Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Τεντωμένα νεύρα στο Λευκό Οίκο με τη Βορ. Κορέα

Στην Ουάσιγκτον για έκτακτη σύσκεψη εθνικής ασφάλειας εκλήθησαν στρατιωτικοί, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μετά από δοκιμή «διηπειρωτικού πυραύλου» από τη Βόρεια Κορέα.

Στόχος είναι να προ-αποφασιστεί και να εγκριθεί μια  «λελογισμένη απάντηση» στην νέα αυτή πρόκληση του Κιμ Γιόνγκ Ουν. 
Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι....
κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα τεθούν επί τάπητος πιθανές αντιδράσεις από πλευράς των ΗΠΑ, εάν φυσικά αποδειχτούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας και ότι το καθεστώς είναι πλέον σε θέση να χτυπήσει «οποιοδήποτε στόχο» στον κόσμο, όπως ισχυρίζεται. 

«Ο ισχυρισμός λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNN ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Παρότι το πρωί αξιωματούχοι και ειδικοί ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωναν ότι ο εν λόγω πύραυλος δεν αποτελεί απειλή, η έκτακτη αυτή σύσκεψη – ανήμερα της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου- δείχνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποτιμά την απειλή. 
Οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της συνεχώς κλιμακούμενης προκλητικότητας από πλευράς της Βόρειας Κορέας εκκρεμούν αλλά σε αυτή τη φάση δεν αποκλείεται ο Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει την ενίσχυση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Εκτός από στρατιωτικές δυνάμεις, η έκτακτη σύσκεψη θα διερευνήσει εάν θα πρέπει να σταλούν στην περιοχή αεροπλάνα ή πολεμικά πλοία.

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και ορισμένα αντίποινα διπλωματικής φύσης, όπως για παράδειγμα αυστηρότερες κυρώσεις.

Τα επόμενα βήματα

Σε περίπτωση που οι εικόνες των αμερικανικών δορυφόρων αποδείξουν ότι η Βόρεια Κορέα όντως κατάφερε να εκτοξεύσει διηπειρωτικό πύραυλο, τότε το Πεντάγωνο αναμένεται να ενημερώσει επίσημα ότι όλα τα αμυντικά συστήματα των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στο δυτικό Ειρηνικό αλλά και τα χερσαία βλήματα στην πολιτεία της Αλάσκα είναι πλήρως έτοιμα για να «απαντήσουν» σε μια απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για τα αμυντικά συστήματα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. 

Ουσιαστικά, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να στείλει σήμερα μήνυμα στους συμμάχους της στην Ασία. Το μήνυμα αυτό είναι σαφές και λακωνικό: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Η αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα έχει μπει πλέον σε μία «απρόβλεπτη νέα εποχή».

Ο Άνταμ Μάουντ, του Αμερικανικού Κέντρου Προόδου, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον λίγες σοβαρές επιλογές «απάντησης» στη Βόρεια Κορέα.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα κατώφλι… Μια πολύ δύσκολη ερώτηση θα είναι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα αισθανθεί ότι τον έχουν στριμώξει στη γωνία και ότι δεν έχει άλλες επιλογές εκτός από τον πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στο CNN.

Λαμβάνονται μέτρα για το χειρότερο πιθανό σενάριο

Σε αυτή τη φάση, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει την τεχνογνωσία για να εκτοξεύσουν διηπειρωτικό πύραυλο που μπορεί να φτάσει μέχρι τη δυτική Αλάσκα. Παρόλα αυτά, οι επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων δηλώνουν πάντα ότι λειτουργούν με βάση το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Ο ναύαρχος Χάρι Χάρις δήλωσε πρόσφατα: «Εγώ υποθέτω ότι οι ισχυρισμοί του είναι αληθινοί. Γνωρίζω ότι οι φιλοδοξίες του σίγουρα είναι πραγματικές».

Ενόχληση και σε Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα Ρωσία και Κίνα, ζητώντας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και αντίστοιχες δοκιμές.

Ρώσοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν σήμερα ότι ο διηπειρωτικός πύραυλος δεν αποτελεί απειλή για τις χώρες τους.