Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Κρύος ιδρώτας στην κοσμική Αθήνα μετά την προφυλάκιση Αγλούπα

 Η αγωνία κυριεύει την κοσμική Αθήνα μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη μαφία των Ρομά, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Κρύος ιδρώτας λούζει γνωστά ονόματα, μπροστά στο ενδεχόμενο να εμπλακούν σε περιπέτειες, αφού φέρεται ότι έχουν καταγραφεί από τον υπερκοριό να συνομιλούν με κατηγορουμένους ζητώντας να αγοράσουν κοψοχρονιά πανάκριβα (κλεμμένα) κοσμήματα και ρολόγια της σπείρας!  
 Τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που χειρίζονται την υπόθεση αναμένεται να καλέσουν για κατάθεση...
πασίγνωστα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές, γόνοι επιχειρηματικών οικογενειών και μοντέλα, οι οποίοι φέρεται ότι είχαν επαφή -μεταξύ άλλων- με τον 39χρονο κατηγορούμενο Αλέξανδρο Αγγλούπα, ο οποίος κρίθηκε χθες το βράδυ προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του.  
 Σε διαλόγους-φωτιά ακούγονται συνεννοήσεις για πώληση ρολογιών και δαχτυλιδιών σε καλούς πελάτες, αλλά και για τραπεζικές θυρίδες που κρύβουν μικρούς θησαυρούς από τις ληστρικές επιδρομές.  
 Άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις celebrities, οι οποίοι φέρεται ότι έχουν καταγραφεί να συζητούν ανοιχτά για την αγορά κοσμημάτων. Ανάλογα με την εξέλιξη της κύριας και της προανακριτικής έρευνας, είναι πιθανόν να κληθούν και άλλα πρόσωπα, γνωστά στα «σαλόνια» της Αθήνας αλλά και στο ευρύ κοινό, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για παρόμοιες τηλεφωνικές συνομιλίες.  

Χοντρό «παιχνίδι»  

 Αλλωστε, στη δικογραφία αναφέρονται δύο γνωστά κοσμηματοπωλεία του Κολωνακίου, στα οποία, όπως αποδείχθηκε από τις έρευνες, γινόταν χοντρό «παιχνίδι» με τα κλεμμένα της σπείρας. Μόνιμοι πελάτες των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι VIPs της Αθήνας, ακόμα και πολιτικοί, που έβρισκαν πανάκριβα φιρμάτα τιμαλφή σε τιμές ευκαιρίας. Η Ασφάλεια Αττικής έχει ζητήσει την άρση απορρήτου σε τραπεζικές συναλλαγές προκειμένου να διερευνηθούν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων, όπως και συγγενικών τους προσώπων. Παράλληλα, ερευνά για θυρίδες που έχουν ανοίξει σε ονόματα τρίτων προσώπων, τις οποίες όμως διαχειρίζονταν πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.  

Χρήματα, χρυσές λίρες, πανάκριβα κοσμήματα και ρολόγια βρέθηκαν στην κατοχή της σπείρας 

 Είναι ενδεικτικές οι δύο συνομιλίες που κατέγραψε ο υπερκοριός:  
- Το δαχτυλίδι πόσο, τι έκανες; (σ.σ.: εννοεί το κλεμμένο δαχτυλίδι) 
Αγγλούπας: Βρε, δε μίλησα με τον Β.; Ρε, 3.000 ευρώ δεν τα έκλεισα μαζί του, πλάκα μου κάνετε, μωρέ; 
- Αυτό το δαχτυλίδι είναι δικό μου, καμία σχέση με τον Β. 
Αγγλούπας: Κάτσε να το ζυγίσω. Είναι 6,2 γραμμάρια, περίμενε να το χτυπήσω στο κομπιούτερ. 
- Με το πόσο το βάζεις; Δέκα οχτάρι είναι, να ξέρεις, ε... 
Αγγλούπας: Εκατόν σαράντα οκτώ ευρώ, με το 24 (σ.σ.: εννοεί 24 ευρώ το γραμμάριο) (...) 
Αγγλούπας: Πάω από τον πελάτη να πάρω το ρολόι, το μονόπετρο και λοιπά, τι ώρα είσαι επάνω, πού θα είσαι εσύ; 
Κοσμηματοπώλης: Ε, πάρε με, όταν τα πάρεις, να βρεθούμε. (...) 
Αγγλούπας: Πάρε τη φίλη σου και πες της ο άνθρωπος μας δίνει 36 κατοστάρικα για την πέτρα. Και μας δίνει για τα δύο, αυτό με τις πέντε πετρούλες και το άλλο, το οποίο δεν είναι αυτό, τρία κατοστάρικα, τρία εννιακόσια όλα μαζί. (...) 
Αγγλούπας: Δεν την έδωσα την πέτρα (...) Εδωσα τα ρολόγια όμως, φύγανε.  

 Εκείνο που επιθυμούν διακαώς οι αστυνομικοί είναι να καταλήξουν στην ταυτότητα του περιβόητου πληροφοριοδότη της σπείρας, τον οποίο αποκαλούν «Ελληνα», ο οποίος γνώριζε λεπτομέρειες για τα σπίτια πλουσίων στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής και φέρεται ότι έδινε πληροφορίες στο μαφιόζικο κύκλωμα για τα μέτρα ασφαλείας και για τα τιμαλφή που φύλαγαν οι ιδιοκτήτες.   

Ο αστυνομικός, ο «Σέφκης» και ο «Μαραντόνα» που αφέθηκε (με όρους) ελεύθερος  

 Ενώπιον των ανακριτικών Αρχών αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες,  ένας εκ των αστυνομικών που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση. Το εν λόγω πρόσωπο έλαβε τα χαρτιά που τον θέτουν σε διαθεσιμότητα και Ο δικηγόρος Γ. Μπέκας πιθανότατα το ίδιο θα κάνουν και άλλοι συνάδελφοί του. Να εμφανιστεί στις Αρχές προτίθεται, κατά πληροφορίες, και ο αποκαλούμενος «Σέφκης», ένας από τους ασύλληπτους μέχρι στιγμής φερόμενους «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης.  
 Στο μεταξύ, ο αποκαλούμενος «Μαραντόνα» της σπείρας (βασικό πρόσωπο στην υπόθεση) αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και με την επιβολή εγγύησης 1.500 ευρώ. «Είμαι πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας 4 και 6 ετών, και κατοικώ μαζί με τη σύντροφό μου σε μισθωμένη κατοικία με μίσθωμα 350 ευρώ τον μήνα. Ασχολούμαι με το μικροεμπόριο διαφόρων προϊόντων, τα οποία προμηθεύομαι από την Αγία Βαρβάρα, τα οποία μεταπουλώ για να βγάλω τα προς τα ζην. Με την πάροδο των ετών και με την αύξηση των αναγκών των παιδιών μας, σε συνδυασμό με το ότι δεν μπορούσα να βρω δεύτερη δουλειά και με έπνιγαν τα χρέη, υπέκυψα στον πειρασμό του εύκολου κέρδους» φέρεται ότι ανέφερε στην ανακρίτρια.  
 Ο κατηγορούμενος δεν αποδέχθηκε το σύνολο των πράξεων που του αποδίδονται, αλλά ορισμένες. «Εξάλλου δεν προκύπτει και φυσική μου παρουσία παρά μόνο σε ορισμένες από αυτές» τόνισε, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση και επαφή με κλεπταποδόχους. «Το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας στάθηκε ικανό να καταρρίψει τον μύθο, ο οποίος ήθελε τον εντολέα μου ως τον “Μαραντόνα” των δυτικών, και όχι μόνο, προαστίων.  
 Η απόφαση δικαίωσε την αγωνιώδη προσπάθειά μας, αποδεικνύοντας ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται πάντα, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα» σχολίασε ο συνήγορος του κατηγορουμένου Γιώργος Μπέκας.