Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Ξήλωσαν τη «Λυκόβρυση» για χρέος €400.000

Μέχρι και το ξύλινο πάτωμα του ιστορικού καφέ και στέκι των μεγαλοαστών του Κολωνακίου ξήλωσε ο Δήμος Αθηναίων. Λειτούργησε για πρώτη φορά και πήρε τη σημερινή του μορφή στη δεκαετία του ’60 - Πελάτες του υπήρξαν τα μεγαλύτερα ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας

«Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως του καταστήματος “Λυκόβρυση”, το οποίο στεγαζόταν αρχικά σε ένα κτίριο της δεκαετίας...
1920, δεν είναι γνωστός», όπως γράφει ο δημοσιογράφος και ιστορικός Ελευθέριος Σκιαδάς για το καφέ-εστιατόριο που έμελλε να γίνει ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης των αστών του Κολωνακίου. Ωστόσο η ίδρυσή του τοποθετείται κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Αν δεν ήταν το πρώτο, ήταν σίγουρα ένα από τα πρώτα μαγαζιά της πλατείας, λειτουργώντας αρχικά ως μικρό καφέ σε χώρο επί της οδού Αναγνωστοπούλου, για να μεταφερθεί λίγο πριν το 1980 στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα, έχοντας απολέσει το λούστρο από τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος. Μαζί με αυτό, ήρθαν να προστεθούν και δύο ακόμα απώλειες: εκείνη της πλειονότητας των τραπεζοκαθισμάτων αλλά και του ξύλινου πατώματος στον εξωτερικό του χώρο μετά τη διπλή έφοδο που πραγματοποίησαν συνεργεία του Δήμου Αθηναίων τις τελευταίες ημέρες.

Οι ιδιοκτήτες του ιστορικού καφέ της πλατείας Κολωνακίου, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων, αμελούσαν επί χρόνια να πληρώσουν το μίσθωμα για τα τραπεζοκαθίσματα στο μπροστινό μέρος της επιχείρησης και έτσι προχώρησαν στην αφαίρεσή τους.
« Ξεκινήσαμε από τη “Λυκόβρυση” γιατί λόγω της μεγάλης οφειλής δεν μπορεί να λάβει άδεια κοινόχρηστου χώρου», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» η αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά. Αν και οι δημοτικές αρχές προφανώς και εφάρμοσαν τον νόμο, τα νέα για το ξήλωμα στη «Λυκόβρυση», το καφέ που έχει το δικό του κεφάλαιο στο βιβλίο με τις μποέμ ιστορίες της πλατείας, διαδόθηκαν με ταχύτητα φωτός στα πέριξ, με τους ιδιοκτήτες γειτονικών καφέ να φοβούνται ότι σύντομα θα έρθει και η σειρά τους. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις