Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Γιατί οι σκύλοι και οι γάτες «μισούν» ο ένας τον άλλον;

 ΟΚ, μπορεί να έχουμε δει βίντεο με γάτες και σκύλους που να είναι φιλιούνται αγκαλιάζονται αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, πάντα.  
 Ας δούμε τι γίνεται, λοιπόν.  
 Οι σκύλοι και οι γάτες δεν ήταν πάντα μέσα στο σπίτι μας και δεν ήταν πάντα υπό την φροντίδα μας. Στις περισσότερες χώρες περιπλανιόνταν στους δρόμους ψάχνοντας για τροφή σε κάδους απορριμμάτων.  
 Ο καθηγητής Δρ. Τζον Μπράντσο από το Πανεπιστήμιο της Σχολής Κτηνιατρικής Επιστήμης του Μπρίστολ εξηγεί πως τα σκυλιά κατάγονται από...
τους λύκους, οπότε όταν δύο βρεθούν απέναντι σε κάποια τροφή θα επικρατήσει ο πιο ισχυρός.   
 Οι γάτες, από την άλλη, κατάγονται από μοναχικά αρπακτικά ζώα. Οταν πλησιάζουν φαγητό είναι αρκετά προσεκτικές, ωστόσο, δεν υποχωρούν εύκολα όταν αποφασίσουν πως θα το διεκδικήσουν.  
 Δηλαδή, αν βρεθεί ένας σκύλος και μία γάτα μαζί συγκρούονται... «σαν τον σκύλο με τη γάτα».  


 Και τα δύο ζώα θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν το ένα το άλλο με γαβγίσματα, γρυλίσματα ή φτύσιμο. Οι μάχες τους είναι σκληρές και δυνατές.     
 Αν αναρωτιέσαι αν είναι φυσικοί εχθροί, η απάντηση είναι ναι.  
 Τα περισσότερα σκυλιά αν είχαν την ευκαιρία θα έτρωγαν γατάκια και θα τα κυνηγούσαν όπως γίνεται με ό,τι τρέχει. Αυτό σημαίνει πως η μητέρα γάτα θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν σκύλο να πλησιάσει τα παιδιά της.  
 Φυσικά, και τα δύο ζώα μπορούν να συνυπάρξουν με αρμονία με το σωστό κίνητρο. Οταν μεγαλώνουν μαζί, μπορούν να μάθουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται. Κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης, όπως λέγεται, μαθαίνουν πως να αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, με μέλη τους είδους και μεταξύ τους, όποτε είναι απαραίτητο.  
 Αυτή η περίοδος κοινωνικοποίησης είναι συνήθως για τα κουτάβια 5-12 εβδομάδων και για τα γατάκια 4-8 εβδομάδων.