Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Ξυπνά ο «εφιάλτης» του Εγκέλαδου στα Ιωάννινα: Επτά σεισμοί σε δύο ώρες

 Στις 21:54 σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ και στις 22:23 καταγράφηκε δόνηση 3,5 Ρίχτερ - «Δεν ανησυχούμε, αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. 
 Τον «εφιάλτη» των 5,5 Ρίχτερ έχουν ξυπνήσει οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων την Πέμπτη το βράδυ. Μέσα σε διάστημα δύο ωρών έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 7 σεισμοί που έχουν γίνει αισθητοί από τους κατοίκους, με τους μεγαλύτερους να φτάνουν τα 3,3 Ρίχτερ και τα 3,5 Ρίχτερ με απόσταση μόλις 20 λεπτών μεταξύ τους.  
 Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:54 στην περιοχή των Ιωαννίνων. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε...
στα 18 χιλιόμετρα απόσταση από την πόλη της Ηπείρου και έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μικρότερο από 10 χιλιόμετρα.  
 Λίγα λεπτά αργότερα, στις 22:02, σημειώθηκε και δεύτερη ασθενής δόνηση, μεγέθους 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.  
 Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνεχίστηκε, καθώς στις 22:23 καταγράφηκε νέα δόνηση, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα απόσταση από τα Ιωάννινα.  
 Στις 23:07 καταγράφηκε μία ακόμη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων.  
 Πριν από έναν μήνα, στην περιοχή των Ιωαννίνων σημειώθηκε ο σεισμός των 5,5 Ρίχτερ, προκαλώντας εντονότατη ανησυχία και τρόμο στους κατοίκους, ενώ υπήρξαν και καταστροφές κτιρίων. 
 Ακολούθησε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, με δονήσεις από 3,5 έως και 4,5 Ρίχτερ. Σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,6 και 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκαν και τα προηγούμενα 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους κατοίκους.  

Λέκκας: Προσοχή στις κατολισθήσεις και στα παλιά κτίρια  

 Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να προκαλούν ανησυχία. Επεσήμανε δε, πως οι σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ωρών συσχετίζονται με το γεγονός των 5,5 Ρίχτερ πριν από έναν μήνα και έκρινε ως θετικό το γεγονός ότι το επίκεντρο απομακρύνεται από την πόλη των Ιωαννίνων.  
 «Έχουν καταγραφεί 7 σεισμοί μέσα σε διάστημα δύο ωρών. Είναι μικροί σε μέγεθος, αλλά έχουν μικρό εστιακό βάθος και γίνονται αισθητοί από τους κατοίκους. Σαφώς και συσχετίζονται με τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ, αλλά το θετικό είναι ότι το επίκεντρο απομακρύνεται από την πόλη των Ιωαννίνων. Δεν ανησυχούμε, αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, καταγράφοντας τις δονήσεις που σημειώνονται», τόνισε ο κ. Λέκκας.  
 Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας ζήτησε από τους κατοίκους να μην ανησυχούν και σε κάθε περίπτωση να ακολουθήσουν τις συνηθισμένες οδηγίες ασφαλείας, αποφεύγοντας τα παλιά και ταλαιπωρημένα κτίρια, καθώς και περιοχές που συμβαίνουν κατολισθήσεις.