκόσμια κατανάλωση συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς τότε ο κόσμος το 2050 θα βιώσει:  
- Μια αύξηση της τάξης του 110% της ζήτησης σε πετρέλαιο πράγμα που σημαίνει περισσότερα από 190 εκ. βαρέλια την ημέρα.  
- Μια αύξηση της τάξης του 200% στη ζήτηση ενέργειας  
- Μια αύξηση της τάξης του 200 % του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.  Ακόμη κι εάν η αμερικανική έκρηξη του φυσικού αερίου κατάφερε να καθησυχάσει ελαφρώς το φόβο της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, θα έρθει κάποια στιγμή που τα αποθέματα και των δυο θα μειωθούν και τότε θα κοστίζουν πολύ περισσότερο. Ο ΟΠΕΚ έχει ήδη προβλέψει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει και τα 200 δολ. το βαρέλι.  
 Παρόλα αυτά η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας απαιτεί την προσοχή μας. Το κάρβουνο για παράδειγμα είναι από τις πλέον "βρώμικες" πηγές ενέργειας. Με τους σημερινούς ρυθμούς μας απομένουν άλλα 176 χρόνια επάρκειας, σύμφωνα με την HSBC. Τα μη ορυκτά καύσιμα θα διαδραματίοσουν πολύ σημαντικό ρόλο.  
 Θα μπορούσαν οι εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ενέργειας να καλύψουν το 80% των ενεργειακών αναγκών κάθε χώρας.