Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Προστασία από παρακολουθήσεις στο κινητό σας με εφαρμογή από τον Έντουαρντ Σνόουντεν

Μια νέα εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον πληροφοριοδότη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν υπόσχεται να αξιοποιήσει την ισχύ επιτήρησης του smartphone σας και να την μετατρέψει σε ένα μικροσκοπικό σύστημα ασφαλείας για την φυσική φύλαξη των δεδομένων σας μετά από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Το Haven χρησιμοποιεί τις συνήθεις λειτουργίες ενός τυπικού Android smartphone για την...
ανίχνευση αλλαγών στο περιβάλλον γύρω από τη συσκευή. Η εφαρμογή, η οποία προσαρμόζει την κάμερα για χρήση ως συσκευή εντοπισμού κίνησης, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες συσκευές για την καταγραφή ήχων ή αλλαγών στο φως πριν να στείλει μια ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη - μια ιδανική λειτουργία για όσους θέλουν να αποτρέψουν τους ανεπιθύμητους «snoopers» (σ.σ. όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προσωπικά σας δεδομένα).

Σ’ ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Σνόουντεν έκανε έκκληση για κεφάλαια έτσι ώστε ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω η εφαρμογή υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται ένα έργο ανοιχτού κώδικα (που σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση) ενώ το χαιρετίζει ως ένα μέσο για τους ακτιβιστές όπου θα μπορούν να προστατεύουν τα δεδομένα τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα χάσουν ή θα κλαπούν.

«Σχεδιάσαμε το Haven ως ένα εργαλείο για ερευνητικούς δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα σε κίνδυνο», δήλωσε ο Σνόουντεν.

«Το Haven καθιστά πιο δύσκολο [για τους παράγοντες] να σιωπήσουν τους πολίτες με επιδρομές, έρευνες, συλλήψεις, χωρίς να πιαστούν στην πράξη. Αυτός δημιουργεί ένα είδος ασυλίας αγέλης όπου πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν μια καταστολή πρέπει να σκεφτούν», συμπλήρωσε.

Κανένα από τα δεδομένα που συλλέγονται από το Haven δεν αποστέλλεται σε εξωτερικούς διακομιστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Guardian Project, μια παγκόσμια συλλογική ομάδα προγραμματιστών λογισμικού και ακτιβιστών που δημιουργούν τεχνολογία ανοικτής πηγής κινητής ασφάλειας.

Ο Micah Lee, ένας δημοσιογράφος που βοήθησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής μαζί με τον Σνόουντεν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τις αποκαλούμενες επιθέσεις «bad maid», στις οποίες ένας εισβολέας προσπαθεί να παραβιάσει φυσικά μια μηχανή.
Σε άρθρο του ο Lee εξήγησε πως λειτουργεί το Haven. «Κλειδώνετε σ’ ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου τον υπολογιστή σας - καθόλου ασφαλής κίνηση από μονή της - και τοποθετείται το κινητό σας με την εφαρμογή Haven από πάνω. Εάν κάποιος ανοίξει το χρηματοκιβώτιο ενώ εσείς απουσιάζετε, ο μετρητής φωτός του τηλεφώνου μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στο φωτισμό, το μικρόφωνο του μπορεί να ακούσει το χρηματοκιβώτιο ανοιχτό αλλά και το αξελερόμετρο του κινητού ν’ ανιχνεύσει μια κίνηση του υπολογιστή μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία του δράστη».

Ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω του Signal (σ.σ. εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων), του Tor (ανώνυμο πρόγραμμα περιήγησης ιστού) ή ακόμα και ενός απλού SMS. Δεν είναι όμως χωρίς τα ελαττώματά του. Οι επικριτές του Haven πιστεύουν ότι εάν ένας εισβολέας μπορέσει να μπλοκάρει το WiFi, τα SMS ή τα δεδομένα του κινητού θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την καταγραφή μιας προειδοποίησης. Για τον Σνόουντεν, ωστόσο, η συσκευή που ονομάζει «ασφαλές δωμάτιο που ταιριάζει στην τσέπη σας» είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Φανταστείτε αν είχατε μαζί σας έναν φύλακα σκύλο που θα μπορούσατε να πάρετε μαζί σας σε οποιοδήποτε δωμάτιο ξενοδοχείου και να το αφήνατε όταν δεν είστε εκεί. Η πραγματική ιδέα είναι να διαπιστώσετε εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε τους φυσικούς χώρους γύρω σας» είπε ο Σνόουντεν στο Wired.

Οι χρήστες τηλεφώνων Android είναι αναστατωμένοι από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Google συλλέγει τα δεδομένα των τοποθεσιών τους ακόμα και όταν η επιλογή είναι απενεργοποιημένη. Τον τελευταίο μήνα το Quartz ανακάλυψε ότι οι συσκευές Android στέλνουν «Cell ID codes» μέσω κέντρων κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ προς τον κολοσσό της Google.