Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Θάσος: Κάηκαν σπίτια στο Καβαζίτι - Απειλείται ο οικισμός Θεολόγος

 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το νησί της Θάσου με τη φωτιά να έχει κάψει σπίτια στον οικισμό «Καζαβίτι» που είχε εκκενωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου και αυτή την ώρα υπάρχει κίνδυνος για το χωριό Θεολόγος που απειλείται άμεσα.  
 Λόγω της πυρκαγιάς έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Άνω και Κάτω Καζαβήτι, οι Αλυκές και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καεί σπίτια και στην περιοχή Θυμωνιά. Κατά την προσπάθεια της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.  
 Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο, το πρωί της Κυριακής, επιχειρούν....
170 πυροσβέστες με 73 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 ΟΤΑ, 15 εθελοντές, 36 στρατιώτες. Στην προσπάθεια συμβάλλουν 3 μηχανήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στο νησί.  

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επιθεώρησαν από αέρος με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας τις φωτιές του νησιού, και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.  
 Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου από κεραυνούς αρχικά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων.  

 Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αρκετούς ορεινούς οικισμούς, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.  
 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους του νησιού, ενημερώθηκε για την κατάσταση και τόνισε ότι από τη θέση του θα εξαντλήσει κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος που έχει πλήξει το νησί.