Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020

Η Τουρκική Προεδρία εκθέτει ξανά την Ελληνική Κυβέρνηση για «υπόγειες διαπραγματεύσεις»


Η αφορμή για να γίνουν γνωστές οι «υπόγειες διαπραγματεύσεις» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για τον διαμοιρασμό του Αιγαίου και των ελληνικών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου ήταν η αποκάλυψη (Για προσωπικούς λόγους) του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.  

Χθες...
τις «υπόγειες διαπραγματεύσεις» επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αποκαλύπτοντας ότι οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστούν σε επίπεδο «παράλληλων συναντήσεων» ενώ τόνισε με νόημα πως «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις στο Βερολίνο»

Αυτό δηλώνει απλά ότι είχαμε αλλά και θα έχουμε και στην συνέχεια «μυστική διπλωματία» την στιγμή που υπάρχουν «τετελεσμένα» για τα οποία ο ελληνικός λαός δεν έχει ενημερωθεί!

Σημαντικότερο όλων φυσικά είναι πως με βάση αυτά που λέει ο ίδιος ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος στην ατζέντα των συνομιλιών υπάρχουν μόνο τουρκικές διεκδικήσεις και πουθενά από κανένα δεν αναφέρονται οι ελληνικές θέσεις!

«Ο πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων όρων, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε. Κι εμείς τις ξεκινήσαμε υπό αυτό το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα δια της διπλωματίας. 

Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μία ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Είδατε πουθενά να υπάρχει κάποιο ελληνικό αίτημα; Π.χ. για την Αγιά Σοφιά, για την Ίμβρο και την Τένεδο; Για τις περιουσίες των Ελλήνων που χάθηκαν στην Μικρασιατική Καταστροφή και στα Σεπτρεμβριανά της Πόλης; Για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης; Για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου;

Δεν υπάρχει ούτε ένα ζήτημα που να εγείρεται από την Αθήνα.

O Ιμπραχίμ Καλίν επισήμανε ότι πριν από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν προηγήθηκαν κάποιες διεργασίες με σκοπό την προετοιμασία του, ενώ παραδέχθηκε ότι οι επαφές συνεχίστηκαν στο Βερολίνο σε κατώτερο επίπεδο κατόπιν σχετικών εντολών που δόθηκαν.

«Υπήρξε μια κινητικότητα μετά από μια περίοδο σιωπηρής διπλωματίας. Στις 26 Ιουνίου, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Μητσοτάκη. Φυσικά πριν από αυτό είχαν προηγηθεί διεργασίες.
Και μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) -στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε- ξεκινήσαμε κάποιες επαφές. Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας και προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας.

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισής τους εμείς. Δηλαδή να το πω έτσι, θα συνεχιστούν μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνήσαμε. 

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις