Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Τεράστιος κρατήρας στην Σιβηρία απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη - Βίντεο


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι πραγματικά ανησυχητικό στη Σιβηρία. Ένας τεράστιος κρατήρας HELLMOUTH άνοιξε αποκαλύπτοντας έναν «χαμένο κόσμο παγωμένο στο χρόνο». Ονομάζεται το «Doorway to the Underworld» από τους ντόπιους.

Ο κρατήρας, που βρίσκεται περίπου 660 χιλιόμετρα βόρεια του...
Γιακούτσκ, είναι γνωστός στους ειδικούς από τη δεκαετία του 1960, καθώς η ταχεία αποψίλωση των δασών άλλαξε την περιοχή. Χωρίς σκιά για να προστατεύσει το έδαφος από τις ηλιακές ακτίνες, ο παγωμένος χώρος έλιωσε και το έδαφος κατέρρευσε καταστροφικά.

Ο τεράστιος κρατήρας αναφέρεται από τους ντόπιους ως το «Doorway to the underworld».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τεράστιος κρατήρας δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως αποτέλεσμα της τήξης του πάγου στο τοπίο της Σιβηρίας.

Αυτό το περίεργο φαινόμενο μετασχημάτισε την επιφάνεια με έναν μη αναγνωρίσιμο τρόπο και είναι μόνο ένα από τα πολλά τρομακτικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Σιβηρία καθώς οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο ανεβαίνουν.

Ο κρατήρας είναι επίσημα γνωστός ως Batagaika και πάνω από 50 χρόνια μετά την εμφάνισή του οι επιστήμονες ανησυχούν εξαιρετικά επειδή δεν σταματά να αναπτύσσεται.

Με σχεδόν ένα χιλιόμετρο μήκος και περίπου 100 μέτρα βάθους, φοβούνται ότι σε λίγους μήνες θα φτάσει σε γειτονική κοιλάδα.

Πέρυσι, μια έρευνα αποκάλυψε ότι την τελευταία δεκαετία η τρύπα έχει φτάσει να αναπτύσσεται περίπου δέκα μέτρα ετησίως, αν και σε ιδιαίτερα καυτές χρόνιές η ανάπτυξη του έχει καταμετρηθεί  έως και 30 μέτρα ετησίως.

"Κατά μέσο όρο εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε δει ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επιτάχυνση ή επιβράδυνση αυτών των ρυθμών, είναι συνεχώς αυξανόμενο", λέει ο Frank Günther του Ινστιτούτου Alfred Wegener στο Πότσνταμ της Γερμανίας. "Και η συνεχής ανάπτυξη σημαίνει ότι ο κρατήρας γίνεται βαθύτερος και βαθύτερος κάθε χρόνο."

Οι ειδικοί λένε ότι καθώς ανατάσσεται παγιδεύονται όλο και μεγάλες ποσότητες άνθρακα τα οποία εκτίθενται σε μικρόβια. Με τη σειρά τους, τα μικρόβια καταναλώνουν άνθρακα, παράγοντας το μεθάνιο και το διοξείδιο του άνθρακα ως απόβλητα. Αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου στη συνέχεια απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, επιταχύνοντας την περαιτέρω θέρμανση, αναφέρει το BBC .

Δυστυχώς, οι μεγάλες πλημμύρες του 2008 συνέβαλαν στην αύξηση του μεγέθους του κρατήρα και τώρα, καθώς η θερμοκρασία της Γης αυξάνεται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι η «πόρτα προς τον κάτω κόσμο» θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.

Το γεγονός ότι ο κρατήρας συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό που φαίνεται ασταθές δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για τους ντόπιους αλλά μπορεί να καταλήξει να επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Η απομάκρυνση του παραμέρειας θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίων θερμοκηπίου που κρατούνται από την τούνδρα κάτω από την επιφάνεια του.

"Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις του άνθρακα που αποθηκεύεται στο permafrost είναι το ίδιο ποσό με αυτό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα", λέει ο Günther.

"Αυτό λέμε θετικά σχόλια", λέει ο Günther. "Η θέρμανση επιταχύνει τη θέρμανση, και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη. Δεν είναι μόνο μια απειλή για την υποδομή. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει μηχανική λύση για να σταματήσει η ανάπτυξη αυτών των κρατήρων ».

Ο καθηγητής Julian Murton, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε: «Από μια άποψη, η Batagaika παρέχει μια άποψη για το τι συνέβη στο παρελθόν και τι είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον.

"Καθώς το κλίμα θερμαίνεται - Νομίζω ότι δεν υπάρχει σκιά αμφιβολίας ότι θα ζεσταθεί - θα έχουμε αυξανόμενη απόψυξη του πάγου και την όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη αυτών των χαρακτηριστικών« thermokarst ». Θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και περισσότερη καταστροφή, περισσότερη διάβρωση της επιφάνειας της γης. "

"Νομίζω ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες ότι η δραστηριότητα του θερμοκαστήρα στο βόρειο ημισφαίριο έχει αυξηθεί σε έκταση και ένταση."

Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για το τι συνέβη στη Γροιλανδία, την Κίνα ή την Ανταρκτική, η ιστορία της Σιβηρίας είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Γνωρίζοντας τι συμβαίνει στη Σιβηρία και πώς, υποστηρίζουμε ειδικούς, θα μας προσέφερε μια ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα για το τι μπορεί να έρθει. Για να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να σκάψουν τρύπες στην περιοχή για να αναλύσουν τα ιζήματα.