Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Πώς να «καθαρίσετε» από παλιές ανεπιθύμητες πια δημοσιεύσεις το προφίλ σας σε Facebook, Instagram και Twitter


Καθώς οι πλατφόρμες των social media εξελίσσονται, η τάση οι χρήστες να δίνουν σημασία περισσότερο σε επίκαιρες δημοσιεύσεις γίνεται όλο και πιο έντονη. Λίγοι είναι αυτοί που ψάχνουν προηγούμενες δημοσιεύσεις χρηστών ή φωτογραφίες, καθώς το τώρα φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη σημασία από το τι έγινε πριν 5 χρόνια.

Το να κοιτάζεις πίσω τις φωτογραφίες για παράδειγμα, μπορεί να...
είναι από νοσταλγικό μέχρι και ενοχλητικό.

Εάν η ζωή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάει πολλά χρόνια πίσω, ίσως να μην θέλετε οι φίλοι, η οικογένεια ή οι μελλοντικοί εργοδότες σας να κοιτάζουν δημοσιεύσεις του παρελθόντος.

Για το λόγο αυτό παρακάτω υπάρχουν οι κατάλληλες οδηγίες για το πώς να σβήσετε τέτοιου είδους πληροφορίες στις τρεις μεγαλύτερες κοινωνικές πλατφόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο ενσωματωμένα εργαλεία όσο και πρόσθετα.

Πριν ξεκινήσετε, μην ξεχνάτε ότι έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τις αναρτήσεις σας.

Θα πρέπει ωστόσο να σας υπενθυμίσουμε ότι χρησιμοποιείτε αυτά τα πρόσθετα εργαλεία με δική σας ευθύνη – θυμηθείτε ότι τους δίνετε πρόσβαση σε όλο το ιστορικό σας στα κοινωνικά μέσα.

Facebook

Το Facebook έχει πλέον προσθέσει ένα εργαλείο μαζικής διαγραφής πληροφοριών για να διευκολύνει τον καθαρισμό των αναρτήσεων, των φωτογραφιών και της ροής σας.

Στις εφαρμογές για Android και iOS, πατήστε το είδωλό (banner) σας (πάνω αριστερά) και μετά αγγίξτε τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Αρχείο καταγραφής δραστηριότητας. Επιλέξτε Διαχείριση δραστηριότητας για να δείτε όλα όσα έχετε δημοσιεύσει (ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το κουμπί Φίλτρα για να περιορίσετε ό, τι εμφανίζεται στην οθόνη).

Χρησιμοποιήστε τα κουτάκια στα αριστερά για να επιλέξετε τις αναρτήσεις που θέλετε να διαχειριστείτε και, στη συνέχεια, έχετε δύο επιλογές: Να αποκρύψετε τις αναρτήσεις από όλους τους άλλους στο Facebook εκτός από εσάς, ενώ ο Κάδος ανακύκλωσης διαγράφει τις αναρτήσεις αλλά σας επιτρέπει να τις ανακτήσετε για μία περίοδο 30 ημερών. Αν χρειαστεί να επαναφέρετε αναρτήσεις μέσα στο διάστημα των 30 ημερών μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Επαναφορά».

Αν εισέρχεστε από laptop ή desktop, ανοίξτε το προφίλ σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση αναρτήσεων στο πλαίσιο ενημέρωσης κατάστασης. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση μέσω των αναρτήσεών σας (φιλτράροντάς τις εάν χρειάζεται) και να επιλέξετε αυτές που θέλετε να καταργήσετε — κάντε κλικ στο Επόμενο και στη συνέχεια  Διαγραφή αναρτήσεων για επιβεβαίωση.

Για οποιαδήποτε ανάρτηση στο προφίλ σας, αυτή μπορεί να διαγραφεί σε κινητό ή σε υπολογιστή, πατώντας τις τρεις κουκκίδες δίπλα της και επιλέγοντας Διαγραφή – με αυτό τον τρόπο η ανάρτηση θα διαγραφεί για πάντα αμέσως, χωρίς περιθώριο 30 ημερών.

Να θυμάστε ότι το Facebook σάς δίνει περισσότερο έλεγχο από το Twitter και το Instagram για το ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας.

Οι αναρτήσεις σας μπορούν να προβάλλονται μόνο στα μέλη της οικογένειάς σας ή σε μια μικρή ομάδα φίλων ή μόνο εσάς. Πατήστε τις τρεις κουκκίδες δίπλα σε μια ανάρτηση και, στη συνέχεια, Επεξεργασία κοινού ή Επεξεργασία απορρήτου (κινητό) για να διαμορφώσετε αυτή την επιλογή.

