Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Οι δικαστές κήρυξαν πόλεμο!

Σε νέα φάση ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης μπαίνει ο «πόλεμος» κυβέρνησης – δικαστών, καθώς για πρώτη φορά χθες η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή όχι κάποια δημόσια τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους, αλλά ένα δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, που αναφέρεται στον Χαράλαμπο Αθανασίου και στον α’ αντιπρόεδρο της ένωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕ προκαλεί έντονες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, σε μια περίοδο όπου....
η κυβέρνηση κατηγορεί μερίδα της Δικαιοσύνης για μεθοδεύσεις με πολιτική στόχευση, ενώ η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση, με σφοδρές επικρίσεις για προσπάθεια ελέγχου και χειραγώγησης της δικαστικής εξουσίας.

Το νέο στοιχείο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΔΕ είναι ότι εξαπολύει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Documento», που αναφέρεται σε δύο διακεκριμένα μέλη της: τον πρώην πρόεδρο και μετέπειτα υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου και το σημερινό α’ αντιπρόεδρο της ΕΔΕ και πρώην σύμβουλο του κ. Αθανασίου στο υπ. Δικαιοσύνης, Παναγιώτη Λυμπερόπουλο.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των δικαστών, αφού παραλληλίζουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με τις πρακτικές που ακολουθούνται για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης στην Τουρκία (!) και την Πολωνία, αναφέρουν:

«Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν (σ.σ.: οι κυβερνώντες) από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει τοΚράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων “δημοσιογράφων” – έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από “ασυλίες” και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους».

Και προσθέτουν: «Στο στόχαστρο αυτών των κύκλων μπήκε από χθες και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, που σήκωσε μεγάλο βάρος της ανυποχώρητης μάχης της Ένωσης για την Δικαστική Ανεξαρτησία και την Δημοκρατία, με έωλες και ανυπόστατες λασπολογίες. Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας.

Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)».

Απαντώντας, το Μαξίμου ευθέως κατηγόρησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι ξεφεύγει από όρια του ρόλου της και μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ», τόνισε το πρωθυπουργικό γραφείο. «Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».

Στο ίδιο μοτίβο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πως «αναλαμβάνει και επισήμως το ρόλο της αντιπολίτευσης», κατηγορώντας τους εκπροσώπους των δικαστικών ότι «λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της Νέας Δημοκρατίας».

«Χωρίς ντροπή, (σ.σ.: η ΕΔΕ) ανέλαβε την υπεράσπιση της ΝΔ για τις καταγγελίες που είδαν  το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του πρώην δικαστικούς, οι οποίοι φέρονται να αποφυλάκιζαν με μεθοδεύσεις από εμπόρους ναρκωτικών μέχρι καταχραστές δημοσίου χρήματος. Ο κ. Αθανασίου αισθάνεται τώρα προφανώς πιο άνετα, έχοντας την κάλυψη των πρώην συναδέλφων του στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις ευθύνες του για όσα πρωτοφανή του καταλογίζονται».

Η ΝΔ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφεύγει να αναφερθεί στα δημοσιεύματα και να εκφράσει την υποστήριξή της στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο κ. Αθανασίου αρκέσθηκε σε μια λιτή δήλωση: «Για τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του, η απάντηση είναι μία: Άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά».

Εμφύλιος δικαστών!

Την ίδια ώρα, τα μέλη της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση και υπογραμμίζουν ότι ρόλος του προεδρείου της Ένωσης δεν είναι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά να υπερασπίζεται το κύρος της Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ο Αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος και οι Χαράλαμπος Μαυρίδης, Ευάγγελος Κασαλιάς, Χρήστος Παπαδήμας και Σταματία Γκαρά - Δημουλέα αναφέρει:
«Με θλίψη παρακολουθούμε, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα όσα γράφει (και δεν πράττει) το δήθεν ενωτικό Προεδρείο της Ένωσής μας, με αποκορύφωμα το δελτίο τύπου, που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου, με ύφος που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε Ένωση Δικαστικών Λειτουργών και Εισαγγελέων, το οποίο εκδόθηκε ερήμην μας και, φυσικά, δεν συνυπογράφουμε, με αφορμή το οποίο ξέσπασε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι, πρωτίστως, στους συναδέλφους, να υπενθυμίσουμε στο Προεδρείο ότι σκοπός του είναι να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της απέναντι σε όποιον προσπαθεί να το τρώσει, εμπεδώνοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στη Δικαστική Λειτουργία και όχι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της Χώρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Οι ανεπίτρεπτες ευθείες βολές, που δέχθηκε, ως μη όφειλε, τις τελευταίες ημέρες η Δικαιοσύνη από κυβερνητικούς και άλλους γραφικούς πλέον παράγοντες, με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις και δη ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας, δεν νομιμοποιούν το Προεδρείο της Ένωσης να υπερβαίνει τον προαναφερόμενο σκοπό του και να θέτει τη Δικαστική Λειτουργία στο μέσο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Έχουμε θέσει πολλές φορές μέχρι σήμερα το Προεδρείο προ των ευθυνών του, πλην όμως η αυταπόδεικτη ανεπάρκειά του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η Ένωσή μας πρέπει ν΄ αποτελεί φωνή σύνεσης, σοβαρότητας και σωφροσύνης, με αποφυγή ακραίων και υπερβολικών δηλώσεων (Τουρκία και Πολωνία), όπως εν προκειμένω, με αποτέλεσμα να έχει εκπέσει του σεβασμού όλων.

Καλούμε το Προεδρείο της Ένωσής μας, έστω και τώρα, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και του σκοπού του, υπερασπιζόμενο, ως έχει καθήκον, στο ακέραιο το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της, με πειστικά επιχειρήματα, ευπρέπεια και ήθος χωρίς να μετέρχεται ύφος και φρασεολογία απάδουσα και κατώτερη του κύρους της και του θεσμού που εκπροσωπεί».