Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

20 σημάδια που δείχνουν ότι ο 3ος Παγκόσμιος πόλεμος έχει αρχίσει

 Έναν αιώνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μήπως έχουμε ήδη μπει στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει;

Οι τιτάνες αντιμέτωποι και πάλι

Όπως έγινε και στους δυο προηγούμενους πολέμους όπου ήρθαν αντιμέτωπα δυο μέτωπα, η Αμερική και η Ρωσία με την Κίνα έτσι και σήμερα στη Συρία το καθεστώς του Μπασάρ-αλ- Ασάντ υποστηρίζεται από τους Ρώσους ενώ οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τους επαναστάτες. Και η αντιπαράθεση αυτή αφορά όλο τον πλανήτη.

Οι Σιίτες ενάντια στους Σουνίτες  

Οι πόλεμοι στη Συρία και στο Ιράκ εμπλέκουν τα...
δύο κυρίαρχα ρεύματα του Ισλάμ. Οι Σιίτες, υποστηριζόμενοι από το Ιράν μάχονται με τους Σουνίτες οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας. Οι πρώτοι έχουν τη στήριξη της Ρωσίας και οι δεύτεροι των ΗΠΑ, των δυο μεγάλων παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων. 

Εντάσεις στη θαλασσα της Κίνας  

Μήπως εγκυμονεί κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος στην Ασία, ανάμεσα στην Κίνα η οποία έχει αξιώσεις στα ακατοίκητα νησιά της περιοχής και στους συμμάχους των ΗΠΑ; Η πρόκληση: τα ανεκτίμητο υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου και η διέλευση των σούπερ τάνκερς, από όπου διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας ή των γειτόνων της, όπως οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Βιετνάμ, το Μπρουνέι ... κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εισβολή στο Ιράκ  

Ο ίδιος ο George W. Bush είχε χρησιμοποιήσει τις λέξεις Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος αναφερόμενος στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στο μέλλον άραγε μήπως συνειδητοποιήσουμε ότι όλα ξεκίνησαν από την επίθεση του υιού Bush… ή ακόμη και από εκείνη του πατέρα του στον Κόλπο;

 Διηπειρωτική σύγκρουση 

 Όπως και στους δύο προηγούμενους πολέμους έτσι κι εδώ ο πόλεμος ενάντια στον ISIS μαίνεται σε όλες τις ηπείρους. Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση οργανώνει χτυπήματα σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα πολλές χώρες να συνασπίζονται μπροστά στον κίνδυνο μεταφέροντας το πεδίο μάχης από τη Συρία και το Ιράκ στην Ευρώπη και αλλού. 

 Η λογική της καταστροφής  

Τόσο από την πλευρά του ISIS όσο κι από την πλευρά των συμμάχων, ο σκοπός είναι ο ίδιος: η καταστροφή του εχθρού. Ο σκοπός αυτός μπορεί να μην επιτυγχάνεται με μάχες αλλά η λογική είναι η ίδια με τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Οι ναζί ήθελαν να καταστρέψουν ένα κομμάτι της ανθρωπότητας. 

Η Κριμαία παραπαίει  

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας είναι τεταμένες. Το ζήτημα της Κριμαίας δεν έχει επιλυθεί και ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στο σημείο νέες δυνάμεις. Με ποιο σκοπό; Και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι αφορούσαν μεταξύ άλλων και τη διεκδίκηση εδαφών.

Πολεμοχαρείς ηγέτες  

Σε όλες τις ηπείρους υπάρχουν ηγέτες που δεν διστάζουν να απειλούν τις γειτονικές τους χώρες. Ο Πούτιν στη Ρωσία όπως και ο Κιμ Γιον-Ουν της Β. Κορέας μοιάζουν έτοιμοι για τα πάντα προκειμένου να θρέψουν τις εγωπαθείς φιλοδοξίες τους. Από πρόκληση σε πρόκληση, που θα μας οδηγήσει η λογική αυτή;

Η δυναμική της Αμερικής  

Οκτώ χρόνια αφότου έφυγε ο George W. Bush από τον Λευκό Οίκο, μήπως οι Αμερικανοί εκλογείς κλιμακώνουν πάλι την ένταση; Η άνοδος του Donald Trump σηματοδοτεί την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση του αμερικανικού εκλογικού σώματος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ακόμη πόλεμο. 

Χώρες που έπεσαν στα νύχια της αναρχίας  

Η αραβική άνοιξη άλλαξε το καθεστώς σε πολλές χώρες, κάποιες όπως η Τυνησία στράφηκαν σε μια δημοκρατία δομημένη, άλλες σε στρατιωτική δικτατορία όπως η Αίγυπτος κι άλλες έπεσαν στην πλήρη αναρχία όπως η Λιβύη και η Συρία. Στις δύο τελευταίες αυτές χώρες, ο πόλεμος μαίνεται κάθε μέρα χωρίς να γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να σταματήσει ούτε πότε θα λήξει. 

