Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Κρίσιμη κατάσταση στην Κω - Προσάραξε πλοίο έμφορτο πολεμικό υλικό και αρνείται βοήθεια από τα ελληνικά πλοία.

 Κατάσταση που θυμίζει πολύ την αρχή της κρίσης στα Ιμια βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγες ώρες: Tουρκικό πλοίο προσάραξε σε απόσταση μόλις σαράντα μέτρων από την βορειοδυτική ακτή της Κω, στην περιοχή Αμμόγλωσσα.   
 Οπως και στην περίπτωση των Ιμίων τα Χριστούγεννα του 1995, ο πλοίαρχος του σκάφους αρνήθηκε να δεχθεί ελληνική βοήθεια και ζήτησε να έρθει ρυμουλκό από την Τουρκία, καθώς λέει ότι αρμόδιες είναι οι τουρκικές αρχές, ωστόσο κάτι τέτοιο απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, αφού το πλοίο βρίσκεται σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας. Επίσης ο πλοίαρχος απαγόρευσε....
(!) στο Λιμενικό να ανέβει στο πλοίο.   
 Ο καπετάνιος του πλοίου στην επικοινωνία του με τις ελληνικές αρχές ισχυρίστηκε ότι το πλοίο μεταφέρει σκάλες και άλλα υλικά, αλλά λέει ψέματα: Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταφέρει οπλικό σύστημα, του τουρκικού Ναυτικού.

 To σκάφος που είναι “κολλημένο” μόλις 40 μέτρα από την ακτή. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στον δύτη να δει καθαρά το μέγεθος του ρήγματος που έχει προκληθεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι το σκάφος να παραμείνει στην Αμμόγλωσσα και η επιχείρηση αποκόλλησής του να ξεκινήσει με το φως της ημέρας..   
 Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου αρνούνται να το εκκενώσουν προκειμένου να ρυμουλκηθεί από τις ελληνικές αρχές.   
 Για την εξέλιξη της κατάστασης ενημερώνεται το ΓΕΕΘΑ και υπάρχει, όχι ακριβώς ανησυχία, αλλά επαγρύπνηση αν η κατάσταση κλιμακωθεί.   
 Το πλοίο που φέρει το όνομα «Alcatras» προσέκρουσε σε βράχια τα ξημερώματα σήμερα, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα.   Αμεσα στο σημείο μετέβησαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος Κω και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Αρχές.
 Το ζήτημα είναι που πήγαινε το πλοίο και ποιούς ήθελε να προμηθεύσει. Επίσης προβληματισμό προκαλεί η άρνηση του καπετάνιου προς το λιμενικό, καθώς ήταν αρνητικός για κάθε είδους βοήθεια.