Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Ε. Λέκκας: «Ο χορός των Ρίχτερ στην Κω θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα»

«Ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στην Κω είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος σεισμός και θα ακολουθήσει μία πλούσια σεισμική ακολουθία, η οποία θα αποτελείται από πάρα πολλούς μεγάλους και μικρούς σεισμούς» σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, και καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και προσθέτει: «Θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Αν....
έχουμε πολλούς μικρούς σεισμούς, θα έχουμε λίγους μεγάλους. Αν έχουμε λίγους μικρούς σεισμούς, θα έχουμε πολλούς μεγάλους. Το μέγεθος των μεγάλων σεισμών θα φτάσει τα 5,7 με 5,8 Ρίχτερ».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ανάλυση του καθηγητή Γεωλογίας, όσον αφορά την μετασεισμική ακολουθία, η οποία «θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και ειδικά στον πρώτο μήνα θα γίνουν οι περισσότεροι και οι μεγαλύτεροι σεισμοί». Εντυπωσιακό είναι αυτό που αναφέρει: «Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε περίπου 1000 μετασεισμούς, τη δεύτερη εβδομάδα 500 μετασεισμούς και την τρίτη εβδομάδα 100 μετασεισμούς. Όλοι οι μετασεισμοί θα είναι άνω του 1,5 Ρίχτερ, οι περισσότεροι θα είναι μικρού μεγέθους και δεν θα γίνουν αισθητοί».