Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Οι Τηλεοπτικές άδειες και γιατί χοροπήδησαν οι Αμερικάνοι με τον Ιβάν

 Η γνωστή παροιμία λέει «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να ’χει ο πεθερός». Στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών και στις διαβουλεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για συμμαχίες και πιθανές συγχωνεύσεις νέων και παλαιών καναλιών φαίνεται ότι «δεν θέλει ούτε η νύφη, ούτε ο γαμπρός, αλλά τους αναγκάζει ο Παππάς»!  
 Με δεδομένο λοιπόν ότι σε λίγες ημέρες οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού θα ανακηρυχθούν και τυπικά κάτοχοι τηλεοπτικών αδειών, οι συζητήσεις έχουν φουντώσει, αλλά γάμος -ή τουλάχιστον αρραβώνας- δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα.  
 Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ και ALPHA βρίσκονται σε...
προχωρημένες συζητήσεις μελετώντας έναν τύπο συγχώνευσης «δύο σε ένα» με συμφωνία μετοχών πενήντα-πενήντα. Πρόθυμοι για συζήτηση προς αναζήτηση φόρμουλας συνεργασίας δηλώνουν επίσης ο Ιβάν Σαββίδης και η διοίκηση του STAR, αλλά η συνεργασία αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρήσει όταν επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση σφόδρα δυσαρεστημένη από την παρουσία του κ. Σαββίδη στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρεί άνθρωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όλα αυτά ενώ η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες χτυπάει κόκκινο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να προετοιμάζονται για σφοδρή σύγκρουση αύριο το μεσημέρι στη Βουλή. Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κατόρθωσε να ενώσει δύο ξεχωριστές θύελλες, καλώντας στο Μέγαρο Μαξίμου την ηγεσία της Δικαιοσύνης, μόλις μία εβδομάδα μετά την περιπετειώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και με εκατέρωθεν καταγγελίες να εκτοξεύονται για απόπειρα χειραγώγησης των δικαστών εν όψει των αποφάσεων για το τηλεοπτικό τοπίο. Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε δύο κινήσεις με τις οποίες θα ανακηρύσσει πλέον τους νικητές του διαγωνισμού από υπερθεματιστές σε οριστικούς δικαιούχους και θα επιβάλει την παρουσία τους στην τηλεόραση αποβάλλοντας όλους τους άλλους.  

1 Θα εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα κατακυρώνεται η ανάθεση τηλεοπτικής άδειας στις εταιρείες ΣΚΑΪ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALTER EGO και DIMERA ως τις μόνες που θα μπορούν στο εξής να εκπέμπουν τηλεοπτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου σε πανελλαδική κλίμακα. Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης οι τέσσερις εταιρείες θεωρούνται πλέον και τυπικά κάτοχοι τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.  

2 Ταυτόχρονα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα υποχρεώνεται η Digea να εκτελέσει την υπουργική απόφαση και εντός 90 ημερών από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ να διακόψει το σήμα ψηφιακής εκπομπής σε όλους τους μη αδειοδοτημένους σταθμούς, επιτρέποντας μόνο την εκπομπή των τεσσάρων με τηλεοπτική άδεια.  Υπό αυτά τα δεδομένα εντείνονται εντός της εβδομάδας οι διαβουλεύσεις μεταξύ νέων και παλαιών καναλαρχών, στην προσπάθεια των μεν πρώτων να εξοικονομήσουν κόστος και των δε δεύτερων να επιβιώσουν στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον.  

 Σε φάση προσέγγισης, αλλά όχι ακόμα και συμφωνίας, φαίνεται ότι βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, του οποίου ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κοντομηνάς βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο.  
 Με τεχνικό σύμβουλο την εταιρεία Deloitte, οι δύο επιχειρηματίες συζητούν ένα μοντέλο συνεργασίας που προβλέπει ίσο μερίδιο μετοχών για τον καθέναν, με δύο διευθύνοντες συμβούλους (Κώστας Κιμπουρόπουλος και Δημήτρης Φουρλεμάδης) και εναλλασσόμενες διοικήσεις, όπου το δυναμικό του ALPHA θα έχει την ευθύνη του ψυχαγωγικού τομέα και αυτό του ΣΚΑΪ του ενημερωτικού. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά αγεφύρωτες διαφορές στο management της νέας εταιρείας, οι οποίες καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.  
 «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που δεν βασίζεται κυρίως στα συμφωνητικά, αλλά στην καλή θέληση των δύο ιδιοκτητών», τονίζουν κορυφαία στελέχη και των δύο σταθμών, προσθέτοντας όμως ότι σε αμφότερες τις πλευρές υπάρχουν στελέχη που προβάλλουν αντιρρήσεις.  
 Σε ό,τι αφορά τώρα τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου καναλιού, αυτός θα είναι σαφώς αντικυβερνητικός, όπως ήδη προκύπτει από τη θεματολογία των δύο σταθμών, αλλά και από τις δηλώσεις του Δημήτρη Κοντομηνά σε μια αιφνίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.  

Η επίθεση Κοντομηνά και η απάντηση Παππά 

 Ο ιδιοκτήτης του ALPHA εισέβαλε την περασμένη εβδομάδα απροειδοποίητα στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχείρησε να του πάρει το κανάλι και επειδή δεν το κατάφερε, προσπαθεί τώρα να το κλείσει, όπως είπε. 
 «Ο κ. Παππάς θέλει να βάλει ‘‘μαύρο’’ στα κανάλια αλλά δεν θα τον αφήσουμε εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντομηνάς.  
 «Δεν μπορεί να βάλει ‘‘μαύρο’’ στα κανάλια ο Παππάς. Ο Παππάς σκοτωνότανε μια ζωή, κάτι ψέματα λένε, δεν μπορεί... είναι καλό παιδί. Αυτός σκοτώθηκε τόσο καιρό για την ΕΡΤ. Είναι δυνατόν αυτός που άνοιξε τρία κανάλια να κλείσει άλλα τρία;» πρόσθεσε.  
 Αναφερόμενος εξάλλου στις διαβουλεύσεις που είχε με τον κ. Καλογρίτσα, υπογράμμισε: «Ηρθε και λέει: ‘‘Θα μου δώσετε το 51%’’;  
 Του λέω: ‘‘Τι άλλο θέλεις;’’.  Λέει: ‘‘Θέλω τέσσερις εκπομπές πολιτικές την εβδομάδα’’, τις έχω εγώ, καταλαβαίνετε για ποιον λέω. Αυτόν λέω που δεν είχε δεκάρα.  
 “Αλλο τίποτα θέλεις;” τον ρώτησα. Μου λέει: ‘‘Θέλω το πολιτικό κομμάτι των ειδήσεων”. ‘‘Τα άλλα’’, λέει, ‘‘για τους γάμους, τα βαφτίσια, ποια άφησε ποιον και ποια παντρεύεται ποιον να τα κάνετε εσείς’’.  
 Του λέω: ‘‘Τίποτε άλλο να στήσουμε;’’.  
 Και του λέω: ‘‘Πήγαινε στο καλό, αγόρι μου, το κανάλι δεν πουλιέται σε τρίτους. Το κανάλι ανήκει στον κόσμο, στους εργαζόμενους και σε μένα’’».  
 Καταλήγοντας ο κ. Κοντομηνάς επανήλθε στην επίθεση κατά του υπουργού Επικρατείας καταλήγοντας:  
 «Και θα λέμε τις αλήθειες και δεν θα κλείσει ο ALPHA, κύριε Παππά.  
 Που ήσουνα στην Αμερική και έφτιαξες και σενάρια ότι σε παρακολουθούσαμε εμείς. Αλλά κάτι κρύβεις εσύ για να φωνάζεις, δεν ξέρω»...  
 Για τις καταγγελίες Κοντομηνά ερωτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Παρασκευή.  
 «Ο κ. Κοντομηνάς συμμετείχε κανονικά στον διαγωνισμό, αλλά όταν δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει άδεια άρχισε τις επιθέσεις στην κυβέρνηση», δήλωσε, κατηγορώντας ταυτόχρονα τη Νέα Δημοκρατία ότι υιοθετεί άκριτα κάθε καταγγελία κάθε καναλάρχη.