Ανοίγει η επεκτατική όρεξη  

Οι δυο προηγούμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι τράφηκαν από τις φιλοδοξίες κάποιων αρχηγών κρατών. Σήμερα, υπάρχουν χώρες που έχουν παρόμοιες βλέψεις: η Ρωσία με την Ουκρανία, η Κίνα απέναντι στην Ταιβάν και στη θάλασσα της Κίνας.

Η αδυναμία των διεθνών οργανισμών  

Η Κοινωνία των Εθνών, ο προκάτοχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να αποτρέψει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ο ΟΗΕ μοιάζει ανίσχυρος μπροστά στις διαμάχες που μαστίζουν την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Φτάνει να δούμε ότι η Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. 

Ο αντικαταστάτης της Σοβιετικής Ένωσης  

Από τον πόλεμο των άστρων με επικεφαλής τον Ronald Reagan και την Σοβιετική αδυναμία να ακολουθήσει το φιλόδοξο στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έμειναν χωρίς ανταγωνιστή. Η Κίνα έχει αναδειχθεί βεβαίως σε ανταγωνιστή των ΗΠΑ, λόγω της επεκτατικής οικονομίας της. Εάν όμως ο Ψυχρός Πόλεμος θεωρείται ο Γ' παγκόσμιος πόλεμος, η τεχνολογική και στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε άραγε να προμηνύει ένα τέταρτο παγκόσμιο πόλεμο, εξίσου ψυχρό ενδεχομένως; 

Ο πόλεμος για το πετρέλαιο  

Υπάρχουν κάποιοι οικονομολόγοι και ιστορικοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι δύο πρώτοι παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν ενεργειακά κίνητρα κυρίως που είχαν σχέση με το πετρέλαιο. Από τον πόλεμο του Κόλπου, το 1990, πολλές χώρες εξέφρασαν ανοικτά τη θέλησή τους να εξασφαλίσουν τα μελλοντικά τους ενεργειακά αποθέματα όπως το κάνουν ήδη οι ΗΠΑ. 

Ρεκόρ στις πωλήσεις όπλων  

Το 2016 θα έπρεπε να καθιερωθεί η χρονιά με το ρεκόρ πωλήσεων όπλων σε όλο τον κόσμο. Τη χρονιά αυτή πρέπει να πουλήθηκαν όπλα αξίας πάνω από 100 δισ. δολ.... Είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκε αυτός ο αριθμός και αποτελεί άνοδο πάνω από 6% μέσα σε ένα χρόνο. 

Ο πόλεμος του διαστήματος  

Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την γέννηση της στρατιωτικής αεροπορίας η αεροπορία έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Ο ψυχρός πόλεμος παίχτηκε στο διάστημα με την κατάκτηση της Σελήνης και την τοποθέτηση των στρατιωτικών δορυφόρων. Σήμερα ίσως όλα να παίζονται στην κατάκτηση κάποιου κατοικήσιμου πλανήτη, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τον επόμενο παγκόσμιο πόλεμο εξαιτίας των πόρων που θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα που θα τον κατακτήσει. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς  

Τόσο στην Ευρώπη όσο και σε άλλες ηπείρους η φωνή των ακροδεξιών δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Πολλοί συγκρίνουν το φαινόμενο αυτό με κάτι αντίστοιχο που είχε συμβεί και πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος της απώλειας της ταυτότητας που βιώνουν κάποιοι πληθυσμοί μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για έναν ακόμη πόλεμο. 

Ο αόρατος πόλεμος  

Μήπως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος διεξάγεται ήδη και δεν τον βλέπουμε; Με την άνοδο του ίντερνετ, οι επιθέσεις γίνονται σε άλλο επίπεδο. Κι εάν έχουμε την εντύπωση ότι ο πόλεμος αυτός δεν έχει θύματα, τι γίνεται με τις κλοπές στρατιωτικών μυστικών που θα μπορούσαν να έχουν τις ίδιες συνέπειες κάποια στιγμή με μια πραγματική μάχη. 

Η απάθεια μπροστά στη βια  

Μήπως όπως και οι τότε ευρωπαϊκές δημοκρατίες έμειναν άπραγες μπροστά στον Χίτλερ, έτσι και σήμερα οι ηγέτες επιτρέπουν στους πολεμοχαρείς να παίρνουν τα ηνία αδιαμαρτύρητα;  Οι συμφωνίες του Μονάχου που υπογράφηκαν το 1938 από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία έδειξαν εμπιστοσύνη στους ναζί όσον αφορά στα σχέδια τους να κατακτήσουν την Ευρώπη. Μήπως και οι τρέχουσες συνομιλίες γύρω από τα θέματα της Ουκρανίας, της Συρίας και της Λιβύης δίνουν την εντύπωση σε κάποιους ότι έχουν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν;

Μια άνευ προηγουμένου ελπίδα  

Εάν όμως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει όντως ξεκινήσει, θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρχαν αρχηγοί που να έχουν τόσες δυνατότητες να συζητήσουν και να επιτύχουν λύσεις ικανοποιητικές για όλες τις πλευρές. Και ποτέ στο παρελθόν οι λαοί δεν είχαν περισσότερη δύναμη για να αποτρέψουν ή και να σταματήσουν τον πόλεμο.