Επιπλέον, τη δουλειά της εκκαθάρισης μπορούν να κάνουν και μεμονωμένες εφαρμογές: 
Μερικές από τις καλύτερες επιλογές που βρήκαμε είναι μια δωρεάν επέκταση στον Chrome που ονομάζεται Social Book Post Manager και η εφαρμογή απορρήτου που ονομάζεται Jumbo (για Android και iOS), οι οποίες σαρώνουν το ιστορικό δημοσιεύσεων και το διαγράφουν.

Twitter

Το Twitter δεν έχει ακόμη αναπτύξει το δικό του εργαλείο μαζικής διαγραφής, αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε τα tweets σας ένα προς ένα χειροκίνητα -αυτό μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο.
Από το προφίλ σας στο Twitter, κάντε κλικ στο κάτω βέλος δίπλα σε οποιοδήποτε από τα tweet σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε Διαγραφή. Θα λάβετε ένα παράθυρο επιβεβαίωσης της επιλογής σας και αν δεχτείτε μετά δεν υπάρχει τρόπος να επαναφέρετε τα tweets, οπότε να είστε σίγουροι για το τι διαγράφετε.

Εάν χρησιμοποιείτε την επίσημη εφαρμογή για Android ή iOS, η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια: Ανοίξτε το προφίλ σας, πατήστε το κάτω βέλος δίπλα σε ένα tweet και επιλέξτε Διαγραφή Tweet.

Σε σχέση με το Facebook, έχετε περισσότερες επιλογές εδώ από την άποψη των επεκτάσεων που μπορείτε να εγκαταστήσετε. Και πάλι η εφαρμογή Jumbo για Android και iOS θα κάνει τη δουλειά σας. Συνδέστε την στον λογαριασμό σας στο Twitter και, στη συνέχεια, 
επιλέξτε Ρυθμίσεις κάτω από την επιλογή αρχειοθέτησης. Μπορείτε να καταργήσετε tweets παλαιότερα από μια ημέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα ή τρεις μήνες (το Jumbo το αποκαλεί «αρχειοθέτηση» επειδή αποθηκεύει τα tweets στο τηλέφωνό σας, αλλά καταργούνται από το Twitter).

Η εφαρμογή TweetDelete στο διαδίκτυο είναι μια άλλη δημοφιλής και εύχρηστη επιλογή. Συνδέστε την στο λογαριασμό σας στο Twitter και μπορείτε να διαγράψετε tweets που είναι παλαιότερα από μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες, έναν μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες, έξι μήνες ή ένα χρόνο. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε tweets που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις και να εκτελείται αυτόματα η διαδικασία κάθε λίγες μέρες, εάν χρειάζεται.

Instagram

Το Instagram έχει την επιλογή των δημοσιεύσεων ιστοριών, οι οποίες διαρκούν μόνο 24 ώρες και στη συνέχεια διαγράφονται αυτόματα, μια ιδέα που υπήρχει στην πλατφόρμα, Snapchat. Εάν δεν θέλετε να αφήσετε ίχνος , η χρήση ιστοριών στο Instagram είναι καλή ιδέα σε σχέση με το να κάνετε δημοσιεύσεις στο προφιλ σας στο Instagram. Το Facebook έχει αντιγράψει και αυτήν την ιδέα, αλλά το Facebook έχει αγοράσει το Instagram.

Όσον αφορά τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχετε δημοσιεύσει στη ροή του Instagram, μπορείτε να τα καταργήσετε μεταβαίνοντας στο προφίλ σας, επιλέγοντας την ανάρτηση και έπειτα πατώντας στις τρεις κουκκίδες και Διαγραφή. Για κάποιο λόγο αυτό είναι διαθέσιμο μόνο στις εφαρμογές για Android και iOS αυτήν τη στιγμή και δεν έχει φτάσει στην διεπαφή μέσω υπολογιστή.

Θα δείτε επίσης μια επιλογή αρχειοθέτησης στο ίδιο μενού, το οποίο αποκρύπτει τη φωτογραφία ή το βίντεο από το προφίλ σας, οπότε κανένας άλλος δεν μπορεί να το δει εκτός από εσάς. Αν θέλετε μια συγκεκριμένη ανάρτηση να αποκρύπτεται από την προβολή, αλλά θέλετε να την κοιτάξετε ξανά, χρησιμοποιήστε αυτήν την επιλογή.

Οι εφαρμογές επέκτασης για μαζική διαγραφή αναρτήσεων Instagram είναι σχεδόν ανύπαρκτες καθώς το Instagram ελέγχει πολύ στενά την πρόσβαση από εξωτερικά πρόσθετα και επειδή η δυνατότητα διαγραφής δεν είναι διαθέσιμη από τον υπολογιστή, επομένως δεν υπάρχει κατί αξιόπιστο για την ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις