Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Υπάρχει διαίσθηση και τι λέει η επιστήμη;


Είστε από εκείνους που ακολουθούν το ένστικτό τους; Και πιο σημαντικό ακόμη: αντιλαμβάνεστε πότε η διαίσθησή σας προσπαθεί να σας πει κάτι; Εάν η απάντηση είναι όχι, θα ήταν καλό να το ξανασκεφτείτε καθώς η διαίσθηση είναι ένα πανίσχυρο όπλο που όλοι διαθέτουμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που το χρησιμοποιούν προς όφελός τους και άλλοι που δεν πιστεύουν καθόλου σε αυτή την ικανότητα. Πολλοί γνωστοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου και του...
Άινσταιν, χρησιμοποιούσαν την διαίσθησή τους όταν έκαναν πειράματα και πολλοί από αυτούς οδηγήθηκαν σε εντυπωσιακές ανακαλύψεις.

Κάντε κλικ και ανακαλύψτε τι είναι αυτό που αποκαλούμε διαίσθηση και τι λέει η επιστήμη περί αυτού. 

Όλοι την έχουμε

Η διαίσθηση είναι μια ικανότητα που διαθέτουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι. 

Ποιοι την χρησιμοποιούν

Ωστόσο, ορισμένοι ξέρουν να την χρησιμοποιούν καλύτερα από άλλους.

Ετυμολογία

Η λέξη διαίσθηση προκύπτει από το δια  + αίσθηση. 

Μπλεζ Πασκαλ

Για τον μαθηματικό και φιλόσοφο Μπλεζ Πασκάλ η διαίσθηση ήταν το αποτέλεσμα της ικανότητας του νου να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα σε υποσυνείδητο επίπεδο. 

Αλμπερτ Αινσταιν

Ο μοναδικός Άλμπερτ Άινσταιν ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε την διαίσθησή του. 

Καρλ Γιουνγκ

Για τον ψυχίατρο Καρλ Γιουνγκ, όλοι διαθέτουμε την γνώση για το τι έχει ανάγκη ο εσωτερικός μας εαυτός και αυτό ονομάζεται διαίσθηση. 

Δημιουργικότητα

Το διαισθητικό άτομο έχει την τάση να είναι πιο ανοικτό σε δημιουργικές και πρωτοποριακές λύσεις. 

Εμπιστοσύνη

Ωστόσο, κάποιος πρέπει να ξέρει και να μάθει να εμπιστεύεται την διαίσθησή του, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν. 

Αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να 'ακούσουν' τη διαίσθησή τους επειδή είναι καχύποπτοι μπροστά σε οτιδήποτε προέρχεται από τους ίδιους και δεν εμπιστεύονται τις ικανότητές τους. 

Αναπτύσσοντας την διαίσθηση σας

Η διαίσθηση μπορεί να αναπτυχθεί μέσω εικόνων, συμβόλων, αντανάκλασης και μέσα από την αυτοπεποίθηση. 

Αυτοπεποίθηση

Όταν ένα άτομο είναι σίγουρο και γνωρίζει τον εαυτό του, μπορεί να διαχωρίσει την διαίσθηση από τους φόβους και τις επιθυμίες του. 

Η διαίσθηση στην ψυχολογία

Η ψυχολογία περιγράφει την διαίσθηση ως μια αίσθηση που προέρχεται από το υποσυνείδητο. 

Σημάδια

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σημάδια όπως είναι η ταχυκαρδία, οι "πεταλούδες" στο στομάχι, τον φόβο και την αλλαγή στον ρυθμό της αναπνοής μας. 

Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά η μένοντας στάσιμοι

Η διαίσθηση προέρχεται από το υποσυνείδητό μας και την νιώθουμε στο σώμα μας σαν μια αίσθηση που μας κάνει να προχωρήσουμε μπροστά ή να αλλάξουμε κατεύθυνση όταν ακολουθούμε κάποια συγκεκριμένη πορεία ή όταν πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. 

Ψυχολογικές διαταραχές

Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε προσεκτικοί καθώς τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε ψυχολογικές διαταραχές και όχι στην διαίσθηση. 

Διαφορετική αίσθηση

Η διαίσθηση είναι μια πιο λεπτή και μεταβατική αίσθηση. Οι ψυχολογικές διαταραχές, από την άλλη, γεννούν ενοχλητικά συναισθήματα που διαρκούν περισσότερο. 

Ισχυρότερη

Στις γυναίκες η διαίσθηση γίνεται πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. 

Έμμηνος ρύση

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες και ανοικτές προς τα συναισθήματά τους τις ημέρες αυτές. 

Ειδή διαίσθησης

Το πρώτο είδος της διαίσθησης αφορά στην απλή εκλογίκευση η οποία περνά πολλές φορές απαρατήρητη από τον συνειδητό νου. 

Το δεύτερο είδος προέρχεται από την πείρα. Όσο περισσότερο ασκείται κάποιος σε κάτι τόσο το μυαλό το αυτοματοποιεί υποσυνείδητα. 

Το τρίτο είδος είναι όταν καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με ένα σύνθετο πρόβλημα χωρίς να έχουμε ακολουθήσει κάποια λογική διεργασία και σκέψη. 

Η διαίσθηση στην ψυχανάλυση

Για τους ψυχαναλυτές, η διαίσθηση είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο το οποίο αφορά την ικανότητα να περιμένεις ή να προβλέπεις κάτι χωρίς να ξέρεις γιατί. 

Προηγούμενα γεγονότα

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας κάποιου προηγούμενου γεγονότος και μεταφράζεται σε αισθήσεις και όχι σε σκέψεις. 

Παράνοια

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην συγχέουμε την παράνοια με την διαίσθηση καθώς και τα δύο δεν έχουν λογική βάση και είμαστε σίγουροι για αυτά. Αυτό όμως μπορεί να είναι παράνοια που την μπερδεύουμε με την διαίσθηση. 

Η διαίσθηση στη νευροεπιστήμη

Για την νευροεπιστήμη η διαίσθηση βασίζεται σε προηγούμενη γνώση. 

Ο γυναικείος εγκέφαλος

Υπάρχει μια περιοχή στον εγκέφαλο, η οπίσθια έλικα του προσαγωγίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόβλεψη ενδεχόμενων προβλημάτων και η οποία είναι πιο ενεργή στις γυναίκες. 

Η διαίσθηση στην πνευματικότητα

Σύμφωνα με τον πνευματιστή Αλλάν Καρντέκ, η διαίσθηση είναι ένας μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ πνεύματος (του μετενσαρκωμένου) και του εαυτού προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια ή να δοθεί προειδοποίηση για κάποια κατάσταση ή απόφαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου