Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίποινα Γ.Στουρνάρα στην κυβέρνηση "Εκλεισε" την Τράπεζα Αττικής με απόφαση της ΤτΕ!

 Μία έμμεση, αλλά σαφή απάντηση έδωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας στην κυβέρνηση για το ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα. Σαν σε αντίποινα "Εκοψε" τους υποψήφιους της κυβέρνησης από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής (Γ. Σαπουτζόγλου, Π. Ρουμελιώτη, Αν. Πουσκούρη και Κ. Μακέδο) και ουσιαστικά έκλεισε την Τράπεζα (!) απαγορεύοντας την παροχή νέων χορηγήσεων με απόφαση της ειδικής Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων!   
 Ουσιαστικά, δηλαδή, διέκοψε την λειτουργία της τράπεζας, μιας υγιούς τράπεζας, εκτός των τεσσάρων συστημικών, με μία πρωτοφανή απόφαση, ανοικτή σε...
πολλές ερμηνείες. Πάντως η διοίκηση της τράπεζας  σφράγισε τα γραφεία με αποτέλεσμα τυπικά να μην επιδοθεί η απόφαση της ΤτΕ ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης.  
 Η όλη κίνηση ερμηνεύεται ως απάντηση του Γ.Στουρνάρα, που φυσικά έχει και την κάλυψη των δανειστών, στην έφοδο των εισαγγελέων στο γραφείο της συζύγου του, η οποία ελέγχεται για τα σκανδαλώδη διαφημιστικά προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την έφοδο των εισαγγελέων ο Γ. Στουρνάρας την χρεώνει στην κυβέρνηση.   
 Ο Γ. Στουρνάρας έχοντας στο πλευρό του τους "θεσμούς" των δανειστών υψώνει δύο μπλόκα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα με πυλώνες το ΕΤΕΑΝ και την Attica Bank, για να υποστηρίξει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό με «ζεστό χρήμα» υπό μορφή πιστώσεων. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μπορεί να μετεξελιχθεί όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι σε πιστωτικό ίδρυμα, είναι το μήνυμα των δανειστών που δόθηκε στις τελευταίες συναντήσεις στην Αθήνα, χωρίς να αφεθούν περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης για το θέμα.
 Η διαφορά μεταξύ πιστωτικού ιδρύματος και δημόσιου χρηματοδοτικού ιδρύματος είναι μεγάλη: Αν το ΕΤΕΑΝ γινόταν μια νέα ΕΤΒΑ, όπως σχεδιάζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα είχε δύο πολύ σημαντικές δυνατότητες: 
- Να χορηγεί απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών  
- Να αξιοποιεί το κεφάλαιό του (σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ) για πολλαπλάσιου ύψους χορηγήσεις, όπως γίνεται με τις τράπεζες.  
 Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης γι αυτή τη μετεξέλιξη του Ταμείου είναι ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα, την οποία οι συστημικές τράπεζες δεν μπορούν να προσφέρουν.  

Οι αντιρρήσεις, τα επιχειρήματα και η ουσία  

 Οι Θεσμοί δεν διαφωνούν με αυτή την εκτίμηση. Εμφανίζονται απολύτως αρνητικοί στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, επικαλούμενοι ότι μια δημόσια τράπεζα αυτής της μορφής θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στις συστημικές και πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητές τους να υλοποιήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια, συμπιέζοντας την κερδοφορία τους.  
 Η στάση αυτή υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό  (SSM), που δεν θέλουν επ’ ουδενί να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πιστωτικός οργανισμός άμεσα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση και συνδεόμενος με τη δημόσια διοίκηση. Η ένσταση τους είναι ότι δεν μπορεί να διασφαλισθεί πως τα δάνεια αυτού του φορέα θα χορηγούνται με καθαρά οικονομικά/τραπεζικά κριτήρια.  
 Στη «γραμμή» των ευρωπαϊκών Θεσμών κινείται και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, δίνοντας μάχη για να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να τοποθετήσει «φιλική» διοίκηση στην Attica Bank, τη μόνη ελληνική τράπεζα που βρίσκεται εκτός της «ομπρέλας» του SSM και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «κυβερνητικός βραχίονας» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.